Διοργάνωση: Δήμος Αροανίας, Μ.Κ.Ο. «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» Συνδιοργανωτές: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. Χορηγός επικοινωνίας: ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤ...
Διοργάνωση: Δήμος Αροανίας, Μ.Κ.Ο. «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ»
Συνδιοργανωτές: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Χορηγός επικοινωνίας: ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
Η Έκθεση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Δράσης και Αγροτουρισμού Πελοποννήσου πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη φορά στην αρχαία Ψωφίδα από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 27 Αυγούστου.
Βασικός σκοπός της Έκθεσης είναι η προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, του λαογραφικού της πλούτου, των αρχαίων πόλεων πέριξ της Ολυμπίας, των πρωτοβουλιών εναλλακτικού τουρισμού,
των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με πρότυπα τοπικά βιολογικά προϊόντα και υπαίθριες δραστηριότητες και των περιβαλλοντικών δράσεων σε πανελλήνια κλίμακα.
Στα πλαίσιά της μάλιστα θα διεξαχθεί το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για τον οικοτουρισμό – αγροτουρισμό, κύριες επιδιώξεις του οποίου είναι οι εξής:
α. Ανάδειξη των τοπικών δυνατοτήτων, αλλά και της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, και τυποποίηση – πιστοποίησή τους με σήμα προέλευσης, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία μέσα από την προβολή τους και να διασφαλισθεί η ποιότητά τους.
β. Συνειδητοποίηση της ανάγκης για την δημιουργία υποδομών στον τομέα του οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, όπως π.χ. καταλύματα, κέντρα εστίασης και αναψυχής, υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
γ. Ανάπτυξη της διαδημοτικής συνεργασίας, με αντικείμενο τον εναλλακτικό τουρισμό μεταξύ των Δήμων της ευρύτερης περιοχής Ερυμάνθου, Φολόης και δυτικής Αρκαδίας.
δ. Ουσιαστική επαφή με φορείς οικοτουρισμού – αγροτουρισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλληλοκατανόηση και συνεργασία για τη δημιουργία «πακέτου» αγροτουρισμού, το οποίο να αναφέρεται στην περιοχή της λεκάνης του Ερυμάνθου.
ε. Κατανόηση από πλευράς των τοπικών φορέων και των Δήμων της σημασίας των εναλλακτικών παρεμβάσεων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές για την υποστήριξή τους.
στ. Επαφή με επιχειρηματίες στον χώρο του οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, για να επενδύσουν στην περιοχή, αλλά και ενθάρρυνση των νέων να επενδύσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύοντας την τοπική απασχόληση.
Όλα αυτά βεβαίως μπορούν να γίνουν με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, που είναι ζήτημα συστηματικής προβολής μέσω των τοπικών και εθνικών Μ.Μ.Ε., αλλά και ζήτημα πραγματοποίησης μεγάλων πολιτιστικών και επικοινωνιακών γεγονότων στην περιοχή.
Η Έκθεση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Περιβαλλοντικής Δράσης και Αγροτουρισμού είναι ένα γεγονός που στηρίζει την ιδέα του παρατηρητηρίου αγροτουρισμού, στα πλαίσια ενός Τοπικού Σχεδίου και Οράματος Ανάπτυξης, και πάνω από όλα μια εκλαΐκευση της περιφερειακής πολιτικής σε τοπική κλίμακα, που διευκολύνει το έργο της περιφερειακής ανάπτυξης στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου.
Ειδικότερα στην περιοχή της λεκάνης του Ερυμάνθου για πάρα πολλά χρόνια έλειπαν οι χρηματικοί και ανθρώπινοι πόροι για ένα τέτοιο Σχέδιο Ανάπτυξης. Σήμερα ύστερα από μια συστηματική προσπάθεια του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ», όχι μόνο είναι δυνατός ο διάλογος για να επισημανθούν οι προτεραιότητες, αλλά γίνεται εφικτή η πολιτική της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Έτσι, δημιουργείται ένα παραδειγματικό γεγονός και για άλλες περιφέρειες και οργανώσεις της χώρας.
Σε περιφερειακό επίπεδο λοιπόν, η Έκθεση αποσκοπεί στην προβολή του εναλλακτικού τουρισμού και ειδικότερα του οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, καθώς και στον επικοινωνιακό σύνδεσμο των εθελοντικών οργανώσεων.
Προς την ίδια κατεύθυνση είναι προσανατολισμένη και μια νέα πρωτοβουλία, τη περιβαλλοντικής – πολιτιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ», που απευθύνεται σε όλους τους Δήμους της περιοχής, για την δημιουργία «παρατηρητηρίου τοπικής ανάπτυξης Ερυμάνθου», αφού βέβαια υπάρχει ήδη μια υποδομή συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικής ανάπτυξης.
Στόχος του παρατηρητηρίου είναι η συμβουλευτική, η οργάνωση και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για τον εναλλακτικό οικοτουρισμό – αγροτουρισμό μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας.
Η διαδημοτική συνεργασία είναι γνωστό σε όλους ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα οφέλη στην τοπική ανάπτυξη, όχι μόνο γιατί μπορούν να βρεθούν πρόσθετοι πόροι, που σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλιστούν, αλλά και γιατί έτσι μπορεί να γίνει καλύτερος συνδυασμός των ανθρώπινων πόρων σε μια ευρύτερη κλίμακα προς όφελος όλων.
Το άλλο πλεονέκτημα της διαδημοτικής συνεργασίας είναι η δυνατότητα της δικτύωσης για καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και την γνώση.
Φυσικά, η διαδημοτική συνεργασία δεν μπορεί να προκύψει τυχαία και αποσπασματικά. Πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο, ένα σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις και η Μ.Κ.Ο. «ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» έχει εργαστεί για να προωθηθεί μια μορφή δικτύωσης και συμβουλευτικής, στα πλαίσια ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας μόνο για τη νότια πλευρά του Ερυμάνθου και θα μπορούσε να επεκταθεί περιμετρικά σε όλους τους Δήμους.
Παράλληλα, παρακολουθεί και μπορεί να ενημερώνει έγκαιρα για προγράμματα που έχουν διαδημοτικό και περιφερειακό χαρακτήρα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί στην περιοχή.
Θα μπορούσαν άμεσα να τεθούν στόχοι για τέτοια προγράμματα πέρα από το INTERREG, για το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε, με πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο.«ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ», η διαβούλευση και προεργασία.
Θα μπορούσαν επίσης να διεκδικηθούν από κοινού προγράμματα δικτύωσης, όπως π.χ. για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού – αγροτουρισμού και αυτό απαιτεί κατ’ αρχήν ένα παρατηρητήριο.
Προγράμματα επίσης των δημοσίων επενδύσεων των υπουργείων θα μπορούσαν να διεκδικηθούν καλύτερα από μια ευρύτερη περιοχή από το παρατηρητήριο τοπικής ανάπτυξης, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων.
Στο επίπεδο αυτό υπάρξουν σύντομα χειροπιαστά αποτελέσματα από σχετικές ενέργειες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα οι Δήμοι, με extra πόρους, να αποκτήσουν το δικό τους master plan, που θα είναι οδηγός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα μπορεί να υπάρξει φροντίδα, οργάνωση και έγκαιρη ενημέρωση από το παρατηρητήριο Ερυμάνθου.
Ο φυσικός πλούτος του Ερυμάνθου (ποτάμια, δάση, ορεινός όγκος) παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσφέρονται για τον εναλλακτικό τουρισμό και είναι ένα πεδίο για εναλλακτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Οφείλουν όλοι οι φορείς να δουλέψουν συντονισμένα για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτών των πόρων, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Το ζήτημα της ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να μπει στις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέραν της ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων διαμέσου του παρατηρητηρίου, οι Δήμοι μπορούν να αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού γίνει ανάδειξη και παρουσίαση, μέσω ειδικού site, των φυσικών στοιχείων της περιοχής προς αξιοποίηση, στα πλαίσια του οικοτουρισμού – αγροτουρισμού.
Περαιτέρω στόχοι:
- Δημιουργία Ινστιτούτου στην περιοχή για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας.
- Άμεση ενίσχυση υποδομών για την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων rafting, canoe – kayak στον ποταμό Ερύμανθο με τις απαραίτητες προσβάσεις.
- Ενίσχυση των πολιτιστικών – επικοινωνιακών γεγονότων στην περιοχή, που προβάλλουν τον οικοτουρισμό – αγροτουρισμό μέσα από σχετικά προγράμματα.
Με λίγα λόγια διεκδικούμε την αναλογία των οικονομικών πόρων και των υλικών υποδομών που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.
Καλούνται να συμμετέχουν δωρεάν στην Έκθεση Δήμοι, Μ.Κ.Ο., σύλλογοι, αναπτυξιακές εταιρείες και οργανισμοί που θέλουν να προβάλλουν το έργο τους στον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον αγροτουρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.