Το Λεχούρι είναι πρώην κοινότητα και από το 1997 δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας στο Νομό Αχαΐας. Για την ονομασία του υπάρχουν κα...
Το Λεχούρι είναι πρώην κοινότητα και από το 1997 δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αροανίας στο Νομό Αχαΐας. Για την ονομασία του υπάρχουν κατά τον ιστορικό-λαογράφο Γ.Πορετσάνο δυο εκδοχές. Η πρώτη ότι προέρχεται από την ομηρική λέξη "ουρέα" που σημαίνει κορφοβούνια και η δεύτερη από την κρητική λέξη "λέσκες" που σημαίνει κορυφογραμμές.("Ερύμανθος και Χελμός" Αθήνα 1973 σελ.118)
Στο Λεχούρι υπάγεται και ο οικισμός της Κερασιάς. Περιβάλλεται από βουνά κατάφυτα με δάση και έχει άφθονα νερά. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί Ρωμαϊκές επαύλεις και νεκροταφεία.
Από το Λεχούρι κατάγονταν η οικογένεια αγωνιστών του 1821 Λεχουρίτες, Γεώργιος Λεχουρίτης, Αναγνώστης Λεχουρίτης όπωσ επίσης και οι αγωνιστές Γ.Γαλάνης, Αγγελής Πορετσάνος, Αυγουστής Λαδάς, Β.Πέπας, Δήμος Λάγιος, Χρύσανθος Κουρόγιαννος, Σπηλιώτης Φασουλάρας, Γ.Σωτήρης, Αν.Οικονόμου, Κ.Λέγουρας, Β.Πατητήρας Ν.Καραχούσος, Απόστολος Περσάνης, Δήμ.Ρέμπος,Ηλίας Τσεκλένης, Δ.Πορετσάνος κ.αλ. Στο χωριό βρίσκεται ο Πύργος του Λεχουρίτη, το σπίτι της οικογένειας, που έχει μετραπεί σε μουσείο. Το Λεχούρι είναι ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων, στο οποίο η αμφιθεατρική του όψη προσδίδει ιδιαίτερη ομορφιά. Το Λεχούρι αναφέρεται και στην απογραφή «Γριμάνι» που έγινε το 1700 από τους Ενετούς κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Πελοπόννησο.
Περιβάλλεται από βουνά κατάφυτα με δάση και έχει άφθονα νερά. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί Ρωμαϊκές επαύλεις και νεκροταφεία. Από το Λεχούρι κατάγονταν η οικογένεια αγωνιστών του 1821 Λεχουρίτες, Γεώργιος Λεχουρίτης, Αναγνώστης Λεχουρίτης και ο δήμαρχος κάτω Αχαΐας Γιάννος Λεχουρίτης. Στο χωριό βρίσκεται ο Πύργος του Λεχουρίτη, το σπίτι της οικογένειας, που έχει μετραπεί σε μουσείο.
Το Λεχούρι είναι χτισμένο σε μια από τις ελατόφυτες πλαγιές των Ερυμανθίων Καλλιφώνων ορέων. Από τη θέση Λειβαρτζινό, του Κεντρικού δρόμου Ψωφίδα – Καλάβρυτα, απέχει 7 χιλιόμετρα. Το Λεχούρι έχει να παρουσιάσει ένα έξοδο ιστορικό παρελθόν.Στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αποτελούσε το κέντρο οργάνωσης των πολεμικών επιχειρήσεων για διάφορες μάχες, με αρχηγό τον Οπλαρχηγό Καπετάν Γιώργη (Παπαδόπουλος) Λεχουρίτη.
Στο χωριό διασώζεται και ο πύργος του, στον οποίο έμεινε έγκλειστος (σαν αιχμάλωτος) ο Τούρκος διοικητής των Καλαβρύτων Ιμβραήμ Αρναούτογλου, μετά την απελευθέρωση της πόλης, 21 Μαρτίου 1821. Σήμερα ο περίφημος αυτός πύργος έχει μετατραπεί σε μουσείο από την ιδιοκτήτρια του κα Ελένη Πορετσάνου και τον αείμνηστο πατέρα της Γιώργη Πορετσάνο, λογοτέχνη και συγγραφέα.Το Λεχούρι επίσης, κατά τους παλαιότερους χρόνους, αποτελούσε το σταυροδρόμι στο ορεινό μονοπάτι, που οδηγούσε στην Πάτρα, μέσω Βλασίας – Χαλανδρίτσας.
Σημαντικό μνημείο του Λεχουρίου από το παρελθόν είναι και ο Αϊ Γιώργης, μικρο-μονάστηρο του 16ου αιώνα.Το Λεχούρι σήμερα κρατιέται ζωντανό, με πλούσιες εκδηλώσεις των Συλλόγων Αθήνας και Πάτρας.
Στην όμορφη πλατεία του χωριού δεσπόζει η προτομή του Καπετάν Γιώργη Λεχουρίτη. Κάτω απ’ τη σκιά του στις παραπλήσιες ταβέρνες και τα καφενεία ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί παραδοσιακές νοστιμιές και τσίπουρο της περιοχής.
Πλησίον του Λεχουρίου, προς τη μεριά της μυθικής Καπρίβαινας των Καμενιάνων, βρίσκεται ο μικρός οικισμός της Κερασιάς. Έχει ένα δυνατό ανθρώπινο δυναμικό, που έχει διακριθεί σε πολλούς τομείς της Κοινωνίας μας και κρατά έντονα τα στοιχεία της παράδοσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.