ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ... Στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, η φυσική ομορφιά καθηλώνει. Η θέα των απόκρημνων βράχων και των διαδοχικώ...
Στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, η φυσική ομορφιά καθηλώνει. Η θέα των απόκρημνων βράχων και των διαδοχικών χαραδρών μαγεύει και προκαλεί ταυτόχρονα. Σε αυτό το μοναδικό φόντο, απλώνεται το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, από τα υψίπεδα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου έως τη θάλασσα, περικλείοντας σπανιότατα είδη βλάστησης.
Μέσα από το φαράγγι, περνά περήφανος και αγέρωχος ο Οδοντωτός, το τρενάκι που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή του είναι ονειρεμένη. Εξάλλου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τη χαρακτήρισαν τη θεαματικότερη διαδρομή τρένου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια…
Ιστορία
Κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του Τρικούπη, εμφανίστηκε στο προσκήνιο το υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης ολόκληρης της χώρας. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό, πάρθηκε η απόφαση για την κατασκευή του Οδοντωτού. Οι εργασίες – τις οποίες ανέλαβε γαλλική εταιρία υπό τον εργολάβο Ατόν με την αμέριστη συνδρομή Ιταλών τεχνιτών – προχώρησαν με την υποστήριξη του στενού φίλου του Τρικούπη και τοπικού πολιτικού, Ασημάκη Φωτήλα.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1895. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, έγιναν τα επίσημα εγκαίνιά του. Σε αυτά συμμετείχε και ο τότε βασιλιάς. Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε για να κινεί τον Οδοντωτό ήταν ατμοκίνητη. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε στάση υδατόπυργοι προκειμένου να γίνεται αναπλήρωση του νερού.
Σήμερα
Η απόσταση που χωρίζει το Διακοφτό από τα Καλάβρυτα δεν ξεπερνά τα 22 χιλιόμετρα. Υψομετρικά, η διαφορά των δύο συγκεκριμένων γεωγραφικών σημείων είναι 750 μέτρα. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να υπάρξει σιδηροδρομική σύνδεση με συμβατικό συρμό.
Για αυτόν το λόγο, ο Οδοντωτός διαθέτει, ανάμεσα στις σιδηροτροχιές του, έναν άξονα με ειδικά «δόντια», ικανό να τον ανυψώσει με ασφάλεια μέχρι τα Καλάβρυτα, το συγκριτικά μικρό βάρος των δύο «λιλιπούτειων» βαγονιών και της ηλεκτροπετρελαιοκίνητης μονάδας που βρίσκεται τοποθετημένη ανάμεσά τους. Το πλάτος των γραμμών του «αγγίζει» τα 75 εκατοστά, το μικρότερο από κάθε άλλο σιδηροδρομικό συρμό στην Ευρώπη.
Η ταχύτητα του Οδοντωτού στο ομαλό μέρος της γραμμής κυμαίνεται από 30 έως 40 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στα σημεία όπου είναι τοποθετημένα τα ειδικά «δόντια», κατά μήκος 3,5 χιλιομέτρων της συνολικής απόστασης, η ταχύτητα μειώνεται αισθητά με συνέπεια να ποικίλει από 6 έως 15 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το 2003, ο Οδοντωτός διέκοψε τη λειτουργία του προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα ανακαίνισής του. Τον Ιούνιο του ’04, επαναλειτούργησε με τέσσερις σύγχρονες μηχανές και αντίστοιχους συρμούς.
Διαδρομή
Στο πρώτο κομμάτι της, η πορεία του Οδοντωτού είναι ομαλή. Διασχίζει τις πεδινές εκτάσεις – γεμάτες με λεμονιές και ελιές – έως ότου φτάνει στο στένεμα του φαραγγιού. Εκεί, το τοπίο αλλάζει ριζικά. Ψηλοί κόκκινοι τοίχοι, διαβρωμένοι εμφανώς από την αδιάκοπη ροή του νερού, υψώνονται μπροστά στα μάτια μας.
Ανάμεσα στα βουνά, ο Οδοντωτός πλησιάζει αργά και σταθερά την πρώτη του στάση, τα Νιάματα. Στη συνέχεια, τα τούνελ διαδέχονται το ένα το άλλο. Παράλληλα, το υψόμετρο ανεβαίνει αισθητά και το πρώτο «δόντι» εμπλέκεται υποχρεωτικά στην πορεία του συρμού ώστε να του προσφέρει την απαραίτητη υποβοήθηση.Η πορεία διανθίζεται από μια φυσική «πινελιά» ομορφιάς. Παρατηρώντας τις σπηλαιώδεις αίθουσες, διακρίνουμε ότι σε μια εξ αυτών, οι σταλαγμίτες έχουν σχηματίσει στήλες, οι οποίες παραπέμπουν έντονα σε ανθρώπινες μορφές.
Είναι στοιχισμένες σε παράταξη, όπως ακριβώς σε μια δικαστική αίθουσα ο δικαστής, ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος, και για αυτόν το λόγο, η τοποθεσία ονομάζεται «δικαστήριο».
Επόμενος σταθμός στο διάβα του Οδοντωτού είναι οι Τρικλιές. Από εκεί, διασχίζουμε εκτάσεις με πλούσια βλάστηση και καταρράκτες και προσεγγίζουμε τις Πόρτες, το πιο στενό σημείο της διαδρομής. Το τρένο περνάει μέσα από σήραγγα, στις εισόδους της οποίας βρίσκονται τοποθετημένες δύο μεγάλες, σκουριασμένες πια, πόρτες. Παλιότερα, οι πόρτες χρησίμευαν ώστε να αποκλείεται η είσοδος στους πεζούς και η διέλευση ήταν επιτρεπτή μονάχα σιδηροδρομικά.
Ακολούθως, συναντάμε ξανά τα περίφημα «δόντια» στις ράγες προτού αντικρίσουμε το σταθμό της Ζαχλωρούς. Το τοπίο είναι ονειρεμένο, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τότε, τα τρεχούμενα νερά του ποταμού σε συνδυασμό με τα τεράστια πλατάνια συνθέτουν μια αξέχαστη εικόνα.
Από τη Ζαχλωρού, υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσει κανείς μέχρι το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Συνεχίζοντας το ταξίδι με τον Οδοντωτό, περνάμε από το σταθμό της Κερπίνης, προτού καταλήξουμε στα Καλάβρυτα.
Πεζοπορία
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, παράλληλα κατά μήκος του Οδοντωτού, η πεζοπορική διαδρομή σας καλεί να την ανακαλύψετε. Η κατάβαση από τα Καλάβρυτα, προς το Διακοφτό διαρκεί περίπου 6 ώρες ενώ για την ανάβαση απαιτούνται 7 με 8 ώρες ανάλογα πάντα με το ρυθμό του περπατήματος.
Η πορεία είναι σηματοδοτημένη με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Πριν χρόνια, το μονοπάτι χρησιμοποιούταν μονάχα από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά στις μέρες μας το επισκέπτονται συχνά Έλληνες και ξένοι πεζοπόροι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.