του Νίκου Κυριαζή Σύμφωνα με την Καλαβρυτινή επετηρίδα 1906 του Γ. Παπανδέου, το Λεχούρι είχε 120 οικογένειες και 523 μόνιμους κατοίκους. Αγ...
του Νίκου Κυριαζή
Σύμφωνα με την Καλαβρυτινή επετηρίδα 1906 του Γ. Παπανδέου, το Λεχούρι είχε 120 οικογένειες και 523 μόνιμους κατοίκους. Αγρότες και Γεωργοί η πλειοψηφία των κατοίκων αλλά δεν έλειπαν οι Λόγιοι οι επιστήμονες οι γιατροί και οι δικηγόροι.
Ιερείς του χωριού ήταν οι Λεωνίδας Οικονόμου και ο Γεώργιος Παναγόπουλος. Δάσκαλος ο Γεώργιος Πανουτσόπουλος. Ιατροί οι Σπήλιος Αρβανίτης και ο Γεώργιος Λεχουρίτης. Δικηγόρος ο Νικόλαος Σωτηριάδης, συμβολαιογράφος ο Αθανάσιος Σωτηριάδης ενώ αναφέρεται και ο ανώτατος Αξιωματικός Αν. Σταματόπουλος και μεγαλέμπορας ο Περικλής Κωσταντινόπουλος.
Η παραγωγή σε σιτηρά ήταν 3700 κλ. καπνός 2000 κλ. ενώ υπήρχαν 3000 αιγοπρόβατα 50 άλογα, 30 ημιόνοι 50 όνοι και 80 κυψέλες μελισσών Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική ποιότητα του καπνού αλλά και το περίφημο κοκκινέλι Λεχουρίου.
Eδώ να συμπληρώσουμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα αρκετοί Λεχουρίτες ταξίδεψαν στην Αμερική, υπάρχει το όνομα Γεώργιος Ρόδης σε αναφορά ταξιδιωτικού εγγράφου όπως και ο Σοφοκλής Τσάφος πατέρας του αείμνηστου παπα Νίκου που επέστρεψε από τη ''ΝΕΑ ΓΗ" φέρνοντας μεταξύ άλλων και το πρώτο γραμμόφωνο!.
Η κοινωνική χορωδία ( Le chouri = η χορωδία), σε πλήρη συμφωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.