HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ιερά Μονή Μακελλαριάς

Ένα από τα παλιότερα και τα πιο ονομαστά μοναστήρια της περιοχής είναι και η Ιερά Μονή Μακελλαριάς που βρίσκεται απέναντι από το χωρίο Λαπα...


Ένα από τα παλιότερα και τα πιο ονομαστά μοναστήρια της περιοχής είναι και η Ιερά Μονή Μακελλαριάς που βρίσκεται απέναντι από το χωρίο Λαπαναγοί, στη δεξιά όχθη του Σελινούντα, χτισμένη σε μια πανοραμική βραχώδη τοποθεσία.
Είναι από τα παλαιότερα ελληνικά μοναστήρια, καθώς η επιγραφή στο νάρθηκα του μοναστηριού μας πληροφορεί πως χτίστηκε από τον στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο: "Εν τω μοναστηρίω της Πελοποννήσου και των Καλαβρύτων της υπεραγίας Μακαλλαριτίσσης τω κτισθέντι ποτέ υπό Βελισσαρίου αρχιστρατήγου Ρωμαίων επί της βασιλείας Ιουστινιανού του Μεγάλου Κωνσταντινουπόλεως τω 532, ο παρών άρτιξ (=νάρθηξ) εκτίσθη...1805. Σεπτεμβρίου 1η.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχική ονομασία ήταν Παναγία Λιθαριώτισσα, ή Λιθοστρωτιώτισσα. Αργότερα ονομάστηκε Μακελλαριά και για την ονομασία του μοναστηριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Επικρατέστερη είναι η εκδοχή σύμφωνα με την οποία η μονή πολιορκήθηκε από τους Τούρκους το1458 και παρά την σθεναρή αντίσταση των πολιορκούμενων που υποστήριζε ο οπλαρχηγός Γιάννος (εξ' ου και το τοπωνύμιο Γιαννόκαμπος) οι Τούρκοι κυρίευσαν την μονή και κατάσφαξαν τους μοναχούς. Το αίμα πλημμύρισε τα κελιά των μοναχών και κατόπιν τούτου το μοναστήρι ονομάστηκε Μακελλαριά (αίμα+ κελλάρια).
Το μοναστήρι μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους ξαναχτίστηκε στη σημερινή του θέση και ανακαινίστηκε δύο φορές το 1784 και το 1805. Κάτω από το βράχο που είναι χτισμένη η μονή βρίσκεται εντός σπηλαίου μικρός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου ο βράχος στην Αγία Τράπεζα στάζει νερό στο οποίο ο λαός αποδίδει ιαματική δύναμη.
Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή προσέφερε υλική βοήθεια και αρκετοί μοναχοί αγωνίστηκαν εναντίον των Τούρκων. Κοντά στη Μονή της Μακελλαριάς διεξήχθη στις 26-27 Αύγουστου 1827 η νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη της Καυκαριάς, όπου αποκρούστηκαν τα προελαύνοντα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
Στο μοναστήρι υπάρχουν δύο μικρές εκκλησίες, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Καθολικό της Μονής και η Αγία Τριάδα. Η μονή γιορτάζει στις 15 και 23 Αυγούστου.
Όπως και στα άλλα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής, στη Μονή Μακελλαριάς φυλάσσονται ιερά κειμήλια μεγάλης αξίας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας της Μακελλαρίτισσας, έργο της βυζαντινής τέχνης. Ο ταξιδιώτης-προσκυνητής καθώς αντικρίζει από το βράχο της Μακελλαριάς όλο το γύρω τοπίο, το Γερακοβούνι, τους Λαπαναγούς και στο βάθος τον Σελινούντα βρίσκεται στο μεταίχμιο αισθητικής απόλαυσης και ψυχικής αγαλλίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μικρή απόσταση από τη Μονή, ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι οδηγείται ο επισκέπτης στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό μοναστήρι. Όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα».



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.