του Αλέξη Λεχουρίτη Η εκπληκτική ομορφιά του ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ του ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ ποταμού είναι απροσπέλαστη για οποιονδήποτε άλλο μέσο εκτός από τον ο...
του Αλέξη Λεχουρίτη
Η εκπληκτική ομορφιά του ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ του ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ ποταμού είναι απροσπέλαστη για οποιονδήποτε άλλο μέσο εκτός από τον οδοντωτό σιδηρόδρομο και τα πόδια.
Πριν εκατόν δέκα τρία χρόνια και κάτι δημιουργήθηκε (1896) αυτή η διαδρομή μέσα στο φαράγγι την οποία διασχίζει μόνο το μικρό τρενάκι … ο Οδοντωτός μας.
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος ονομάζεται έτσι γιατί λόγω των απότομων κλίσεων του εδάφους, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής την κάνει "γαντζωμένος" με ένα ειδικό σύστημα από γρανάζια πάνω στη ενδιάμεση γραμμή.
Είναι ένα μικρό τρενάκι με τρία βαγόνια, το οποίο ξεκινά από τον σταθμό του Διακοπτού (βρίσκεται στα παράλια του Κορινθιακού) και μετά από μια ώρα διαδρομής μέσα στο ΦΑΡΑΓΓΙ του ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ φθάνει στα Καλάβρυτα.
Ο Βουραϊκός ποταμός κατεβαίνει ζωηρός από το Χελμό, δίνοντας κίνηση στο ασάλευτο τοπίο των επιβλητικών βράχων και των δασοσκέπαστων πλαγιών στο φαράγγι που φθάνουν ως την κοίτη του.
Ο Oδοντωτός συναντάται με το ορμητικό ποτάμι και η συνάντηση αυτή διαρκεί σχεδόν ως το τέλος της διαδρομής.
Πότε το ποτάμι χάνεται σε αόρατες καταβόθρες και ο οδοντωτός σε σκοτεινές σήραγγες, πότε το αφρισμένο ποτάμι και το τρένο "στριμώχνονται" ανάμεσα σε γιγάντιους βράχους (τοποθεσία Πόρτες), πότε το τρένο περνά από γέφυρες πάνω από το ποτάμι και πότε το τοπίο ανοίγει σε μικρές κοιλάδες και η συμβίωση αυτή περνά τις πιο ήρεμες στιγμές της.
Οι διαδοχικές εικόνες της κρυμμένης φύσης ξετυλίγονται με κινηματογραφική ταχύτητα.Στο μέσο της διαδρομής ο νέος σταθμός της "Τρικλίας" είναι το ένα από τα σημεία της διαδρομής όπου υπάρχει διπλή γραμμή. Εδώ ο συρμός που κατεβαίνει από τα Καλάβρυτα περιμένει να περάσει ο άλλος που ανηφορίζει από το Διακοπτό ή το αντίθετο.
Ευκαιρία για τους επιβάτες να ξεμουδιάσουν με μια μικρή βόλτα δίπλα στο ποτάμι, ώσπου να ξαναρχίσει η κατάβαση ή η ανάβαση για τον οδοντωτό.
Μετά από λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία "Τρικλιά" προβάλλει η κοινότητα της Ζαχλωρού. Ο Οδοντωτός εδώ σταματά μπροστά στον μικρό σταθμό και οι πεζοπόροι μπορούν να φθάσουν μετά από 1ώρα πεζοπορίας (σηματοδοτημένο μονοπάτι) στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τη μαγεία της πεζοπορίας στο φαράγγι του Βουραϊκού χωρίς να σπρώξουν τις δυνάμεις τους στα όριά τους, συνηθίζουν να ανεβαίνουν ως τη Ζαχλωρού με τον οδοντωτό και μετά κατηφορίζουν με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι δίπλα στις γραμμές ως το Διακοπτό.
Το ΦΑΡΑΓΓΙ του ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ το διασχίζει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Καθώς ο Oδοντωτός απομακρύνεται από το σταθμό της Ζαχλωρούς, τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές της χάνονται πίσω από την πρώτη στροφή και ο οδοντωτός συνεχίζει την πορεία του προς τα Καλάβρυτα, το τοπίο αρχίζει να "μεταμορφώνεται", να ημερεύει.
Η επαφή με τον Βουραϊκό γίνεται όλο και πιο σπάνια καθώς στο τοπίο μπαίνουν και τα καλλιεργημένα χωράφια. Καθώς το τοπίο "μεταμορφώνεται" σιγά σιγά και το υψόμετρο ακουμπά τα 740 μέτρα, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σπίτια των Καλαβρύτων.
Ο σταθμός των Καλαβρύτων κάνει την εμφάνιση του και σηματοδότη το τέλος αυτής της μαγευτικής διαδρομής.
Έξω από τον σταθμό η πινακίδα δείχνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτής της περιοχής.
"Σπήλαια των Λιμνών" (16 χλμ) αυτό το φανταστικό μνημείο της φύσης με τη ροή υπόγειου ποταμού μέσα από σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες,
Μονή "Μέγα Σπηλαίου" (9 χλμ) μοναστήρι κολλημένο στον βράχο με τη σπάνια ομορφιά, το πλούσιο σκευοφυλάκιο και τη βιβλιοθήκη,
Μονή της "Αγίας Λαύρας" (4 χλμ) το σύμβολο της Επανάστασης του 1821 με το λάβαρο και τα άλλα κειμήλια,
Χιονοδρομικό κέντρο "Χελμού"(15 χλμ) ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα.
Μουσείο Καλαβρυτινού "Ολοκαυτώματος" όλη η ιστορία της καταστροφής της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές (13-12-1943).
Τα Καλάβρυτα φημίζονται για τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρά τους και φιλοξενία τους, ζήστε λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία με τον Οδοντωτό μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.