HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 1950- όλες οι αλλαγές

Ριζικές αλλαγές στους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις επιφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες, Πέμπτη η υπου...



Ριζικές αλλαγές στους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις επιφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες, Πέμπτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στο υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε εν συνεχεία στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους με την μορφή του κατεπείγοντος.

Μετά από επιμονή της τρόικας, οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα υπογράφονται με την συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων δεν θα έχουν μέγιστη διάρκεια δυο ετών, αλλά θα μπορούν να εφαρμόζονται για όσα χρόνια έχει οικονομικά προβλήματα μια επιχείρηση, μη λαμβάνοντας υπόψη τι περιλαμβάνουν οι κλαδικές.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη πέτυχε την διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, αυτό καταρρίπτεται στην πράξη αφού όπου υπογράφεται ΕΕΣΣΕ δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των κλαδικών.

Μάλιστα, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να συμφωνεί, μέσω της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολήσει μέσα στο χρονικό πλαίσιο ισχύος της σύμβασης (που σημαίνει ότι στη συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνεται μείωση προσωπικού ενώ αν δεν συμφωνηθεί τίποτε τότε θα μπορούν να γίνουν ακόμη και ομαδικές απολύσεις πέραν των άλλων απολύσεων).

Εάν, εν συνεχεία, ο εργοδότης προβεί σε απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής των ΕΕΣΣΕ τότε θα πρέπει να αναπληρώσει την θέση εργασίας, αλλά και να αποζημιώσει τον εργαζόμενο σύμφωνα με την εκάστοτε κλαδική σύμβαση εργασίας. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας θα μπορεί πέρα από τις ΕΕΣΣΕ να προχωρά παράλληλα και σε ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

2. Οι ΕΕΣΣΕ θα μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.

3. Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους καταθέτουν αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη, για τη σκοπιμότητά της.

Βασικά σημεία Διαδικασίας Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών- Λειτουργία ΟΜΕΔ

1. Προβλέπεται ρητά η μεσολάβηση και η διαιτησία να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.

2. Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις:

α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση , ή

β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

3. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές, με 6 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος από τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) και έναν Πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών του Δ.Σ. Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενός εκπροσώπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.

5. Οι κοινωνικοί εταίροι, μετά την παρέλευση 3 ετών από τη ισχύ του νέου νόμου, θα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του ΟΜΕΔ και θα προτείνουν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη διατήρηση, κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθμίσεών του.

Μεγαλύτερη ευελιξία των ευέλικτων μορφών προβλέπει το νομοσχέδιο με πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων:

• Επανακαθορισμός της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση χωρίς να καταβάλλονται προσαυξήσεις για τις υπερωρίες.

• Επέκταση διαθεσιμότητας από 6 σε 9 μήνες.

• Επανακαθορισμός της διάρκειας απασχόλησης των «νοικιασμένων» εργαζόμενων από 18 σε 36 μήνες.

• Θεσμοθετείται δοκιμαστική περίοδος εργασίας διάρκειας ενός έτους, η οποία μπορεί να καταγγελθεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς προειδοποίηση.

• Επανακαθορισμός του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου, διάρκειας από 12 έως 24μήνες σε ένα μήνα.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ