HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η αρχή… δεν είναι το ήμισυ του παντός

Του Τρύφωνα Μαντά Το όμορφο Μάνεσι, το χωριό μου, έχει το «προνόμιο» να διαθέτει έναν πανέμορφο παραδοσιακό χώρο – οίκημα και δη το παλιό Α...

Του Τρύφωνα Μαντά
Το όμορφο Μάνεσι, το χωριό μου, έχει το «προνόμιο» να διαθέτει έναν πανέμορφο παραδοσιακό χώρο – οίκημα και δη το παλιό Αγροτικό Ιατρείο. Ο αναδιαρθρώσας Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μανεσίου, πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και αναδιαμόρφωσης του κτιρίου, το οποίο εκτός από μικρό Ιατρικό Κέντρο, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και έναν πρότυπο πολυχώρο, στον οποίο θα μπορούσαν να στεγασθούν χώροι βιβλιοθήκης, χώροι νεότητας με επιτραπέζια παιχνίδια, αίθουσα παροχής δωρεάν χρήσης του διαδικτύου, αίθουσα συνεδριάσεων του συλλόγου κ. π. α.
Όντως ο σύλλογος προχώρησε τα δύο προηγούμενα χρόνια σε μερική αποκατάσταση των χώρων του οικήματος και δη πλακόστρωση, νέα κεραμοσκεπή, νέα ηλεκτρική εγκατάσταση, βάψιμο των εσωτερικών χώρων κ. α. Επισκεπτόμενος όμως το συγκεκριμένο χώρο, διαπίστωσα πως ναι μεν η προσπάθεια χρήζει συγχαρητηρίων, αλλά ο όλος προγραμματισμός πήγε στράφι, διότι τα έργα ξεκίνησαν αντίστροφα, δηλαδή από το τέλος προς την αρχή. Κι αυτό διότι μετά λύπης μου διαπίστωσα πως : εντός του κτηρίου υπάρχουν πολλά μπάζα, διάσπαρτα οικοδομικά υλικά αλλά και πολλά παλιά ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, τα οποία και θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν πολλά είδη υγιεινής, τα οποία ουσιαστικά και περισσεύουν. Υπάρχουν πολλά άχρηστα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες μόλυνσης και άφθονης σκόνης και δυσοσμίας.
Και το κυριότερο όλων, το δωμάτιο που έχει διατεθεί για τη φιλοξενία του αντίστοιχου ιατρού, κατά την εβδομαδιαία επίσκεψη του στο χωριό, για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων και αναγκαίων φαρμάκων για τους κατοίκους, βρίσκεται σε επιεικώς αθλία κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει καμία εστία θέρμανσης που να μετριάζει τις πολικές συνθήκες κρύου που επικρατούν μέσα σε αυτό. Ως εκ τούτου ο ιατρός αναγκάζεται να καταφεύγει σε γειτονικό σπίτι, για λόγους θέρμανσης. Η ηλεκτρική εγκατάσταση του δωματίου βρίσκεται… αιωρούμενη σε κάποια γωνία, με αποτέλεσμα όποιος βρίσκεται εντός του δωματίου αν κινδυνεύει με ηλεκτροπληξία, ενώ η συσσωρευμένη σκόνη στο συγκεκριμένο δωμάτιο, δυσκολεύει απίστευτα την αναπνοή των παρευρισκομένων.
Πληροφορούμενος πως λόγω τη μη ύπαρξης χρημάτων στο ταμείο του Συλλόγου, τα έργα συντήρησης έχει σταματήσει, διαπιστώνω πως η προχειρότητα του στυλ «ξεκινάμε και βλέπουμε…» έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο έργο. Αν όμως αναλογιστούμε πως το Μάνεσι διαθέτει ένα πλήθος ετεροδημοτών επιχειρηματιών, πολιτικών, επιστημόνων κ.α. με βαθύτατη λύπη όλοι μας διαπιστώνουμε πως σε αυτό το χωριό ο «εθελοντισμός» παραμένει ακόμη μια άγνωστη λέξη.
Παρά λοιπόν την άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο οίκημα, η οποία σημειωτέον συνάντησε τη πλήρης αδιαφορία της τοπικής δημοτικής αρχής, η οποία και θα μπορούσε να συνεισφέρει μέσω του Δήμου για την αποκατάσταση των επιδιορθώσεων, η… γενικότερη μουρμούρα και κριτική των κατοίκων του χωριού, βλέποντας αυτή την παράλογη εικόνα εντός του κτηρίου, μοιάζει δικαιολογημένη.
Αξιότιμοι κύριοι διοικούντες τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μανεσίου, μάθετε επιτέλους να διαχειρίζεστε σωστά τις πρωτοβουλίες σας. Μάθετε πως οι «λεπτομέρειες» είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Μάθετε πως οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες σας θα πρέπει να αφορούν ζωτικά σημεία της καθημερινότητας του χωριού και όχι μονίμως τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μάθετε πως θα πρέπει να «πιέζετε» καθημερινά τους αιρετούς του νομού μας, για την εξεύρεση λύσεων στις προσπάθειές σας αλλά και για την εξοικονόμηση χρηματοδοτήσεων των προσπαθειών σας. Μάθετε να μεταδίδεται την έννοια του «εθελοντισμού» σε όλους τους κατοίκους του χωριού, ετεροδημότες και ντόπιους. Μάθετε να προβάλλετε τη σωστή ενημέρωση όλων των κατοίκων, για τις όποιες πρωτοβουλίες σας, ώστε να τους έχετε δίπλα σας. Μάθετε να επικροτείτε και να επιζητείτε το λιτό, το απλό και το χρήσιμο και όχι τον εντυπωσιασμό και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ανοίξτε τον «κλειστό» σας κύκλο και «αγκαλιάστε» άπαντες τους κατοίκους του χωριού. Αφήστε το παρελθόν και «προκαλέστε» το μέλλον...
Κύριοι του εκπολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου κάντε μας με τις προτάσεις τα έργα σας συμμάχους σας , φίλους σας και αρωγούς στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλετε και όχι «εχθρούς» σας….

1 σχόλιο

  1. "Η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ"
    Είμαι μόλις 17 ετών και με περηφάνεια δηλώνω πως κατάγομαι από το Μάνεσι Καλαβρύτων. Η μόνιμη κατοικία μου ειναί σε αρκετά κοντινή απόσταση από το χωριό και έχω την τύχη να το επισκέπτομαι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και να παρακολουθώ έτσι από κοντά τα δρώμενα... Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω την λύπη μου και την απογοήτευσή μου διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο.. Σαφέστατα είμαι της άποψης πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Σε μια δημοκρατική ωστώσο χώρα εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, ανεξαιρέτως, να είμαστε αντικειμενικοί και να μην διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα αποσκοπώντας σε τυχόν συμφέροντα. Όπως προανέφερα ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για το χωριό μου και για ό,τι συμβαίνει σε αυτό. Θα ήθελα επομένως να σας ενημερώσω πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να "υπερβάλλουν". Επισκέφθηκα το ιατρείο του χωριού μας το περασμένο Σάββατο και έμεινα έκπληκτη διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο που πήρε την πρωτοβουλία να το γράψει που ακριβώς παρατήρησε εστίες μόλυνσης και άφθονης σκόνης και δυσοσμίας. Για να είμαι ειλικρινής μου φάνηκε αστείο! Νόμιζα πως επρόκειτο για κάποιου είδους κακόγουστης φάρσας! Κι αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση η εικόνα του ιατρείου δεν έχει να κάνει με αυτή που παρουσιάζεται στο άρθρο. Πραγματικά έπεσα απο τα σύννεφα μόλις είδα πως κάποιος Μανεσιώτης είχε γράψει το άρθρο στο οποίο κατακρίνει φιλότιμες προσπάθειες ατόμων που ενδιαφέρονται πραγματικά για το χωριό μας και το έχουν δείξει στην πράξη... Οι άνθρωποι αυτοί που, όπως καταλάβατε είναι αυτοί που αποτελούν τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μας, καταβάλλουν προσπάθειες δείχνοντας έμπρακτα πως πονούν τον τόπο τους. Δεν παραμένουν στα λόγια, δεν λένε απλώς αερολογίες ούτε γράφουν άρθρα για να δείξουν πως
    "νοιάζονται" για τον τόπο τους. Επειδή λοιπόν δεν επι8υμώ να ενταχθώ κι εγώ στην κατηγορία αυτή καλώ τον κύριο Μαντά αλλά και όλους όσους έχουν παρόμοια άποψη να επισκεφθούν το ιατρείο και να δουν με τα μάτια τους την πρόοδο που έχει σημειώσει και συνεχίζει να σημειώνει... Στο παραπάνω άρθρο αναφέρθηκε επίσης πως τα έργα έχουν σταματήσει. Αν είναι δυνατόν! Απογοητεύομαι πραγματικά να διαβάζω ψεύτικες ειδήσεις. Έχω την αίσθηση πως ορισμένοι επιθυμούν να "σαμποτάρουν" το χωριό μας ή, πιο συγκεκριμένα, ορισμένα άτομα τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν στο χωριό μας. Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω στον κύριο που έγραψε το άρθρο πως η είδηση θα πρέπει να διαχωρίζεται απο το σχόλιο του αρθρογράφου, αν και εφόσον θέλει να προσδώσει στο άρθρο του το χαρακτηριστικό της αντικειμενικότητας. Δεν επιθυμώ οι συντοπίτες μου να πέφτουν θύματα προπαγάνδας. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Μαντά αν ο ίδιος έχει προσπαθήσει να ωφελήσει τον τόπο του ή αρκείται μονάχα στη συγγραφή άρθρων. "Μην κρίνετε για να μην κριθείτε" κύριε Μαντά... Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανώ αγενής ή αυθάδης αλλά θλίβομαι διαβάζοντας τέτοια άρθρα. Οι γονείς μου μου έχουν μάθει να σέβομαι τους μεγαλυτέρους μου αλλά επίσης μου εχούν διδάξει την ειλικρίνεια! Δεν μπορώ επομένως να τηρήσω παθητική στάση διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο. Πονάω πραγματικά τον τόπο μου και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να γίνεται εμπόδιο στην πρόοδο του. Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας για την ανάγνωση του σχόλιου αυτού!
    Με εκτίμηση,
    Καράμπελα Ασημίνα
    μαθήτρια Β΄ Λυκείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.