φώτο από τα Τριπόταμα Ο ρόλος της Αχαίας στον μυκηναικό κόσμο ήταν σημαντικός, παρ’ότι δεν αναπτύχθηκαν στο χώρο της μεγάλα μυκηναικά κ...
φώτο από τα Τριπόταμα |
Ο ρόλος της Αχαίας στον μυκηναικό κόσμο ήταν σημαντικός, παρ’ότι δεν αναπτύχθηκαν στο χώρο της μεγάλα μυκηναικά κέντρα. Το όνομά της τότε ήταν Αιγιαλός ή Αιγιάλεια και την κατοικούσαν Ίωνες.Ελεγχόταν από το βασιλικό οίκο των Μυκηνών, ενώ η χώρα προς τα νότια του Αλφειού αποτελούσε μέρος της επικράτειας του βασιλικού οίκου της Πύλου.
Οι τότε κάτοικοι της περιοχής εκτός από κτηνοτρόφοι και γεωργοί ήταν έμπειροι μεταλλοτεχνίτες, καλλιτέχνες,ριψοκίνδυνοι πολεμοστές, θαλασσοπόροι και επιτυχημένοι έμποροι.Αν και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε συντηρητικούς και προσκολλημένους στις ντόπιες συνήθειες, εν τούτοις είχαν δεχθεί ξένες επιδράσεις και είχαν υιοθετήσει πολιτιστικά στοιχεία άλλων περιοχών.
Η ύπαρξη στη Δ.Αχαία έμπειρων πολεμιστών και ενός ισχυρού ηγεμόνα,με έδρα το Τείχος Δυμαίων,που φρόντιζε για την κοινωνική και στρατιωτική οργάνωση,καθώς και για την ασφάλεια των κατοίκων της,ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο χρησίμευσε ως καταφύγιο προσφύγων κυρίως από την Αργολίδα,καθώς και για το ότι δεν επηρεάστηκε από τις επιδρομές του τέλους του 13ΟΥ αιώνα π.χ.
Στην παραλιακή ζώνη από το Αίγιο μέχρι τον Άραξο,στην περιοχή των Καλαβρύτων ,στα οροπέδια του Παναχαικού και του Ερυμάνθου, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νεκροταφεία,που ως επί το πλείστον ανήκαν σε διάσπαρτες μικρές αγροτικές κοινότητες των ύστερων μυκηναικών χρόνων( 1300-1100 π.χ.) απ’τις οποίες οι ερευνημένες ήταν πολύ λίγες.Οι σημαντικότερες θέσεις εξ’αυτών βρέθηκαν στις εύφορες παραλιακές πεδιάδες του Αιγίου,των Πατρών και της Δύμης καθώς και στις κοιλάδες των Φαρών και των Καλαβρύτων.
Σύμφωνα με τον »νηών κατάλογο»της ομηρικής Ιλιάδας όπου περιλαμβάνονται οι αχαικές πόλεις που έλεβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο,τις αναφορές του Παυσανία στο έργο του »Αχαικά» και τις αρχαιολογικές ανασκαφές, οι μυκηναικές τοποθεσείες στην Αχαία είναι οι εξής: Αίγιον, Αιγείρα ,Δύμη(Τείχος Δυμαίων),Ελίκη, Καλαμάκι Ελαιοχωρίου,Κάστρο Καλογριάς, Κερύνεια, Πελλήνη, Δονούσα, Σικυών, Φαρές , Καταρράκτης Φαρών, Χαλανδρίτσα,Πάτρα(Παγώνα,Πετρωτό,Καλλιθέα,Αχάια Κλάους).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.John Chadwick »Μυκηναικός Κόσμος»
2.»Ιστορία του Ελληνικού Έθνους»
3.Θανάσης Παπαδόπουλος-Λίτσα Κοντοπλή Παπαδοπούλου»Προιστορική Αρχαιολογία Δυτικής Ελλάδος Και Ιονίων Νησιών»
4.Pickinson,Hope-Simpson »Μυκηναική Αχαία»
5.Παυσανίας »Ελλάδος Περιήγησις-Αχαικά » τόμος 6
6.Christofer Wordsworth »Ελλάδα -Μία Περιπλάνηση Στα Τοπία Και Την Ιστορία Της»
από το http://gosuccess.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.