HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εισήγηση Στέφανου Κοσμά στην Δ.Ε. για την «προστασία της βιοποικιλότητας»

Την Τρίτη 18.01.2010 ξεκίνησε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Υπουργός ΥΠΕΚΑ γι...

Την Τρίτη 18.01.2010 ξεκίνησε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Υπουργός ΥΠΕΚΑ για την «Προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές Νatura».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το δίκτυο Natura καλύπτει 419 περιοχές της χώρας που αφορούν σε εθνικούς δρυμούς, ορεινούς όγκους, υγρότοπους διεθνούς σημασίας Ραμσάρ κ.λπ., συνιστά δε και Κοινοτική υποχρέωση η προστασία τους (σχετικές οι οδηγίες αρ. 43/1992 και 147/2009). Επί παραδείγματι στο Ν. Αχαίας οι περιοχές αυτές είναι: Λιμνοθάλασσα Καλογριάς – Δάσος Στροφυλιάς – Έλος Λάμιας, όρος Χελμός – Ύδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραϊκού, Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων, Όρη Μπάρμπας – Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα, Αλυκή Αιγίου, Όρος Παναχαϊκό, Όρος Ερύμανθος, Σπήλαιο Καστριών, Ζουμπάτα.

Το περιεχόμενο του άρθρου 9 του ν/σ, που προβλέπει νέα όρια κατάτμησης και αρτιότητας τα 10στρ., ξεσήκωσε θύελλα αιτιάσεων και διαμαρτυριών βουλευτών, τόσο κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση όσο και στην κομματική διαβούλευση στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Μοναδική ίσως εύλογη κριτική και επιστημονικά ορθή επιφύλαξη συνιστά ο «ισοπεδωτικός» και «οριζόντιος» χαρακτήρας της δ/ξης για 10στρ. παντού δίχως την προύπαρξη τοπικών σχεδίων διαχείρισης.

Σαν αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών και της άνευ προηγουμένου διακομματικής σύμπνοιας και ασφυκτικής πίεσης και παρά τη συνηγορία 10 οικολογικών οργανώσεων υπέρ της δ/ξης, η Υπουργός ΥΠΕΚΑ προέβη στον ιστορικό συμβιβασμό του «καλώς έχει ως τώρα». Δήλωσε ότι, τροποποιείται η επίμαχη διάταξη στην κατεύθυνση διατήρησης της δυνατότητας δόμησης των υφισταμένων (αλλά και όσων θα δημιουργηθούν μέχρι την ψήφιση του νόμου) γηπέδων έκτασης 4στρ. Ενώ, ευτυχώς, καταργούνται οι λοιπές εν ισχύ σήμερα παρεκκλίσεις δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Παρεκκλίσεις που παρέχουν δυνατότητα δόμησης ακόμη και σε πολύ μικρότερα γήπεδα (από 2στρ. έως και 750τ.μ.) με πρακτικό αποτέλεσμα να επιτρέπεται γενικώς και παντού η δόμηση, εκτός από τις αυτονόητες(;) εξαιρέσεις (δάση, ρέματα, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι). Το σωστό θα ήταν να μην επιτρέπεται η διάσπαρτη δόμηση στην ύπαιθρο παρά μόνο όπου υποδεικνύεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αντ’ αυτού, με την εκτός σχεδίου δόμηση των 4στρ. και ιδιαιτέρως μέσω των παρεκκλίσεών της αναλώνεται και καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, κύρια, στις ευαίσθητες περιαστικές και παραλιακές περιοχές.

Η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μοναδική παγκοσμίως ελληνική πρωτοτυπία, πλην όμως αναχρονιστική και πραγματική απειλή κατά του ελληνικού φυσικού τοπίου κατακερματίζοντας σημαντικά οικοσυστήματα. Δημιουργεί απαιτήσεις για υποδομές και ελκύει χρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις συγκρουόμενες μεταξύ τους. Στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση, δεν εξυπηρετεί ανάγκες στέγασης λαϊκών στρωμάτων. Εξ ορισμού δε, καταργεί τον οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, υπάρχοντα ή μελλούμενο.

Η δημοσιονομική κρίση και ειδικότερα η ύφεση στην οικοδομή δεν πρέπει ν’ αποτελέσουν άλλοθι για επιλογές περιβαλλοντοκτόνες ή για την μη άρση «κακώς κείμενων». Δεν πλήττεται η οικοδομή από την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης. Η οικοδομή επλήγη από επιλογές αναδρομικής εφαρμογής σαν κι αυτές των εγκυκλίων 1 και 3/2010 του ΥΠΕΚΑ για τους οικισμούς. Διατίθεται «πεδίον δόξης λαμπρό» και περίσσεια χώρου ανοικοδόμησης μέσα στα ήδη θεσμοθετημένα, εκτεταμένα οικιστικά κελύφη των πόλεων και των οικισμών της χώρας μας. Ώθηση στην οικοδομή δεν θα δώσει η δόμηση των «κατά παρέκκλιση αρτίων» γηπέδων εκτός σχεδίου, αλλά η στατική, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση και βελτίωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Με το σκεπτικό αυτό το ΤΕΕ έχει προτείνει την ενσωμάτωση στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ενότητας που θα προβλέπει:

• Την άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων ως προς την αρτιότητα των γηπέδων και τη δόμηση κατά μήκος των οδών που αναφέρονται στο άρθρο 1, παράγραφο β, του Π.Δ. 24-5-85 (ΦΕΚ 270Δ΄/85).

• Την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) εντός 15ετίας, που αποτελεί χρονικό ορίζοντα του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιοχές «εκτός σχεδιασμού».

• Τη μεταβατικού χαρακτήρα μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης για όλες τις χρήσεις με δυνατότητα ευνοϊκότερων ή δυσμενέστερων ρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού των υποκείμενων επιπέδων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ). Με αυτό το σκεπτικό, την άμεση αύξηση της αρτιότητας με ταυτόχρονη μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης στον περιαστικό χώρο και στις κρίσιμες αναπτυσσόμενες ή υπό ανάπτυξη περιοχές του παράκτιου και νησιωτικού χώρου.

• Την εκπόνηση «Ειδικού Πλαισίου Οικιστικής Ανάπτυξης» με στόχο τη διατύπωση κατευθύνσεων για: α) την ενίσχυση του οικιστικού δικτύου της χώρας που αποτελεί χωρικό κεφάλαιο, β) την εφαρμογή αειφορικών στρατηγικών στον αστικό χώρο και στην αστική ανάπτυξη, γ) την επεξεργασία μέτρων πολιτικής γης για την εφαρμογή της αρχής της συμπαγούς πόλης, της προστασίας του περιαστικού χώρου και των αστικών αναπλάσεων και δ) να συμπεριλάβει το θέμα της παραθεριστικής κατοικίας, ακόμη και αν αυτή απευθύνεται σε ξένη αγορά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις συνταγματικές επιταγές που διέπουν την οικιστική ανάπτυξη και να ενταχθεί ουσιαστικά στη θεώρηση των τοπικών χωρικών σχεδίων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ).

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ / Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ-ΤΔΕ / 21.01.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ