HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ομιλία Υπουργού, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Φίλες και Φίλοι, Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας πρόσκληση. Η παρουσία μας σήμερα εδώ αποτελεί τη συνέχεια ενός κύκλ...

Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή μας πρόσκληση. Η παρουσία μας σήμερα εδώ αποτελεί τη συνέχεια ενός κύκλου επισκέψεων σε κάθε περιφέρεια με στόχο να επικοινωνήσουμε το σχέδιο μας για την ανάπτυξη, να συνεργαστούμε εντατικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δεσμευτούμε σε ένα περιφερειακό σύμφωνο ανάπτυξης. Αλλά κυρίως, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε μαζί σας.
Πολλοί θα σκέφτεστε ότι καλές οι περιγραφές, αλλά τώρα τι γίνεται. Ναι γνωρίζω ότι πολλοί από σας αναρωτιέστε αν πράγματι υπάρχει κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Αν θα κινηθεί επιτέλους η σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά.
Πριν 10 μέρες ήμαστε στην Κοζάνη, σήμερα εδώ, την άλλη εβδομάδα στη Θράκη. Δεν θα αφήσουμε σπιθαμή αμφιβολίας ότι έχουμε σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε μαζί σας. Είμαστε εδώ για να γίνουμε συγκεκριμένοι και να σας εκθέσουμε τις πολιτικές μας.
Το ΕΤΕΑΝ
Πρώτο ζήτημα αποτελεί ασφαλώς η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η καθίζηση της αγοράς και της εμπορικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση, αυτή πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που αποτελεί και τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.
Τι κάνουμε με το ΕΤΕΑΝ; Δίνουμε μέσα από τις τράπεζες φτηνά, γρήγορα και στοχευμένα δάνεια στις επιχειρήσεις μας, χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να περιγράψω το όφελος που προκύπτει μία επιχείρηση μέσα από το ΕΤΕΑΝ.
Πχ για ένα 10ετές επενδυτικό δάνειο ύψους €200.000, και επιτόκιο 8%, μέσα από τη συνδρομή των χρημάτων του ΕΤΕΑΝ, μετατρέπεται τελικά σε 4%. Έτσι η επιχείρηση θα καταβάλει στο Ταμείο τελικά ως κόστος δανεισμού 44.000 ευρώ έναντι 88.000 ευρώ, που θα κατέβαλλε χωρίς την παρέμβαση του ΕΤΕΑΝ.
Επιπρόσθετα, όταν δίδονται εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ οι συνολικές εξασφαλίσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στα δάνεια θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ζητούνται από τις Τράπεζες χωρίς την παραπάνω εγγύηση.
Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι απλά σχέδια επί χάρτου, σας αναφέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων που προχωρούμε μέσω του ΕΤΕΑΝ το αμέσως προσεχές διάστημα:
Από 1 Φεβρουαρίου ξεκινά το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με το οποίο διαθέτουμε μαζί με τις Τράπεζες ποσά ύψους 800εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Από 1 Φεβρουαρίου ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ απ’ το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη.
Ακόμη, μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:
- «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35εκατ. ευρώ
- «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150εκατ. ευρώ.
- Μέσω πάλι του JEREMIE 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης
Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που θα διοχετευθεί στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.
Όπως τόνισα και προηγουμένως, το βασικό ζητούμενο είναι όταν θα βγούμε από την κρίση να πατάμε γερά στα πόδια μας. Να μην περιμένουμε από το κράτος να μας οδηγήσει στην γη της «αναπτυξιακής επαγγελίας», αλλά να χρησιμοποιούμε έξυπνα τη βοήθεια του κράτους για να την κατακτήσουμε. Και αυτό θα το πετύχουμε με ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και πλούτο.
Ο νέος επενδυτικός νόμος
Ο νέος επενδυτικός νόμος εκφράζει αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Της πανεθνικής κινητοποίησης και της αλλαγής νοοτροπίας. Και για να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε, αυτός ο νόμος μεταφέρει άλλο ένα μήνυμα ελπίδας, καθώς ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και στηρίζεται από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Και ξέρετε γιατί;
Γιατί παροτρύνει τους επενδυτές να ακολουθήσουν υγιή παραδείγματα, όπως αυτό της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών, της ΛΟΥΞ. Μιας εταιρίας , που χάρη στο επιχειρηματικό πείσμα αλλά και τη διορατικότητα της οικογένειας Μαρλαφέκα, όχι μόνο επιβίωσε από τον ανταγωνισμό μεγάλων κολοσσών του χώρου αλλά προχωράει μπροστά με νέες καινοτομικές επενδύσεις.
Με το νέο νόμο λοιπόν, δίνουμε κυρίως φοροαπαλλαγές. 8 χρόνια για υφιστάμενες, 10 χρόνια για νέες επιχειρήσεις. Δίνουμε στοχευμένες επιδοτήσεις για την περιφερειακή συνοχή, leasing και δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ, ώστε να δημιουργηθούν παντού νέες επιχειρήσεις που θα αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα σέβονται το περιβάλλον, θα εξάγουν και θα δικτυώνονται μεταξύ τους.
Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ δεν θα σπαταλιέται σε δήθεν επενδυτικά σχέδια και επιδοτήσεις στο κενό. Ο νέος νόμος θα έχει προϋπολογισμό, σαφή και γνωστό σε όλους. Κάθε Δεκέμβριο θα γνωστοποιούμε τα χρήματα που θα επενδύονται και δυο φορές το χρόνο, θα προκηρύσσουμε επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένα, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει πότε, που και μέχρι πόσο μπορεί να επιχειρήσει.
Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δις ευρώ μέσα στο έτος.
Είμαστε σήμερα εδώ ΚΑΙ για αυτόν το λόγο. Συμφωνήσαμε με τις περιφερειακής διοικήσεις, σε συνάντηση που είχαμε την Τρίτη στο Υπουργείο, να φέρουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έτοιμα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς της περιφερειακής συνοχής. Δηλαδή επενδύσεις που απαντούν σε τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Το ίδιο επανέλαβα και στη συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, τους Δημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο επενδυτικών σχεδίων πριν ακόμα προχωρήσουμε στις πρώτες προκηρύξεις του επενδυτικού νόμου στα μέσα Μαρτίου.
Το ΕΣΠΑ
Με τους φορείς της Περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης συζητήσαμε και την ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο αιμοδότη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να επιταχύνουμε έργα ώριμα προς χρηματοδότηση, έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην Περιφέρειά σας.
Στόχος μας, το 2011, είναι να περάσουμε από την εποχή της διαχείρισης, στην εποχή της γρήγορης υλοποίησης. Να διπλασιάσουμε την απορρόφησή του ΕΣΠΑ, να υλοποιήσουμε ώριμα έργα, να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, να ανοίξουν θέσεις εργασίας, στοχεύοντας σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δις ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του Προγράμματος με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.
Ήδη μέσα στο 2010, δείξαμε ότι μπορούμε. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε το 18%, όταν ο στόχος ήταν κοντά στο 15%, και ενώ είχαμε παραλάβει το πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο με απορρόφηση 2,9%.
Παράλληλα, πετύχαμε την ένταξη δέκα μεγάλων έργων υποδομών στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έργα σημαντικά για την τόνωση της αγοράς όπως ο Οδικός Άξονας «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα/Σπάρτη», προϋπολογισμού υλοποίησης 1,22 δις. Ευρώ, καθώς και η αποπεράτωση οδικών υποδομών του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, προϋπολογισμού υλοποίησης 2,27 δις ευρώ
Οι Εξαγωγές
Την τελευταία εβδομάδα είχαμε για μια πολύ καλή είδηση. Την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 37,9% το μήνα Νοέμβριο αποδεικνύει πως στη χώρα υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και σε δυσμενείς για την οικονομία συνθήκες, τολμούν και επιβραβεύονται. Υπάρχουν παραγωγοί μυαλωμένοι που αντιλαμβάνονται ότι - ναι - για να επιβιώσουμε πρέπει να βγούμε έξω από το σπίτι μας. Να δούμε και έξω από τους ορίζοντές μας.
Υπάρχουν παραδείγματα και εδώ στην περιφέρειά σας. Στη Μανωλάδα του νομού Ηλείας, στην πατρίδα της ελληνικής φράουλας, μια χούφτα αγρότες με μπροστάρη τον Φώτη Κυριαζή συγκρότησαν Ομάδα Παραγωγών, με το όνομα Υρμίνη και πραγματοποιούν εξαγωγές σε πάνω από 10 χώρες. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού σχεδιάζουν να επεκταθούν σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές.
Αλλά υπάρχουν και υγιείς συνεταιρισμοί με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Στο Αγρίνιο, υπάρχει ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός παραγωγών σπαραγγιού «Ο Αχελώος». Στο συσκευαστήριό του γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση περίπου 2.000 τόνων σπαραγγιών, που στο σύνολό τους εξάγονται στη Γερμανία.
Εδώ κοντά μας, στο Αίγιο, υπάρχει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με 6.000 περίπου ενεργά μέλη. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο, που περιλαμβάνει εργοστάσια σταφίδας, συσκευασίας εσπεριδοειδών και τυποποίησης ελαιολάδου.
Είστε μια περιφέρεια πλούσια σε ανθρώπους, ιδέες, καλές πρακτικές. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε εκατοντάδες παραδείγματα.
Τέτοιες επιχειρήσεις, τέτοιες συνεταιριστικές προσπάθειες θέλουμε να στηρίξουμε με τη νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές. Για πρώτη φορά υπάρχει συγκροτημένη πολιτική με πόρους. Υπάρχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εξωστρέφεια, που ήδη βρίσκεται στον αέρα, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα του 2011 συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων.
Μεγάλο μας στοίχημα είναι να φτάσουν οι εξαγωγές μας στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014.
Απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Γνωρίζετε ότι η επιχειρηματικότητα συναντά καθημερινά εμπόδια, καταβάλλει «διόδια» για να αποκτήσει μια άδεια ή να ιδρυθεί. Η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του κράτους.
Για παράδειγμα, για τους χειριστές μηχανημάτων έργου από 68 άδειες που απαιτούνταν, τώρα θα χρειάζονται 16. Για τους πρακτικούς μηχανικούς από 54 άδειες, πάμε στις 12. Για τους υδραυλικούς από 15 άδειες, πάμε μόνο σε 3.
Για τα επιχειρηματικά πάρκα, εξασφαλίζουμε την τήρηση ενός βασικού πυρήνα μεταποιητικής δραστηριότητας, και παράλληλα διευρύνουμε το φάσμα των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν: δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς, όπως είναι τα logistics, τα ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια που σχετίζονται µε εφαρμοσμένη βιομηχανική και ενεργειακή έρευνα, παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων, το εμπόριο, καθώς επίσης και δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή και φυσικό αέριο.
Νεανική Επιχειρηματικότητα
Κυρίες και κύριοι,
Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενός νέους ρεύματος μετανάστευσης – μεταφορικής και πραγματικής. Αναφέρομαι στη νέα γενιά, που τα προσόντα της συχνά δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Επιχειρήσεις κλείνουν, άλλες απολύουν, ενώ το δημόσιο ως ευκαιρία μαζικής επαγγελματικής αποκατάστασης, αποτελεί πια παρελθόν.
Από τη μία κινδυνεύουμε οι νέοι μας να περιθωριοποιηθούν. Από την άλλη να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Ήδη εταιρίες στην Τουρκία και στην Κύπρο δέχονται χιλιάδες βιογραφικά νέων από την Ελλάδα. Η απώλεια πνευματικού κεφαλαίου, θα είναι οδυνηρή για τη χώρα μας και πρέπει να τη σταματήσουμε.
Για αυτό, πήραμε την απόφαση να ενισχύσουμε γενναία τους νέους να επιχειρήσουν. Δεν μας λείπουν τα φωτεινά μυαλά, δεν μας λείπουν οι ιδέες. Η χώρα μας είναι γεμάτη ελπιδοφόρα παραδείγματα. Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Παναγιώτης Παπαδάτος και ο Θανάσης Σαρέλλας κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών και της Microsoft για ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα από τον χώρο της καινοτομίας εδώ από την Πάτρα. Η Indifex, «τα παιδιά από την Πάτρα», όπως διάβασα σε ένα άρθρο. Με κοινό παρονομαστή τις σπουδές τους στην Πάτρα, μια παρέα νέων μηχανικών κατάφερε να στήσει - αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ελεύθερου Λογισμικού - μια πλατφόρμα εθελοντικής μετάφρασης, η οποία εκτός από διεθνή αποδοχή και αναγνώριση, τους έφερε και πολλούς επώνυμους πελάτες, κυρίως στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
Από αυτή τη μικρή παρέα ζήτησε ο παγκόσμιος γίγαντας του χώρου, η Intel, τη συνεργασία και τη βοήθειά τους. Η εταιρία αυτή ξεκίνησε όμως τη δραστηριότητά της, όπως και πολλές άλλες από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Ένα Πάρκο, το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα για την ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας στην ευρύτερη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις συνεργασίες του με ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της περιοχής.
Θέλουμε λοιπόν να επενδύσουμε στις ιδέες, στη φαντασία, στη δημιουργικότητα των νέων μας. Θέλουμε να επενδύσουμε στη συσσωρευμένη γνώση, στα χιλιάδες πτυχία των νέων της πατρίδας μας.
Στο νέο επενδυτικό νόμο προβλέπεται η επιδότηση λειτουργικών δαπανών, δαπανών ανθρώπινου δυναμικού μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για όποιο νέο μέχρι σαράντα χρονών θέλει να επιχειρήσει. Και αναφέρομαι σε κάθε είδους επιχείρηση. Από μια αγροτική επιχείρηση μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
4. Επίλογος – Η Δυτική Ελλάδα μπορεί
Φίλες και φίλοι,
Είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταδώσω την πίστη μου ότι αυτή η αλλαγή που ζούμε στη χώρα, είναι προς το καλύτερο. Ένα χρόνο πριν, ήμαστε ξεγραμμένοι. Τώρα συζητάμε αν θα ξαναβγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 ή θα πιάσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο έτος. Και ξέρετε γιατί;
Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, μια χώρα που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τόσο σκληρά να δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι αξίες και η πυγμή μας είναι ασύγκριτες. Βρίσκουμε τρόπους να επιβιώνουμε, ξυπνά και πάλι η εφευρετικότητα, η παραγωγικότητα και η αυτενέργεια, μετά από ένα καταναλωτικό πάρτι δεκαετιών.
Σας ζητώ να μην το βάλετε κάτω. Οι υγιείς επιχειρήσεις μας, είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι κομμάτι της ελληνικότητας. Σας ζητώ να μετατρέψετε την απογοήτευση σε εφευρετικότητα. Σε νέες ιδέες. Σε συνεργασία. Να αρχίσουμε να μιλάμε για κοινά σχέδια, για κοινές προσπάθειες. Να αντλήσουμε ο ένας από τον άλλο εμπειρίες και ιδέες.
Με την Περιφερειακή Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, ξεκινάμε την καταγραφή επενδυτικών σχεδίων, ώριμων έργων, προτάσεων για κοινωνικές υποδομές, επιχειρήσεων που μπορούν να συνεργαστούν και να δικτυωθούν, ώστε να τα συνδυάσουμε με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία: το ΕΣΠΑ, τις ΣΔΙΤ, το ΠΔΕ, τα κοινοτικά προγράμματα τίθενται στην υπηρεσία κάθε Περιφέρειας, της Περιφέρειάς σας. Ελάτε κοντά στις διοικήσεις, προτείνετε σχέδια, επενδυτικές προτάσεις, διαβάστε το νέο επενδυτικό νόμο, ώστε σε ένα μήνα (ή και λιγότερο) να υπογράψουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη. Ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνο για τη Δυτική Ελλάδα.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση είναι να είμαστε αξιόπιστοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντί σας. Δεν γίνονται όλα μέσα σε έναν χρόνο. Σήμερα σας ακούμε, είμαστε κοντά σας, θέλουμε να πάμε μαζί στην επόμενη μέρα.
Το στοίχημα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της πατρίδας μας είναι εθνικό. Μας αφορά όλους. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ