HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γνώση και ψυχραιμία, τα όπλα κατά της γρίπης

«Ολα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς πανικό. Εάν τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πηγαίνουμε εγκαίρως στον γιατρό όταν αρρωστήσου...

«Ολα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς πανικό. Εάν τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και πηγαίνουμε εγκαίρως στον γιατρό όταν αρρωστήσουμε, δεν κινδυνεύουμε. Εάν μάλιστα είχαμε κάνει και το εμβόλιο, ακόμα καλύτερα».

Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσω των απαντήσεων που δίνει στην «Κ» η αντιπρόεδρος και ασκούσα καθήκοντα προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Τζένη Κρεμαστινού, σε μία περίοδο όπου εντείνεται πανελλαδικά η ανησυχία λόγω της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους 88 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, εκ των οποίων οι μισοί σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ πάνω από 270 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

1. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιδημία της γρίπης στη χώρα μας;

Τα στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ από το δίκτυο παρατηρητών νοσηρότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας Yγείας δείχνουν μία εμφανή μείωση στα κρούσματα που δηλώνονται στην κοινότητα ως γριπώδη συνδρομή. Οσον αφορά όμως στις εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, βρισκόμαστε πιθανότατα στην κορύφωση του φαινομένου, το οποίο ενδεχομένως να διαρκέσει και την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, αναμένουμε κι άλλα θανατηφόρα κρούσματα.

2. Πόσο διάστημα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η έξαρση της δραστηριότητας της γρίπης;

Μπορεί να διαρκέσει ακόμα τέσσερις με πέντε εβδομάδες, σε πτωτικά όμως επίπεδα.

3. Γιατί φέτος καταγράφονται τόσο πολλά σοβαρά περιστατικά γρίπης;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τόσο προσεκτική καταγραφή των περιστατικών. Τα στοιχεία που έχουμε από προηγούμενες περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης είναι ελλιπή, οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε. Από την άλλη, υπάρχει καθυστερημένη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες Yγείας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις που βλέπουμε στις ΜΕΘ οι ασθενείς δεν είχαν λάβει αντιιική θεραπεία εγκαίρως.

4. Επαιξε ρόλο φέτος το γεγονός ότι δεν εμβολιάστηκε ο πληθυσμός στον βαθμό που θα έπρεπε;

Είναι αλήθεια ότι η εμβολιαστική κάλυψη ήταν πολύ χαμηλή φέτος. Είναι χαρακτηριστική η έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με την οποία μόλις το 5,9% των πολιτών έχει κάνει το εποχικό εμβόλιο. Οσοι όμως εμβολιάζονταν δεν θα νοσούσαν καθόλου, πόσω μάλλον να αναπτύξουν επιπλοκές.

5. Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να προφυλαχθούν από τη γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. Αυτό είναι μία πάγια οδηγία για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Πέρα από αυτό, εάν κάποιος αρρωστήσει οφείλει να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

6. Ποια είναι αυτά;

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή με τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος. Επίσης, η χρήση χαρτομάντιλου κατά το φτέρνισμα και τον βήχα, το οποίο πρέπει να πετάγεται αμέσως μετά σε κάδο απορριμμάτων. Και φυσικά, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Εάν είμαστε άρρωστοι, καλό είναι να μείνουμε σπίτι μας.

7. Τι πρέπει να κάνει κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης;

Να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό του, ο οποίος θα του δώσει αντιιική αγωγή χωρίς να περιμένει εργαστηριακή διάγνωση. Ούτως ή άλλως, αυτή τη στιγμή στο 99% των επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης απομονώνεται εργαστηριακά το στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1). Αυτό ισχύει τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα υγιή, κατά τα άλλα, άτομα. Αλλωστε, το χαρακτηριστικό του Α (Η1Ν1) είναι ότι κάνει σοβαρή νόσηση και σε νέα άτομα. Οι ασθενείς της γρίπης που νοσηλεύονται φέτος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μεταξύ 40 - 69 ετών και ας μην παραβλέπουμε ότι στο 20% των θανάτων δεν υπήρχε θεωρητικά παράγοντας κινδύνου.

8. Να ανησυχούν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο;

Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν δόθηκε φέτος εντολή να κλείσουν τα σχολεία λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης. Ωστόσο, όταν ένα παιδί αρρωστήσει, καλό είναι να μείνει σπίτι του μέχρι να αναρρώσει.

«Μη γυρίζετε την πλάτη στο εμβόλιο»

Είναι σαφές ότι οι Ελληνες φέτος γύρισαν την πλάτη στο εποχικό εμβόλιο της γρίπης, πιθανότατα ως αντίδραση στην περυσινή «πολεμική» που αναπτύχθηκε γύρω από το πανδημικό εμβόλιο. Οι ειδικοί δηλώνουν προβληματισμένοι από τη στάση αυτή των πολιτών. «Το εμβόλιο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της προληπτικής ιατρικής», τονίζει στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού και «δεν πρέπει να το απαξιώνουμε. Μερικές φορές τα ίδια τα εμβόλια πέφτουν θύματα της ωφέλειας που παρέχουν στον πληθυσμό. Θεωρούμε ότι έχει “εκλείψει” μια απειλή δημόσιας υγείας και δεν εμβολιαζόμαστε. Ξεχνάμε, όμως, ότι ο λόγος για τον οποίο έχει εκλείψει είναι τα ίδια τα εμβόλια».

9. Ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης έχει νόημα σε αυτή τη χρονική στιγμή;

Πάντα έχει νόημα ο εμβολιασμός. Συνήθως απαιτείται μία εβδομάδα με 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για την ανάπτυξη προφυλακτικών αντισωμάτων. Εφ’ όσον διανύουμε περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης, θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες ακόμα και τώρα να εμβολιαστούν.

10. Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού;

Ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, έγκυοι ιδίως του 2ου - 3ου τριμήνου και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Yγείας.
πηγή: "Καθημερινή" 20/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ