Στην «καρδιά» της Δυτικής Μακεδονίας ταξίδεψαν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, που εξακολουθούν να «οργώνουν» ...
Στην «καρδιά» της Δυτικής Μακεδονίας ταξίδεψαν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, που εξακολουθούν να «οργώνουν» την Ελλάδα αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας και προβάλλοντας το Νομό.
Τα χορευτικά προσκεκλημένα του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» συμμετείχαν σε μία σπουδαία εκδήλωση στην Καστοριά, στην οποία «ενώθηκαν» αρμονικά τα χαρακτηριστικά της λεβεντογέννας επαρχίας Καλαβρύτων και της παλικαριάς της Μακεδονίας.
Η αντιπροσωπεία που αποτελείτο από 53 συνολικά άτομα, χορευτές και συνοδούς, αναχώρησε από την Πάτρα την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου και μετά από ένα πολύωρο ταξίδι εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης έφθασε στον πρώτο σταθμό της πολυήμερης επίσκεψής της στη Δυτ. Μακεδονία, στην Καστοριά.
Εκεί τα μέλη της αποστολής έγιναν δεκτά με ιδιαίτερη χαρά από το Δ.Σ. του Συλλόγου Καστοριάς, το οποίο είχε φροντίσει και για τη διαμονή τους.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το επόμενο πρωί τα μέλη του Συλλόγου ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Καστοριάς.
Πρώτη επίσκεψη ήταν στο σπήλαιο «Η Σπηλιά του Δράκου». Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς, Ειρήνη Μίσκια- Γεωργοσοπούλου ξενάγησε τα μέλη της αποστολής στο Σπήλαιο, στο οποίο σύμφωνα με το μύθο υπήρχε ένα χρυσορυχείο που το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδης ατμούς.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου, που εισχωρεί στη λίμνη, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Η μονή Μαυριωτίσσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σαν πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς.
Ακολούθως τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο «Νεράντζη Αϊβάζη». Ένα αρχοντικό που βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Ντουλτσό και που τα παλαιότερα χρόνια είχε πρόσβαση στη λίμνη.
Αμέσως μετά μετέβησαν στο Λιμναίο Οικισμό, ο οποίος βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς. Εκεί σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Στην περιοχή «νησί» φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας καθώς, κι ένας μουσειακός χώρος με εκθέματα από τις ανασκαφές, που έγιναν εκεί.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Μετά από την ξενάγησή τους τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας επέστρεψαν στο ξενοδοχείο και αφού ξεκουράστηκαν για λίγο, το βράδυ στις 9 ήταν έτοιμοι για τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων της Καστοριάς.
Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία «Αθανάσιος Χριστόπουλος», ενώ στη συνέχεια τα χορευτικά της Καστοριάς παρουσίασαν χορούς από τη Δυτική Μακεδονία. Ακολούθησαν τα δυο χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού, με τους φουστανελοφόρους να εμφανίζονται πρώτοι, ενθουσιάζοντας το κοινό με τη λεβεντιά και τις φιγούρες τους, ενώ το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων απέσπασε και το δεύτερο χορευτικό τμήμα που παρουσίασε νησιώτικους χορούς. Πρώτα βγήκαν οι φουστανελοφόροι που ενθουσίασαν όλους και καταχειροκροτήθηκαν. Στο τέλος όλοι οι χορευτές μαζί ανέβασαν το κέφι και οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.
«ΠΑΡΩΝ» ΚΑΙ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Φίλλιπος Πετσάλνικος ο οποίος συνεχάρη τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας για τις δράσεις του, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιους Συλλόγους που αναπτύσσουν τόσο σπουδαία δράση. Μάλιστα μέσα από την αίθουσα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βουλευτή Αχαΐας, πρώην Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, προκειμένου να τον συγχαρεί για τους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού, που όπως είπε, εκπροσωπούν επάξια την Αχαΐα. Ακολούθως ο Δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, συνεχάρη τους διοργανωτές για τη μεγάλη εκδήλωση, και εξήρε το έργο του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» και του Παγκαλαβρυτινού, δύο συλλόγων οι οποίοι είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Εντυπωσιασμένος μάλιστα, από τους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού τους προσκάλεσε να τους υποδεχτεί το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο.
Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος της Υπερ- περιφερειάρχης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου- Μπάστα, η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές και δήλωσε πως θα είναι αρωγός σε δράσεις παράδοσης και πολιτισμού.
Ακολούθησε, σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού, Αθανάσιο Φραντζή ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «μεταφέρουμε μήνυμα συνεργασίας στη μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της παράδοσης, θεμελιακό παράγοντα της εθνικής μας φυσιογνωμίας». Επίσης ο κ. Φραντζής ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου υπενθυμίζοντας την άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δύο φορείς. Ο πρόεδρος του Π.Σ. ολοκληρώνοντας, πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο συλλόγων σε ειδική εκδήλωση που μπορεί να ενταχθεί στο 10ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Αυγούστου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» Αλέξης Βέργος που ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Αμέσως μετά την εκδήλωση στήθηκε γλέντι με ζωντανή ορχήστρα που απέδωσε τραγούδια από την Καστοριά αλλά και την Πελοπόννησο.
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το επόμενο πρωί η αντιπροσωπία συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριάς μετέβη στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος στην πολυτελέστατη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Τους καλωσόρισε και τους μίλησε για τις ομορφιές της Καστοριάς και για τα στοιχεία που συνδέουν τις δυο περιοχές, την Πάτρα και τα Καλάβρυτα με την Καστοριά. Επίσης ο Δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία για τη συνεργασία των δύο Δήμων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Ολοκαυτώματα της Κλεισούρας και των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς. Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού ευχαρίστησε για την υποδοχή και φιλοξενία στην πανέμορφη Καστοριά, και προσκάλεσε το Δήμαρχο στο 10ο Παγκαλαβρυτινο Αντάμωμα τον ερχόμενο Αύγουστο, πρόταση που απεδέχθη. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Χατζησυμεωνίδη και του κ. Φραντζή στο γραφείο του Δημάρχου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά. Και οι δύο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την επιθυμία για συνεργασία των Δήμων τους. Αμέσως μετά η αχαϊκή αντιπροσωπία επισκέφθηκε την ιστορική και ένδοξη κωμόπολη Κλεισούρας στην οποία, στις 5 Απρίλη 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 280 αθώες ψυχές. Εκεί έγιναν δεκτοί από τους προέδρους των συλλόγων Κλεισουρέων Θεσσαλονίκης Νατάσσα Καραγιαννίδου, Πτολεμαΐδας Τζένη Πέκου, και του τοπικού Σταύρο Παπαχρήστου. Τα μέλη της αποστολής μετέβησαν στον τόπο εκτέλεσης, όπου εκφωνήθηκε σχετική ομιλία και κατέθεσαν στεφάνι τιμής.
ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Επόμενος σταθμός των χορευτικών ήταν η Φλώρινα. Στην είσοδο της πόλης την αποστολή περίμενε ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΡΟΟΔΟΣ» Παναγιώτης Πασχαλίδης και όλο το Δ.Σ. που ξενάγησαν τους Αχαιούς στη Φλώρινα. Μετά από γεύμα, η αποστολή πήρε το δρόμο της επιστροφής. Στις 11 το βράδυ τα μέλη της αχαϊκής αντιπροσωπείας επέστρεψαν στην Πάτρα με τις βαλίτσες τους γεμάτες αναμνήσεις και γνωρίζοντας πως η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές από άκρο σε άκρου.
Να σημειωθεί, πως ο πρόεδρος του Π.Σ., εκμεταλλευόμενος την παρουσία του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου στις εκδηλώσεις στην Καστοριά βρήκε την ευκαιρία να του θέσει τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Καλαβρύτων, το οποίο είχε εγκαινιάσει ο ίδιος, όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Φραντζής επεσήμανε την ανάγκη ανακαίνισης του κτιρίου, αποσπώντας τη δέσμευση του κ. Πετσάλνικου πως θα παρέμβει άμεσα στον Υπουργό ώστε να επισκευαστεί το κτίριο και να αποτελεί στολίδι των Καλαβρύτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.