HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σήμα κινδύνου για τους βιότοπους

Πάνω από 332 υποθέσεις για καταπατήσεις προστατευόμενων περιοχών όπου ζουν και αναπαράγονται πτηνά, λαθροθηρία και καταστροφή υγροτόπων, αλλ...

Πάνω από 332 υποθέσεις για καταπατήσεις προστατευόμενων περιοχών όπου ζουν και αναπαράγονται πτηνά, λαθροθηρία και καταστροφή υγροτόπων, αλλά και παράνομη κατοχή και αγοραπωλησία άγριας πανίδας, καλείται να επιλύσει η χώρα μας

Αγρια εξωτικά πουλιά, αιχμαλωτισμένα σε pet shop. Καταπατήσεις προστατευόμενων περιοχών όπου ζουν και αναπαράγονται πτηνά, λαθροθηρία και καταστροφή των υγροτόπων.

Είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η χώρα μας, προκειμένου να διαφυλάξει τη σπάνια ορνιθοπανίδα της. Είναι ενδεικτικές υποθέσεις από τις 332 που διαχειρίστηκε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την τελευταία δεκαετία μέσα από καταγγελίες πολιτών. Υποθέσεις που καταδεικνύουν ότι η σημερινή κατάσταση των βιοτόπων της χώρας κρίνεται ανησυχητική.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που πραγματοποίησε χθες η Εταιρεία, η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών, με τις περισσότερες να αφορούν στην παράνομη κατοχή και αγοραπωλησία άγριας πανίδας.

Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με προβλήματα που προκύπτουν από την εκτεταμένη εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, ενώ τόσο η Αττική όσο και η Κεντρική Μακεδονία αντιμετωπίζουν αυξημένα κρούσματα λαθροθηρίας.

Η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και μπαζών είναι φαινόμενο που απαντάται σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου. Αντίστοιχα, η Πελοπόννησος έρχεται αντιμέτωπη με την καταστροφή βιοτόπων λόγω υποδομών μεταφοράς και υπηρεσιών.

Το 60% των υποθέσεων αφορά περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο NATURA, ενώ το 22% τοποθεσίες που δεν εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το 50% των υποθέσεων αφορά παρεμβάσεις σε υγροτόπους λόγω της οικιστικής ανάπτυξης, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 18% καταγγελίες για απειλή πουλιών. Το παράνομο εμπόριο είναι, όπως φάνηκε, εκτεταμένο στα αστικά κέντρα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους πληθυσμούς των κοινών ειδών. Αντίστοιχο ποσοστό (18%) αφορά στην υποβάθμιση των βιοτόπων.

Απειλή

Ως η συχνότερα εμφανιζόμενη απειλή για τους βιοτόπους αναδεικνύεται η εμπορική και οικιστική ανάπτυξη (14%), με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταπάτηση δασικών ή υγροτοπικών εκτάσεων και την παράνομη εγκατάσταση αναψυκτηρίων ή άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στον αιγιαλό.

Δεύτερη σε συχνότητα απειλή είναι οι υποδομές μεταφοράς και υπηρεσιών (12 % των υποθέσεων) με κυρίαρχα τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, ενώ έπονται η παράνομη εναπόθεση μπάζων κυρίως σε υγροτόπους (10%) και η λαθροθηρία (9%).

Οι υπεύθυνοι της Ορνιθολογικής σημειώνουν ότι έξαρση των καταγγελιών που υποβάλλονταν από πολίτες παρατηρήθηκε την τετραετία 2007-2010. Το γεγονός εξηγείται από το ολοένα και επιτακτικότερο κοινωνικό αίτημα για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και από την ανάπτυξη κινημάτων πολιτών που ανέλαβαν δράση σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, τονίζουν πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 1.9% της παγκόσμιας σπονδυλωτής πανίδας και περίπου το 60% της ευρωπαϊκής, με 47 είδη από τα συνολικά 1.043 που διαθέτει, να συναντώνται μόνο στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό ζητούν η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας να λαμβάνει υπόψη της τη βιοποικιλότητα και προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίζουν τις οικολογικές καταγγελίες, καθώς η εμπειρία αποδεικνύει ότι χάρη σε αυτές, την τελευταία δεκαετία έχουν ενισχυθεί τα αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης.
πηγή: ΕΘΝΟΣ, 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.