HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Λειβάρτζι 14 Μάρτη 1821

του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου Είναι και το Λειβάρτζι ένα από κα Καλαβρυτοχώρια που έδωσαν το παρόν στο Μεγάλο ξεσηκωμό του 1821. Το λένε μα...


του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου
Είναι και το Λειβάρτζι ένα από κα Καλαβρυτοχώρια που έδωσαν το παρόν στο Μεγάλο ξεσηκωμό του 1821. Το λένε μαρτυρίες που διαδίδονται από γενιά σε γενιά «στόμα με στόμα». Το λένε μνημεία, όπως η μαρμάρινη στήλη στο Αϊγιαννίτικο Καταράχι, όπως και η μαρμάρινη πλάκα σ’ ένα «κομμάτι» τοίχου που έχει απομείνει, από το γκρεμισμένο πύργο του Ξαντάκη Τομαρά, απ’ όπου και οι φωτογραφίες. Το λένε όμως και γραπτά κείμενα, όπως η «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη.
Δύο τούρκοι εισπράκτορες έμπαιναν στο χωριό στις 14 του Μάρτη του 1821, ερχόμενοι πιθανότατα από τη Μορόχοβα, κατά μαρτυρίες, για τις εισπράξεις του χαρατσίου, «απειλώντας και υβρίζοντας». Κατηφορίζοντας στο Αϊγιαννίτικο καταράχι, τους πυροβόλησε από τον απέναντι πύργο του ο Ξαντάκης Τομαράς και πέφτοντας «έφτασαν» μέχρι το λαγκάδι, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες γερόντων.
Η γενικευμένη επανάσταση ήταν θέμα λίγων ημερών!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.