HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

8 Μαρτίου παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα (8/3), γιορτή παγκοσμίως αναγνωρισμένη και σε πολλές χώρες επίσημη αργία. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως η ...

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα (8/3), γιορτή παγκοσμίως αναγνωρισμένη και σε πολλές χώρες επίσημη αργία. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως η ημέρα της γυναίκας όχι σαν μια γιορτή όπως του Αγ. Βαλεντίνου όπως πολλοί θέλουν να μεταφέρουν αλλά σαν την ημέρα που οι γυναίκες αγωνίστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.Την 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στον τομέα της ένδυσης και ύφανσης διαδήλωσαν στο Σικάγο για καλύτερες συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα ψήφου που μέχρι τότε δεν είχαν. Ύστερα από λίγους μήνες δημιούργησαν το 1ο συνδικάτο γυναικών και έδειξαν το δρόμο για όλες τις γυναίκες του κόσμου πως μπορούν και έχουν την υποχρέωση να απαιτούν κάτι καλύτερο από τη ζωή τους.
Η πρώτη φορά που καθιερώνεται σαν επίσημη γιορτή είναι μετά το 1917 στην Σοβιετική Ρωσία κατόπιν υποδείξεως της Κολοντάι στον Λένιν. Οι χώρες εκτός του σοσιαλιστικού μπλόκ σταματούν να τη γιορτάζουν την δεκαετία του 1910 και επανέρχεται με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος που ήταν στην πραγματικότητα άφοβο για το σύστημα.

Σήμερα η εκμετάλευση των γυναικών έχει γίνει μεγαλύτερη, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες. Και όσο το παραπάνω να μας φαίνεται ξένο, βιώνουμε καθημερινά το σύγχρονο δουλεμπόριο, που έχει κυρίως εμπόρευμα γυναίκες και παιδιά. Οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλουν το αποτέλεσμα(το δουλεμπόριο) αλλά δεν καταγγέλουν πως οι συνθήκες εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες γέννησης των σύγχρονων δούλων τις οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Οι γυναίκες εμπόρευμα δεν είναι μόνο θύματα της αφέλειας τους, αλλά και θύματα της ανάγκης.Εθελούσια κάποιες φορές παραδίνονται στους δυνάστες τους με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Και όλοι εμείς κοιτάμε απέξω δίνοντας απλώς κάποιο λουλούδι στις γυναίκες μας.Ας είναι αυτή η γιορτή γυναίκας που θα μας κάνει να καταγγείλουμε τη μέγιστη εκμετάλλευση των τόσων εκατομμυρίων γυναικών και θα κατανοήσουμε πως κάθε συμμετοχή είναι ένας καθημερινός βιασμός.
Στη δικιά μας κοινωνία , την Ελληνική, η θέση της γυναίκας αναβαθμίστηκε θεσμικά τουλάχιστον, το 1952, όταν βάσει νόμου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Μετά από αυτόν το νόμο ακολούθησαν αρκετοί νόμοι που «έδειχναν» πως άντρας και γυναίκα είναι ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα! Το 1982 ψηφίστηκε νόμος για την αγροτική σύνταξη, το 1984 ασκήθηκε η πρώτη δίωξη για το βιασμό και το 1986 νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα τους στις αμβλώσεις”.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.