HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ρύθμιση-ανάσα για τα χρέη των Δήμων

Ρυθμίσεις που δίνουν οικονομικές ανάσες στους ΟΤΑ και επιλύουν προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η μεταφορά των μαθητών και η μείωσ...

Ρυθμίσεις που δίνουν οικονομικές ανάσες στους ΟΤΑ και επιλύουν προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η μεταφορά των μαθητών και η μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων, προβλέπονται στην τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι ύστερα από αίτηση των δήμων και των περιφερειών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), θα μπορεί να γίνει επιμήκυνση του δανείου που έχουν συνάψει μέχρι και 25 χρόνια, με ειδικό επιτόκιο που θα καθοριστεί από το ΤΠκΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60-70% των 2 δισ. που έχουν δανειστεί οι δήμοι προέρχεται από κεφάλαια του ΤΠκΔ.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που έχουν οικονομική αδυναμία ομαλής εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Επίσης μπορούν να ενταχθούν ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ Κοινωφελούς Χαρακτήρα, Δημόσιοι Οργανισμοί και Επιχειρήσεις που έχουν συνάψει δάνεια με το ΤΠκΔ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την τακτοποίηση των οικονομικών ανοιγμάτων των ΟΤΑ προς το ΤΠκΔ μέχρι το τέλος του 2011, με χορήγηση νέων δανείων 25ετούς διάρκειας, που θα είναι απαλλαγμένα από τους τόκους υπερημερίας. Δήμοι που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με την ένταξή τους στην παραπάνω ρύθμιση, θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, μειώνοντας σημαντικά το ποσό της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης (ο «Καλλικράτης» βάζει όριο για το 20% των ετήσιων εσόδων).

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μεταφορά των κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας για την πληρωμή των καθαριστριών των σχολείων. Επισημαίνεται ότι μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς οι καθαρίστριες θα απασχολούνται στις υπηρεσίες του δήμου μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Η τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αναμένεται να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών όσον αφορά τη μεταφορά τους στα σχολεία. Προβλέπει την εξόφληση των υποχρεώσεων που είχαν οι νομαρχίες προς τους λεωφορειούχους, στους οποίους οφείλονται ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ ανά την επικράτεια. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών θα αποδοθεί στους δήμους από 1-7-2011, οπότε και θα μεταφερθούν τα αντίστοιχα κονδύλια στους ΟΤΑ α βαθμού.

Προβλέπεται, τέλος, η ανακοπή των κατασχέσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει προμηθευτές εναντίον των δήμων μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «5 ΠΡΟΣ 1»
Από κόσκινο οι προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων

Τον πλήρη έλεγχο των προσλήψεων και των αποχωρήσεων υπαλλήλων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής για την εφαρμογή της αναλογίας «1 προς 5», προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, όπου τηρείται Κεντρική Βάση Δεδομένων ανθρώπινου δυναμικού, θα αποστέλλονται από τις διευθύνσεις προσωπικού όλων των δημόσιων φορέων τα στοιχεία που αφορούν προσλήψεις ή αποχωρήσεις προσωπικού.

Στην τροπολογία προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο, για τον καλύτερο έλεγχο της εφαρμογής του προϋπολογισμού και την παροχή αξιόπιστων στοιχείων. Η γενική διεύθυνση θα υπάγεται στην αρμοδιότητα γενικού γραμματέα και θα ενσωματώσει όλες τις οικονομικές οργανικές μονάδες του υπουργείου.
από τον Νίκο Τσίτσα- ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.