«Ασφαλώς, για εμάς, θα ήταν προτιμότερο αν ξεκινούσαμε την θητεία μας με το κοντέρ μηδενισμένο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. ...
«Ασφαλώς, για εμάς, θα ήταν προτιμότερο αν ξεκινούσαμε την θητεία μας με το κοντέρ μηδενισμένο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η αιρετή Περιφέρεια παραλαμβάνει υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που με σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή και με την χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών και με αλλαγή προτεραιοτήτων, μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμες». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην πρωτολογία του, κατά την σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που συνεκλήθη στην Πάτρα, με μόνο θέμα συζήτησης την απογραφή περιουσίας της Περιφέρειας..
Η Απογραφή υπερψηφίστηκε με 38 ψήφους υπέρ,σε σύνολο 42 ψηφισάντων.
Μιλώντας για την διαδικασία απογραφής ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «αποτυπώσαμε με σχολαστική ακρίβεια την πραγματικότητα που παραλάβαμε. Όλη αυτή η εργασία έγινε με σεβασμό στο έργο των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και χωρίς διάθεση ούτε για μηδενισμό, ούτε για ωραιοποίηση αυτού του έργου. Είναι μια καταγραφή ακριβής και αντικειμενική. Αυτό που προκύπτει είναι η καταγραφή του σημείου εκκίνησης για το νέο θεσμό. Διαθέσιμα και υποχρεώσεις, δυνατότητες και προβλήματα, βρίσκονται όλα επάνω στο τραπέζι. Έτσι εννοούμε τη διαφάνεια και με αυτόν τον τρόπο θα βαδίσουμε. Επιπλέον, εάν και εφόσον, στην πορεία, προκύψουν και νεώτερα στοιχεία, είναι αυτονόητο ότι θα ενημερωθεί αμέσως το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος».
«Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «απαιτείται μείωση των δαπανών και τάξη στα οικονομικά», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από τους Κ.Α.Π., από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων κ.α.
«Το στοιχείο της διεκδίκησης είναι βασικό στην προσπάθεια μας να ισορροπήσουμε τα οικονομικά», είπε ο κ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας ακόμα ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους δανείων που ελήφθησαν από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ταυτόχρονα θα αναζητήσει νέους πόρους, κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει ήδη ανοίξει πολιτικά το θέμα της αναπτυξιακής αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται για την Δυτική Ελλάδα.
«Πρέπει να μπει τέλος στα αποσπασματικά έργα που δεν παράγουν σημαντικό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης. Και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να είμαστε αυστηροί σε κάθε λογής δαπάνες που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Υπάρχουν στον τομέα αυτό σοβαρά περιθώρια εξοικονομήσεων. Ξεκινάμε σήμερα από το σημείο που μας υποδεικνύει η απογραφή».
Νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος είχε παρουσιάσει συνοπτικά την εικόνα της απογραφής από την οποία – με βάση τους πίνακες που διανεμήθηκαν στους περιφερειακούς συμβούλους- προκύπτει ότι το γενικό σύνολο υποχρεώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 33.510.457 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητας ως εξής: Αχαΐα: σύνολο υποχρεώσεων 10.794.775 ευρώ, Αιτωλοακαρνανία: σύνολο υποχρεώσεων 17.860.745 ευρώ, Ηλεία: σύνολο υποχρεώσεων 4.854.936 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στο Σώμα ο κ. Γεωργιόπουλος, τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας ανέρχονται στα 23.330.625 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για συγκεκριμένους σκοπούς και κατανέμονται ως εξής: Αχαΐα 4.479.283 ευρώ, Αιτωλοακαρνανία 6.705.465 ευρώ και Ηλεία 12.145.877 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της Περιφέρειας, σε βάθος χρόνου θα πρέπει να αποπληρωθούν δάνεια που κατανέμονται ως εξής ανά Περιφερειακή Ενότητα: Αχαΐα 49.047 ευρώ, Αιτωλοακαρνανία 1.524.761 ευρώ και Ηλεία 9.045.781 ευρώ.
Στην εισήγηση του ο κ. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Παρά έλεγχος και διαφάνεια παντού. Ο σεβασμός στα χρήματα και τον κόπο του ελληνικού λαού αποτελεί πρώτιστο καθήκον» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «η νέα περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να δηλώσει ούτε ικανοποιημένη, ούτε περήφανη για την οικονομική κατάσταση που κληρονόμησε. Το χρέος που παραλαμβάνουμε αποτελεί βεβαίως νομική μας υποχρέωση. Η διαχείριση του προσθέτει επιπλέον εμπόδια και δυσκολίες στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου που οραματιζόμαστε για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Στις εισηγήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων αναφέρθηκαν στην κρισιμότητα της απογραφής και σχολίασαν τα βασικά μεγέθη της. «Ο νέος θεσμός ξεκινάει κουτσουρεμένος», τόνισε ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Και πρόσθεσε ότι «η απογραφή δεν πρέπει να γίνει Κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους δημιούργησαν τα χρέη».
«Από τα χρήματα που δαπανήθηκαν ελάχιστα δόθηκαν για να βελτιωθεί η ζωή της λαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ενώ ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε «η απογραφή είναι σαφές ότι θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό που σε λίγες μέρες θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν πάρτι», τόνισε ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος προσθέτοντας ότι «μόνο μελαγχολία γεννά η σημερινή συνεδρίαση του Σώματος», ενώ ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου ανέφερε ότι «η απογραφή είναι η ομολογία αποτυχίας, σε επίπεδο Νομαρχιών, ενός οικονομικού μοντέλου τις συνέπειες του οποίου ζούμε όλοι μας σήμερα» και ζήτησε η κάλυψη των υποχρεώσεων να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση.
Η κ. Γεωργία Ντάτσικα επεσήμανε ότι «η απογραφή δείχνει το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος θεσμός. Κάτω από αυτό το πρίσμα η ανάπτυξη είναι ουτοπία. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Στην Επιτροπή Απογραφής μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάββας Αυγέρης και Γιώργος Σκαρμούτσος και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην έναρξη της συνεδρίασης, με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Κώστα Καρπέτα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού στην Ιαπωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.