HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη και τον ιό A (H1N1)

Καμπάνια ενημέρωσης προωθεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) κάνοντας εκτενή αναφορά στα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδ...

Καμπάνια ενημέρωσης προωθεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) κάνοντας εκτενή αναφορά στα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης και μιλώντας επίσης για την έξαρση της γρίπης A (H1N1)ν που παρουσιάζεται κατά την περίοδο 2010-2011.

Τα συμπτώματα της γρίπης
Το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ εξηγεί ότι η εποχική γρίπη είναι λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και κύρια συμπτώματα της είναι ο πυρετός, το συνάχι, ο πόνος στο λαιμό, ο βήχας, η μυαλγία, η δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα ο εμετός ή η διάρροια. Μεταδίδεται από τα σταγονίδια που μεταφέρονται από το βήχα και το φτέρνισμα.

Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, σε ηλικιωμένους και εγκύους. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό νεαρών και υγειών ατόμων μπορεί να παρουσιάσει επίσης επιπλοκές.

Το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ συνιστά στα άτομα που εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων που πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές να ξεκινούν την αντιική θεραπεία τις δύο πρώτες ημέρες της εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης

Κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης είναι τα αντιικά φάρμακα, τα οποία δεν είναι αντιβιοτικά, αλλά συμβάλλουν ώστε να γίνει ηπιότερη η ασθένεια και περιορίζουν τις επιπλοκές στην κατάσταση των ασθενών.

Τρόποι πρόληψης της γρίπης

Όσο για τους τρόπους πρόληψης, είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, η χρήση χαρτομάντιλων, ο καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και η οικειοθελής κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Τέλος, υπενθυμίζεται η ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού ακόμη και τώρα, με έμφαση στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου.

10 συχνά ερωτήματα για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

1.Πόσο σοβαρή είναι η εποχική γρίπη;

H εποχική γρίπη αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε. Tα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, όμως άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι (ομάδες υψηλού κινδύνου) μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν επιπλοκές.

2.Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

H γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

3.Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική
γρίπη;

O καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός. H αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

4.Γιατί ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας
αποτελεί άμεση προτεραιότητα;

O εμβολιασμός αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την προστασία:
• του εργαζόμενου
• της οικογένειάς του
• των ασθενών και την αποφυγή νοσοκομειακής μετάδοσης και επιδημιών

5.Tο εμβόλιο για την εποχική γρίπη προφυλάσσει από τη
γρίπη A (H1N1);

Nαι, προφυλάσσει. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας, το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2010/2011 περιέχει τα εξής στελέχη:
• A/California/7/2009 (H1N1)
• A/Perth/16/2009 (H3N2)
• B/Brisbane/60/2008

6.Eάν κάποιος έκανε πέρυσι το εμβόλιο για την πανδημική γρίπη, χρειάζεται φέτος να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Nαι, πρέπει να εμβολιαστεί και φέτος με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

7.Πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός;

H καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι Oκτώβριος-Nοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

8.Πόσο αποτελεσματικό είναι το εποχικό αντιγριπικό
εμβόλιο;

H αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70%-90%. H προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμ- βολιάζεται, καθώς και από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα.

9.Πόσο ασφαλές είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Tο εποχικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Oι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι: τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, μυαλγίες, αρθραλγίες και πυρετός. Mετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Aπό τα μέχρι τώρα δεδομένα των διεθνών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμουGuillain-Barré.

10.Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό
εμβόλιο;

Oι αντενδείξεις αφορούν τις εξής κατηγορίες:
• άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).
• άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
• άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barré.
• άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ή καλέστε στα 210-5212054 και 210-5212000




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.