HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έπεσε έξω 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση-Και επίσημα στο 10,5% το έλλειμμα

Στο 10,5%, αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, βρίσκεται το έλλειμμα για το 2010 όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Από...

Στο 10,5%, αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, βρίσκεται το έλλειμμα για το 2010 όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Από την απόκλιση αυτή προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη «τρύπας» επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ. Στην κυβέρνηση θεωρούν πάντως ότι το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να λάβει φέτος κιόλας, θα είναι ικανό να καλύψει και τις ανάγκες που έρχονται από πέρυσι, αλλά και τις νέες αποκλίσεις και αστοχίες (κυρίως στα έσοδα) του 2011, που αγγίζουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ ως το α΄ τετράμηνο της χρονιάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως η Εurostat δεν αμφισβητεί πλέον τα ελληνικά
στατιστικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος και πως, παρά την επιδείνωση των στοιχείων, η μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες (αντί 6 μονάδων, από το 15,6% του ΑΕΠ το 2009 σε 10,5% το 2010 τελικά), είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ευρωζώνης, σε ένα έτος.

Ως προς το δημόσιο χρέος, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2010, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (142,8% του ΑΕΠ) με δεύτερη την Ιταλία (119%του ΑΕΠ) ακολουθούμενη από το Βέλγιο (96,8% του ΑΕΠ) και την Ιρλανδία (96,2%).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παρατηρούμενη απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 οφείλεται κύρια στους παρακάτω λόγους:
α) Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2011, το ΑΕΠ του 2010 εκτιμάτο σε 231,9 δισ ευρώ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η σχετική εκτίμηση είναι 230,2 δισ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί σε επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 κατά 0,1 %.
β) Στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα (0,6% του ΑΕΠ), απόρροια της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού 2011 ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2010.
γ) Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), που σχετίζεται με αποπληρωμή παρελθουσών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους.
δ) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ (0,5% του ΑΕΠ), καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
ε) Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ).
Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρατηρείται στο ισοζύγιο των επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ), καθώς και στην προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ).
Τι θα πούμε στην Τρόικα

Μέσα στην εβδομάδα και πριν ανοίξει η βουλή μετά το Πάσχα θα έχει λάβει οριστική μορφή το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς ο συγκεντρωτικός πίνακας θα παραδοθεί στην Τρόικα στις 3 Μαΐου. Τα πρώτα κλιμάκιά της αναμένονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου ενώ στις 10 του μήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής. Στόχος είναι να εισπραχθούν μόνο το 2011 τουλάχιστον 2 - 4 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προσδοκώμενα έσοδα ως το 2015, 35 δισ. ευρώ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει:

- 10%-15% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, για έσοδα 450 εκατομμύρια, με υπερτίμημα έως 15% επί των μετοχών που θα μεταβιβαστούν.

- έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

- πώληση ως το 2012 του Ιπποδρόμου, για τον οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον Γάλλοι επενδυτές

- διάθεση ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ

- πώληση της ΛΑΡΚΟ

- επέκταση της σύμβασης με τους Γερμανούς για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

- πώληση μέρους από το 55% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο

- πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

- μετοχοποίηση των Κρατικών Λαχείων.


Για το 2012 δρομολογούνται:

- πώληση 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ που διαθέτει το Δημόσιο

- εκχώρηση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου από το 51% στο 34%, χωρίς το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο και την διοίκηση της επιχείρησης -και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.

- σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες για εκμετάλλευση λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων ως το 2012.


Επιδόματα, μισθοί και φοροαπαλλαγές

Στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά συγκαταλέγεται η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα εξεταστούν επίσης τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη μέσω της προαγωγής των εργαζομένων μετά από τετραετή αξιολόγηση αντί της διετούς που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου (εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.
από: PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ