Κορυφαία στιγμή στην ιστορική διαδρομή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας υπήρξε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση...
Κορυφαία στιγμή στην ιστορική διαδρομή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας υπήρξε η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο του ταξιδιού των χορευτικών, στην όμορφη Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, περίπου 50 χορευτές του Συλλόγου, συνοδευόμενοι από μέλη του Π.Σ. βρίσκονται από τις 26 Απριλίου εκεί που χτυπά η «καρδιά» του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένοι στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ΠΑΣΧΑ 2011 που διοργάνωσε το "Ζωγράφειο".
Χθες Πέμπτη, η αχαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχτηκε τους χορευτές και τα μέλη του Π.Σ. με ιδιαίτερη αγάπη και θέρμη, ενώ έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών. Εκεί επίσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ναό του Αγ. Γεωργίου, την Κλειστή Πύλη, το χώρο μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που θα συνοδεύει την αχαϊκή αποστολή.
Η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα το πρωί της περασμένης Τρίτης. Το απόγευμα έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η ξενάγηση της αποστολής, με πρώτο σταθμό φυσικά, την Αγιά Σοφιά, ένα από τα πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία όλων των εποχών, στο μνημείο του Γένους, αλλά και το «βάθρο» της Ορθοδοξίας.
Ακόμη, επισκέφθηκαν την Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα , την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ. και τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά που σώζονται στους έσω και έξω νάρθηκες. Περπάτησαν στη Λεωφόρο του Πέρα (Ιστικλαλ) και θαύμασαν τα παλιά ελληνικά σπίτια, τη Ζωγράφειο Σχολή, το ελληνικό προξενείο. Ακόμη βρέθηκαν στα θερινά Ανάκτορα των τελευταίων Σουλτάνων το φημισμένο Ντολμά Μπαχτσέ και το χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο και επισκέφθηκαν το περίφημο Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, πιο γνωστό σαν Γαλάζιο Τζαμί.
Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο «Ζωγράφειο». Εκεί την αποστολή υποδέχτηκε ο διευθυντής Ιωάννης Δερμιτζιώγλου, ο οποίος και ξενάγησε τους Αχαιούς στο χώρο της σχολής. Τους παρουσίασε την ιστορία και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες τους που στόχο έχουν να διατηρήσουν το ελληνικό στοιχείο στην πόλη.
Η επίσκεψη της αχαϊκής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη κορυφώθηκε με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πασχαλινή εκδήλωση, στο «Ζωγράφειο». Εκεί τρία χορευτικά, το λαϊκό, το νησιώτικο και το Πελοποννησιακό παρουσιάσιασαν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα.
Η αποστολή θα επιστρέψει στην Πάτρα την Πρωτομαγιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.