Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012, μελετά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την πρόταση που είχ...
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012, μελετά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την πρόταση που είχε παρουσιάσει η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου στη σύνοδο των πρυτάνεων, στις 19 Φεβρουαρίου, και μάλιστα τότε είχε συγκεντρώσει τις θετικές αντιδράσεις των πρυτάνεων, οι περισσότεροι των οποίων, εδώ και χρόνια, ζητούν περιορισμό των μετεγγραφών.
Με το νέο σύστημα ορίζετε συγκεκριμένος αριθμος θέσεων εισακτέων από μετεγγραφές για κάθε τμήμα και για κάθε ειδική κατηγορία. Σήμερα, δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός στις μετεγγραφές για αρκετές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, σοβαροί λόγοι υγείας κ.ά.). Με το νέο σύστημα, όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγονται σε ίδρυμα της περιοχής όπου κατοικούν όπως και πριν, με τη διαφορά ότι το τμήμα στο οποίο θα εισάγονται θα εξαρτάται από την απόδοσή τους στις πανελλαδικές και τη σειρά προτίμησης που θα έχουν δηλώσει.
Η δεύτερη αφορά οικονομικό πλαφόν, που θα ισχύει μόνο για τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης!
Διαδικασία
Για κάθε ένα από τα τμήματα ή τις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου, θα υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχομένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λ.π.
Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά με το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τμήμα ή σχολή για το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, με την γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθμολογίας τους και της σειράς προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Σε περίπτωση που δεν επιλεγούν από την γενική σειρά σε κάποιο τμήμα, θα κρίνονται στην συνέχεια για το ίδιο τμήμα ή σχολή με τους συνυποψήφιους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή την οποία έχουν επιλέξει στην περίπτωση που ανήκουν σε περισσότερες από μία ειδικές κατηγορίες.
Για παράδειγμα, έστω ότι ένας υποψήφιος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας που ζει στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχει συγκεντρώσει σύνολο μορίων 18.000 και θέλει να σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη με πρώτη προτίμηση την Νομική Σχολή. Αν στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισαχθείς με την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 17.950 μόρια, τότε ο συγκεκριμένος υποψήφιος εισάγεται στο Τμήμα αυτό με την γενική σειρά και δεν εξετάζεται περαιτέρω η υποψηφιότητά του στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων. Εάν, όμως, ο τελευταίος εισαχθείς στο Τμήμα αυτό με την γενική σειρά έχει συγκεντρώσει 18.300 μόρια, τότε ο παραπάνω υποψήφιος δεν εισάγεται με τη γενική σειρά και η υποψηφιότητά του θα εξετασθεί για το τμήμα αυτό για τις πρόσθετες θέσεις της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων προερχομένων από πολύτεκνες οικογένειες. Εάν στην ειδική αυτή κατηγορία, ο τελευταίος εισαχθείς έχει συγκεντρώσει 17.990 μόρια τότε ο εν λόγω υποψήφιος εισάγεται στην Νομική Θεσσαλονίκης. Αν όμως, ο τελευταίος εισαχθείς της ειδικής κατηγορίας των πολυτέκνων έχει συγκεντρώσει 18.100 μόρια τότε, ο εν λόγω υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στην Νομική Θεσσαλονίκης, και η υποψηφιότητά του εξετάζεται για το επόμενο Τμήμα προτίμησής του.
Η πιο πάνω περιγραφείσα διαδικασία, γενική σειρά – ειδική κατηγορία κ.ο.κ., επαναλαμβάνεται για όλες τις Σχολές ή Τμήματα που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο κατά σειρά προτίμησής τους μέχρι να εισαχθεί σε κάποιο από αυτά μέσω της γενικής σειράς ή της ειδικής κατηγορίας ή μέχρι εξαντλήσεως των δηλώσεών του. Φυσικά, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία στον τόπο που διαμένει θα πρέπει να επιλέξει ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων Τμημάτων ή Σχολών της περιοχής αυτής και στην γενική σειρά και στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.