HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παράθυρα ανάπτυξης

Του Τρύφωνα Μαντά  Έχουμε την ευτυχία να είμαστε δημότες σε έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της χώρας, το Δήμο Καλαβρύτων. Από τους...



Του Τρύφωνα Μαντά


 Έχουμε την ευτυχία να είμαστε δημότες σε έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους της χώρας, το Δήμο Καλαβρύτων. Από τους μεγαλύτερους σε γεωγραφική έκταση «καλλικράτειους» Δήμους και με μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, θα περίμενε κανείς ο Δήμος μας να αποτελεί έναν Δήμο ανάπτυξης και ευημερίας Δυστυχώς όμως το μονοπάτι της ανάπτυξης αποδεικνύεται προς το παρόνμάλλον δύσβατο και δυσκολοδιάβατο.
Γνωρίζουμε καλά όλοι μας πως το έργο της τωρινής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά είναι σαφώς δύσκολο και θα χρειαστεί προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Θεωρώντας πως υπάρχουν προτάσεις - λύσεις, ώστε ο Δήμος μας να βαδίσει ασφαλέστερα στο δρόμο της ανάπτυξης και της αξιοπιστίας, ιδού μερικές εξ αυτών.
- Ο Δήμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τάχιστα τη νέα πηγή ενέργειας και δη την ηλιακή. Δεδομένου πως έχει στην κατοχή του αρκετές δεκάδες δημοτικά κτίρια και σχολεία στην «κατοχή» του, επανδρώνοντας τα με φωτοβολταϊκά θα μπορέσει – για τουλάχιστον 7 χρόνια και έχοντας σαν στόχο τα 25 χρόνια – να έχει ένα ετήσιο «εισόδημα» τουλάχιστον 300.00 ευρώ. Δεν χρειάζεται παρά η συνεργασία των μηχανικών του Δήμου με έναν ενεργειακό επιστήμονα («χηρεύει» ακόμη μία θέση ειδικού συμβούλου) και την τράπεζα ή τον χρηματοπιστωτικό Οργανισμό που θα χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη επένδυση, με την απόσβεση των «εξόδων» να γίνεται με ετήσια παρακράτηση ενός ποσού, μέσω των χρημάτων που εξασφαλίζει άκοπα ο Δήμος από τη ΔΕΗ.
- Με τα χρήματα που θα κερδίζει μέσω της επένδυσης με τα φωτοβολταϊκά, ο Δήμος θα μπορεί να προβεί σε συνεργασία με 4 γιατρούς παθολόγους – καρδιολόγους , έναν για κάθε πρώην Δήμο, οι οποίοι θα πρέπει καθημερινά να παράσχουν τις υπηρεσίες τους – σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο σπίτι» - στους ηλικιωμένους τους περιοχής και γενικά σε όσους χρειάζονται τη βοήθεια τους. Άλλωστε το γεγονός πως τους επόμενους μήνες το νοσοκομείο Καλαβρύτων θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, μια τέτοια κίνηση φαντάζει μάλλον επιβεβλημένη.
- Ο Δήμος να εκμεταλλευτεί κάποιο από τα οικήματά του, δημιουργώντας ένα δημοτικό ΙΕΚ. Σε συνεργασία με ωρομίσθιους καθηγητές, η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα σε δεκάδες νέους της περιοχής, οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποια πόλη, να σπουδάσουν στα Καλάβρυτα και μάλιστα σε ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες τις περιοχής, ώστε να απορροφηθούν επαγγελματικά στη γενέτειρά τους.
- Η δημιουργία ενός δημοτικού ραδιοφώνου, το οποίο θα στελεχωθεί από ντόπιους εθελοντές μουσικούς παραγωγούς όλων των ηλικιών. Θα μπορούσε να στεγαστεί σε μια από τις αίθουσες του «Αρχοντικού της Παλαιολογίνας» και προσφέροντας χαμηλές τιμές θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής να διαφημίζονται στη συχνότητα του και θα μπορεί να «φιλοξενεί» στη συχνότητα του εκπομπές από κάποια κρατική συχνότητα (ΕΡΑ).
- Η δημιουργία και λειτουργία σε Πάτρα και Αθήνα αντίστοιχων γραφείων, τα οποία θα στελεχώνονται από συνεργάτες του Δημάρχου Καλαβρύτων και θα είναι ανοικτά, προσφέροντας διάφορες γραφειοκρατικές εξυπηρετήσεις και ενημερώσεις, που θα αφορούν στο Δήμο, στις εκατοντάδες των ετεροδημοτών της ορεινής Αχαΐας, τουλάχιστον μία καθημερινή, ίσως και μία αργία, σε εβδομαδιαία βάση.
- Η επικοινωνιακή «αφύπνιση» του Δήμου. Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας θα πρέπει να διαφημίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά το γεγονός πως το διαδίκτυο παράσχει πολλές υπηρεσίες ανέξοδης διαφήμισης, η δημοτική Αρχή «νοσεί» στο συγκεκριμένο τομέα.
- Η παρουσία ενός δημοτικού υπαλλήλου, σε ρόλο συντονιστή μεταξύ της δημοτικής Αρχής και των Τοπικών Συμβουλίων. Αφενός τα προβλήματα σε όλα σχεδόν τα τοπικά διαμερίσματα είναι πάρα πολλά και αφετέρου οι ελάχιστοι δημοτικοί υπάλληλοι – εργάτες δεν επαρκούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες. Χρειάζεται ένα άτομο το οποίο θα πρέπει να έχει καθημερινή επαφή με τους προέδρους και παράλληλα να πραγματοποιεί αυτοψίες στα τοπικά διαμερίσματα, ώστε να επιλύονται άμεσα έστω κάποια από τα προβλήματα όπως η αποκατάσταση κάποιων από τις εκατοντάδες λακκούβες που κατακλύζουν τα χωριά μας, ο καθαρισμός κάποιων χώρων εντός των χωριών μας υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς, η έγκαιρη αποκομιδή των σκουπιδιών, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α.
- Την «εκμετάλλευση» του λεωφορείου του Δήμου, με το οποίο θα μπορούσαν να διεξήγοντο είτε κάποιες καλοκαιρινές «εκδρομές» στις κοντινές παραλίες, είτε θα μπορούσε να λάμβανε χώρα κάποιες μέρες το μήνα και εναλλάξ, μια μορφή «δημοτικής συγκοινωνίας» εξυπηρετώντας άτομα τα οποία για κάποιους λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα της εύκολης μετακίνησης από και προς τα Καλάβρυτα.
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ιδέες – προτάσεις που θα μπορούσε να λάβει υπόψη της η Δημοτική Αρχή. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε δημότες ενός τόσο ιστορικού Δήμου και καλό θα ήταν αντί να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στη Δημοτική Αρχή, να θέτουμε εαυτούς μας μπροστάρηδες και εθελοντές στην προσπάθεια ανάπτυξης και ανάκαμψης της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.