η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ.Χάρπερ. της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη * Εν συντομία θα αναφερθώ σε μια ιστορική επίσκεψη, αυτ...
η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ.Χάρπερ. |
της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη *
Εν συντομία θα αναφερθώ σε μια ιστορική επίσκεψη, αυτήν του Καναδού πρωθυπουργού κ. Στίβεν Χάρπερ και της συζύγου του στην Ελλάδα, την οποία κάλυψα σε όλες τις φάσεις της, μια μέρα στην Αθήνα και την άλλη στα Καλάβρυτα,
Αρχιτέκτονας και οργανωτής της ο Δημήτρης Σούδας, διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου και δεξί χέρι του κ. Χάρπερ.
Ο Δημήτρης Σούδας οδήγησε τον Καναδό πρωθυπουργό μέχρι τα μαρτυρικά χώματα των Καλαβρύτων, όπου δολοφονήθηκαν 1000 αθώοι άνδρες απο τους Ναζί το 1943, ανάμεσα στους οποίους και ο παππούς του.
Ο κ. Χάρπερ με την επίσκεψή του στην Αθήνα αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο G8 στη Γαλλία, προσέφερε μεγάλη πολιτική υποστήριξη στον Ελληνα ομόλογό του κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να βγεί από το αδιέξοδο του χρέους της, την ώρα που ο κόσμος βοά εναντίον της μικρής πατρίδας.
Στα Καλάβρυτα τίμησε τη σύγχρονη εθνική μνήμη της Ελλάδας επισκεπτόμενος τη Μονή της Αγίας Λαύρας όπου σηκώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 21 καθώς και τον τόπο της μαρτυρικής θυσίας των Καλαβρυτινών.
Ηταν μια επίσημη επίσκεψη που απέπνευσε το σεβασμό εκ μέρους του Καναδού πρωθυπουργού προς τα ιερά και όσια των Ελλήνων, ενώ προσέθεσε πρεστίζ στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Ιουστίνη Φραγκούλη
Ο Δημήτρης Σούδας μέσα από πρόσφατη ανταπόκρισή στην Ιουστίνη Φραγκούλη
ΑΠΕ, Μόντρεαλ, Της Ιουστίνης Φραγκούλη
20/5/2011
Τα Καλάβρυτα, τόπο ιστορικής μνήμης θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής , που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα 28 και 29 Μαίου, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ελληνες που σκοτώθηκαν απο τη λάιλαπα του φασισμού της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
Ο Καναδός πρωθυπουργός συνδέεται με τη μικρή πόλη μέσα απο τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του διευθυντού των Επικοινωνιών και του Πρωθυπουργικού Γραφείου του, Δημήτρη Σούδα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά στον τραγικό απόηχο της δολοφονίας του παππού του απο τους Ναζί.
Ο Δημήτρης Σούδας , παρότι κατέχει την υψηλότερη κυβερνητική θέση σε επίπεδο γραφειοκρατίας στον Καναδά, ποτέ δε λησμόνησε την ιστορία του μιkrού του τόπου. Οπως έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου Καλαβρύτων : “Παίρνει ένα λεπτό για να καταστρέψεις μια ζωή και μια ζωή για να την ξανακτίσεις. Οι γυναίκες στα Καλάβρυτα έπραξαν αυτό ακριβώς. Το ξέρω γιατί η γιαγιά μου Ευθυμία Βάγια υπήρξε ο βράχος που κράτησε την οικογένειά μας δυνατή και ενωμένη.”
Ο μικρός Δημήτρης γεννήθηκε στο Μοντρεάλ στις 10 Ιουλίου 1979. Εμαθε ελληνικά στο ελληνόφωνο σχολείο “Σωκράτης” και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά , μέσα απο τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.
Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα , αλλά από το 2002 μετακόμισε στην Οττάβα αφότου ο Στίβεν Χάρπερ έγινε αρχηγός του κόμματος Canadian Alliance ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά την εκλογή του Χάρπερ το 2006 στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Δημήτρης Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση. Εκτοτε έχει περάσει από διάφορες θέσεις για να καταλήξει στην κορυφαία, εκείνη του διευθυντού του πρωθυπουργικού γραφείου και του επικεφαλής των επικοινωνιών της κυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Σούδας είναι ο μακροβιότερος συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού. Παρά την υψηλή του θέση και τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, κρατάει την ελληνικότητά του αλώβητη. Η ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας του παππού του και των συγχωριανών του απο τους Ναζί έχει μπολιάσει τη μνήμη του με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Η προσωπική του εμπειρία, η μαrτυρία ενός ολάκερου χωριού για την ελευθερία, έχει χαλιβδώσει τη θέλησή του να μην ξεχνάει και να θυμίζει στους γύρω του την ιστορία του τόπου του. Οπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ:
“Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να τιμάει σε διάφορες χώρες τους πεσόντες του Β Παγκοσμίου πολέμου καθώς ο Καναδάς έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία των στρατιωτικών του δυνάμεων στην απόβαση της Νορμανδίας, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στο Καλάβρυτα ο κ. Χάρπερ θα τιμήσει τους 1000 άντρες που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ με τα γυναικόπαιδια κλεισμένα στο σχολείο του χωριού.
Για μένα είναι συγκινητική στιγμή να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων. Απο τριών χρονών επισκεπτόμουν το μητρικό χωριό, όπου έμαθα την τραγική ιστορία του παππού μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε δύο μέρες πριν εκτελέσουν τον πατέρα της...”
σημ. οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κυρίου
η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ.Χάρπερ. |
*Λίγα λόγια για την Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη
http://ioustini.blogspot.com/
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι Eλληνίδα δημοσιογράφος, η οποία ζει και εργάζεται στον Καναδά.
Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της το 1983. Εργάσθηκε σε περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες της Ελλάδας μέχρι το 1989. Έκτοτε είναι εγκαταστημένη στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εργάζεται ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και διαφόρων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Είναι τακτική συνεργάτρια των ελληνικών προγραμμάτων του πολυεθνικού ραδιοσταθμού CFMB Montreal, καθώς και άλλων ομογενειακών μέσων ενημέρωσης. (τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.).
Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιστορία της Ομογένειας στις ΗΠΑ και άρχισε το συγγραφικό της έργο το 2000 εκδίδοντας τη βιογραφία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα. Έχουν εκδοθεί στη συνέχεια άλλα έργα της, μυθιστορήματα και διηγήματα.
κ.Χάρπερ και κ Ιουστίνη Φραγκούλη στην Ακρόπολη (από το προσ.αρχείο της κ. Φραγκούλη) |
* Σπυρίδων, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (2000) (μετάφραση στα αγγλικά: The Lonely Path of Ιntegrity, 2002).
* Πετάει, πετάει το σύννεφο (2003).
* Στις αγορές του κόσμου - επώνυμες ευκαιρίες και μικρές αναλώσιμες ιστορίες (2004).
* Σπυρίδων, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Η Παρακαταθήκη-The Legacy, δίγλωσση έκδοση (2005).
* Ψηλά Τακούνια για πάντα (2006).
* Ημερολόγιο Αβάνας(2008)
* Για την αγάπη των άλλων(2009)
http://ioustini.blogspot.com/
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.