HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η προσφώνηση του +Μ.Κ.Α.κ.κ Αμβροσίου προς Harper και Παπανδρέου

Η προσφώνηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προς τον Καναδό πρωθυπουργό Stephen Harper και τον Έλληνα ομόλογό του Γ...

Η προσφώνηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προς τον Καναδό πρωθυπουργό Stephen Harper και τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου

Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας
Καλάβρυτα, 29η Μαΐου 2011

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Μεγάλης Χώρας του Καναδά,και Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,
«Ως ευ παρέστητε»
εις τα ιστορικά, τα μαρτυρικά και τα ηρωϊκά Καλάβρυτα!

• Ιστορικά, καθ’ όσον η ιστορία αυτής της πόλεως χάνεται μέσα εις τα βάθη της προχριστιανικής αρχαιότητος! Γνωστή υπό το όνομα Αζανία η Αζανίς, αργότερα δε και ως Κύναιθα η Κυναίθη, μετέχει της Αχαϊκής Συμπολιτείας, δηλ. από του έτους 280 π.Χ., έχει δε το προνόμιον να εκδίδη και να κόβη το ίδικόν της νόμισμα.
• Μαρτυρικά, διότι η ιστορία αυτού του τόπου είναι ποτισμένη με το αίμα Μαρτύρων της Ορθοδοξίας και Ηρώων της Πατρίδος!
o Τελευταίος Μάρτυς της Ορθοδοξίας είναι ο Νεομάρτυς άγιος Παύλος ο εξ Αροανείας, του οποίου η γενέτειρα απέχει τριάκοντα (30) μόλις χιλιόμετρα από του σημείου τούτου.
o Τελευταίοι Μάρτυρες της Πατρίδος είναι όλοι οι άρρενες κάτοικοι της πόλεως, χίλιοι τριακόσιοι περίπου (1.300), οι οποίοι κατά την 13ην Δεκεμβρίου του έτους 1943 εξετε-λέσθησαν από την 117ην Μεραρχίαν Καταδρομών της Ναζιστικής Γερμανίας εις την λεγομένην κοιλάδα του Καπή, εκεί δηλ. όπου μετ’ ολίγον θα μεταβήτε και θα καταθέσετε στέφανον.
• Και ηρωϊκά, διότι από της ιεράς ταύτης Μονής την 21ην Μαρτίου 1821 υπό του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού εκηρύχθη η Επανάστασις κατά των Τούρκων κατακτητών μας, από την οποίαν έμελλε να προέλθη το νεώ-τερον Ελληνικόν Κράτος. Με το σύνθημα «Ελευθερία η Θάνατος» οι εδώ ορκισθέντες Οπλαρχηγοί και τα ηρωϊκά παλληκάρια των, με πολεμικήν Σημαίαν το Παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, το περιώνυμον πλέον «Λάβαρον της Αγίας Λαύρας», ώρμησαν και απελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα! Αυτή λοιπόν ήταν και η πρώτη πόλις, η οποία απηλλάγη από τον Τουρκικόν ζυγόν.
• Ηρωϊκά, θα επαναλάβω, διότι εις την περιοχήν αυτήν ηυδόκησεν ο Θεός την 24ην Ιουνίου του έτους 1827 να διεξαχθή και η τελευταία μεγάλη Μάχη του απελευθερωτικού μας Αγώνος, η περιώνυμος Μάχη της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά, δια της οποίας ουσιαστικώς ωλοκληρώθη ο επαναστατικός Αγών των Ελλήνων και επεκράτησεν οριστικά η Επανάστασις. Ο ιστορικός Φωτάκος αναφέρει, ότι οι Μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου «βλέποντας το δισταγμό των καπεταναίων, βλέποντας τον Νενέκο να έρχεται με 3.000 Τούρκους και προσκυνημένους, τραβολο-γώντας περί τους 300 αιχμαλώτους, βλέποντας το στρατό του Ιμπραήμ να τους έχει "κλείσει" από παντού, έβγαλαν τα ράσα, φόρεσαν φουστανέλες (100 περίπου), και με μπροστάρη τον Ηγούμενό τους Γεράσιμο Τορόλο, έπιασαν τη θέση "Παληάμπελο" και άρχισαν το τουφεκίδι!»( )

Δεν θα ήτο λοιπόν υπερβολή, εάν ελέγομεν ότι η ιστορία των Καλαβρύτων είναι μία συνεχής και αδιάκοπος εναλλαγή ενδόξων γεγονότων και ηρωϊκών κατορθωμάτων, το άκρον άωτον των οποίων ταυτίζεται με την ιστορίαν της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, είχε δε αποφασιστικήν σημασίαν δια την αναγέννησιν, την ανασυγκρότησιν και και την επιβίωσιν του Έθνους μας.

Εξοχώτατε Κύριε κ. Πρωθυπουργέ του Καναδά,
Καλώς ήλθετε εις τον ηρωϊκόν και άγιον τούτον τόπον! Η Αδελ-φότης της ιστορικής ταύτης Ιεράς Μονής, ως επίσης και ο Ποιμενάρχης της, «εν ενί στόματι και μια καρδία» Σας υποδεχόμεθα σήμερον εγκαρδίως και με αισθήματα μεγάλης και βαθείας τιμής! Εις την μεγάλην Χώραν του Καναδά ζουν, εργάζονται, μεγαλουργούν και διαπρέπουν μυριάδες Ελλήνων Ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι συντελούν εις την εύκλειαν και την πρόοδον της Χώρας Σας. Δραττομαι της ευκαιρίας να Σας ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως, διότι εις την εκλεκτήν Συνοδείαν Σας συμπεριελάβετε τον πνευματικόν Πατέρα της Ελληνικής παροικίας, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Τορόντο κ. κ. Σωτήριον, Υπέρτιμον και Έξαρχον παντός Καναδά, αγαπητόν μοι εν Χριστώ Αδελφόν και συλλειτουργόν, μετά του οποίου εφοιτήσαμεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξοχώτατοι Κύριοι κ. Πρωθυπουργοί
του Καναδά και της Ελλάδος,
Η ημέρα της ενταύθα επισκέψεως Υμών είναι αξία όλως ιδιαιτέρας μνείας. Συμπληρούνται σήμερον 558 έτη από της αποφράδος εκείνης ημέρας της 29ης Μαΐου 1453, κατά την οποίαν «εάλω η Πόλις», έπεσεν δηλ. εις χείρας των Τούρκων κατακτητών της η Βασιλεύουσα, η Κων-σταντινούπολις, η Πρωτεύουσα του Βυζαντίου, η πόλις των ονείρων και των οραματισμών του Έλληνος. Η Πόλις έπεσε, δηλ. κατεκτήθη υπό των βαρβάρων κατακτητών της, αλλά δεν παρεδόθη! Δεν παρεδόθη, επαναλαμβάνω, έτσι ώστε να έχωμεν το δικαίωμα και πάλιν να την διεκδικήσωμεν και να την ανακτήσωμεν. Δια τον λόγον αυτόν και ο Λαός μας λέγει: «πάλιν με χρόνια με καιρούς, πάλιν δικά μας θάναι!».
Σήμερον λοιπόν, από την ιστορικήν Ιεράν Μονήν της Αγίας Λαύρας, αποτίομεν φόρον τιμής και ευγωμοσύνης και μνημονεύομεν των χιλιάδων ανωνύμων και επωνύμων μαρτύρων της αλώσεως, με προ-εξάρχοντα τον Αυτοκράτορα και ιερομάρτυρα Κωνσταντίνον τον Παλαιολόγον, «τον άγιο της Ρωμηοσύνης, που επέλεξε τον εκούσιο θάνατο, παρά να συνομολογήσει παράδοση της Πόλης, αφήνοντας βαρειά κληρονομιά για την αναγέννηση του νεοελληνικού κράτους» (Δημήτριος Μαυροειδόπουλος, Εστία, της 25ης.05.2011)

Εξοχώτατοι Κύριοι κ. Πρωθυπουργοί
του Καναδά και της Ελλάδος,
Η δουλεία του Ελληνισμού, η οποία διήρκεσε τετρακόσια τόσα χρόνια, έληξε όταν από του ιερού τούτου τόπου ένας Αρχιερεύς ύψωσε το Λάβαρον της Επαναστάσεως, ώρκισε τους Οπλαρχηγούς και τους Προύχοντες του Λαού και εκήρυξε την έναρξιν της Επαναστάσεως! Η προσφορά της Εκκλησίας βεβαίως δεν περιωρίσθη εις τον ρόλον αυτόν! Αντιθέτως δια την στήριξιν του απελευθερωτικού Αγώνος η Εκκλησία προσέφερε και ανθρώπινον δυναμικόν και τους θησαυρούς της! Δια την ελευθερίαν της Πατρίδος έπεσαν Πατριάρχαι και λοιποί Αρχιερείς, Ιερομόναχοι, Πρεσβύτεροι, Διάκονοι και Μοναχοί! Έδωκεν επίσης τα χρυσαφικά Της και τα ασημικά Της! Τα ασημένια κανδήλια των Μονών και των Ναών, τα ιερά Δισκοπότηρα, όλα τα υπάρχοντά Της!

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,
Εξ ονόματος του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού της Επαρ-χίας μου παρακαλώ αυτό να το λάβετε όλως ιδιαιτέρως υπ’όψιν Σας! Το Ελληνικόν Κράτος οφείλει τα πάντα εις την Τροφόν του Ορθόδοξον Εκκλησίαν! Αγαπήσατέ Την και βοηθήσατέ Την!

Έρρωσθε και υγιαίνετε! Καλώς ωρίσατε εις την μαρτυρικήν και ηρωϊκήν Επαρχίαν μας.

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.