HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Με ένα μοναδικό χορευτικό πανόραμα έκλεισε την χορευτική χρονιά ο "Παγκαλαβρυτινός"

Με μια λαμπρή εκδήλωση, αντάξια της πλούσιας δράσης τους, «σφράγισαν» την επιτυχημένη χορευτική τους διαδρομή, την προηγούμενη χρονιά, τα χο...

Με μια λαμπρή εκδήλωση, αντάξια της πλούσιας δράσης τους, «σφράγισαν» την επιτυχημένη χορευτική τους διαδρομή, την προηγούμενη χρονιά, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Την περασμένη Κυριακή το θεατράκι του ΟΛΠΑ, στη Μαρίνα «πλημμύρισε» από τα μέλη των χορευτικών, αλλά και από τον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής που διοργάνωσε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος για τη λήξη της χορευτικής περιόδου.
Οι χορευτές ταξίδεψαν το πολυπληθές κοινό σ’ ένα μαγευτικό χορευτικό οδοιπορικό από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Πελοπόννησο και την Ευρώπη, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό χορευτικό πανόραμα που προκάλεσε τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων, οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να χειροκροτούν τα μέλη των χορευτικών.
Περισσότεροι από 300 χορευτές «έσμιξαν» στη σκηνή, μεταφέροντας με την παρουσία και τη ζωντάνια τους ένα ηχηρό μήνυμα για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.
Ήταν μια ανεπανάληπτη γιορτή που επισφράγισε την επιτυχή διαδρομή των χορευτών κατά την περίοδο 2010-2011 και ταυτόχρονα αποτέλεσε «προάγγελο» της πλούσιας δράσης των χορευτικών και για την επόμενη χορευτική περίοδο, η οποία επίσημα ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν και συνέβαλαν στις επιτυχείς παρουσιάσεις των χορευτικών, αλλά και όσων στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις του Συλλόγου, αναφέρθηκε στους «σταθμούς» της περασμένης χορευτικής περιόδου, όπως το πρόσφατο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Βουκουρέστι, στη Ρώμη, στη Σόφια αλλά και σε δεκάδες ελληνικές πόλεις.
Παράλληλα, ο κ. Φραντζής στάθηκε ιδιαίτερα στην παράδοση του τόπου μας, λέγοντας πως «ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι "επιστροφή στην παράδοση". Αυτό φανερώνει έναν προβληματισμό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σχετικά με ποιο τρόπο η παράδοση θα συμβάλλει στην προκοπή μας ως άτομα και ως κοινωνία. Και βέβαια το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, όχι με την αντιγραφική τήρηση των παραδοσιακών αξιών, αλλά με την αναγνώριση και εμπέδωση των καλών τους στοιχείων, που θα μπολιάζονται στο δικό μας σύγχρονο πολιτισμό. Ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην καρδιά των Ελλήνων και έχει την δύναμη να αντισταθεί σε κάθε τι που τείνει να εξαφανίσει την παράδοση. Οι αξίες αυτές εξακολουθούν και σήμερα να αρδεύουν τον πολιτιστικό μας χώρο και να προσθέτουν στο παρόν στοιχεία από τις εθνικές μας ρίζες. Παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, ούτε αποσυνδέεται από την πρόοδο, αλλά εξελίσσεται, βιώνοντας τις τρεις διαστάσεις του χρόνου ( παρελθόν - παρόν - μέλλον ) και συνδέεται με την έννοια της συνέχειας των στοιχείων εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν. Με την παράδοση κρατούμε αυτό που έχουμε και προσθέτουμε αυτό που δημιουργούμε».

Τέλος, ο κ. Φραντζής ανακοίνωσε πως η δράση των χορευτικών δεν σταματά το καλοκαίρι, αφού ήδη έχει προγραμματιστεί η παρουσία τους στις 12 Ιουνίου στο Μικροποντεϊκο Αντάμωμα, στις 24 Ιουνίου στη Λιβαδειά Βοιωτίας, στις 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ χορών στην Κουρούτα ενώ έχουν λάβει προσκλήσεις για να συμμετάσχουν τον Ιούλιο σε εκδηλώσεις στη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κεφαλονιά και αλλού. Επίσης σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μαθήματα χορού θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα.
Ακολούθησε ομιλία από τον εκπαιδευτικό Αθ. Χρυσανθόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο Καλαβρύτων, με θέμα «Παράδοση. Οι χοροί και τα τραγούδια», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ευρωπαϊκών χορών.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Στην εκδήλωση, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου, π. Κανέλλος, οι βουλευτές, Ν. Νικολόπουλος και Ν. Τσούκαλης, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα, πρόεδρος του Π.Σ., Κώστας Καρπέτας, ο πολιτευτής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Φίλιας και Γ. Σιγαλός, ο Διευθυντής του Ο.Λ.Π.Α. Θ. Κυριακόπουλος, η Γ.Γ. Π.Ε.ΚΑ Μ. Δαφαλιά – Μασσαρά και πλήθος κόσμου.
Όλοι στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν συνεχάρησαν τον Παγκαλαβρυτινό και τους χορευτές και τόνισαν τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο του Συλλόγου όχι μόνο στη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και στην προβολή και ανάδειξη του Νομού μας, επισημαίνοντας πως η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου σε κάθε εκδήλωση του Π.Σ. αποδεικνύει την αναγνώριση των προσπαθειών και των δράσεών του.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.