Για τον νέο υγειονομικό χάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην αποψινή του συνεδρίαση...
Για τον νέο υγειονομικό χάρτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην αποψινή του συνεδρίαση, παρόντος του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, Δημάρχων Δήμων της Περιφέρειας και εκπροσώπων του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των Νοσοκομείων αλλά και συνδικαλιστών από τον ιατρικό και νοσοκομειακό χώρο.
Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος επεσήμανε ότι η θεσμοθέτηση του ΕΣΥ αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης που πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στον μέσο Έλληνα πολίτη. «Έχει, όμως, εξαντλήσει τα όρια του», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιόπουλος περιγράφοντας στη συνέχεια μια σειρά στρεβλώσεων που εντοπίζονται στον χώρο της δημόσιας Υγείας όπως η σπατάλη πόρων, η ανισομερής κατανομή γιατρών και κλινών, οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ακαταλληλότητα παλιών κτιρίων και υποδομών κ.α.
Στη Δυτική Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος, λειτουργούν 11 νοσοκομεία, 21 Κέντρα Υγείας και 159 Περιφερειακά Ιατρεία. Ωστόσο, όπως τόνισε, το ιατρικό προσωπικό σε αναλογία ανά κλίνη υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της χώρας. «Η πληρότητα των νοσοκομειακών μονάδων στα περισσότερα νοσοκομεία είναι πολύ υψηλή, με την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας να εμφανίζεται τραγική», σημείωσε.
Στη συνέχεια της εισήγησης του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι «ο εξορθολογισμός, η αποτελεσματικότητα, η οικονομία κλίμακας είναι κρίσιμα στοιχεία της επιχειρούμενης αναδιάταξης. Στην περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – όπως και παντού άλλωστε- θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία και τις βασικές αρχές που ήδη αναπτύξαμε η πρόταση μας για τον νοσοκομειακό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας είναι η εξής: Καμία κατάργηση μονάδας δεν φαίνεται ενδεδειγμένη και δεν πρέπει να γίνει ενώ συνεργασίες και συλλειτουργίες θα πρέπει να αφορούν νοσοκομειακές μονάδες της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας».
Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι οι συλλειτουργίες και οι συνεργασίες των νοσοκομειακών μονάδων μπορούν να έχουν τις παρακάτω μορφές:
- Κοινή διοίκηση και κοινές υποστηρικτικές Υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Προμήθειες κ.λπ.) ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Λειτουργικές διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά το εφημεριακό καθεστώς.
- Διακριτοί ρόλοι Νοσοκομείων.
- Ανάπτυξη Μονάδων Βραχείας Νοσηλείας ή Μονάδων Πλήρους Εξειδίκευσης, όπου είναι δυνατόν.
- Προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.
- Ορθολογική ανακατανομή και διαχείριση του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι είναι εξίσου αναγκαία η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) ώστε μεγάλο μέρος της νοσηρότητας να μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί εκεί.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.