HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μέσα στον Ιούλιο το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας

«Μέσα στο καλοκαίρι θα εξαγγελθούν τα μεγάλα προγράμματα για τη γεωργία, με μεγαλύτερο το πρόγραμμα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας...

«Μέσα στο καλοκαίρι θα εξαγγελθούν τα μεγάλα προγράμματα για τη γεωργία, με μεγαλύτερο το πρόγραμμα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας», τόνισε η Ιουλία Δροσινού, από τη διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στη διημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ επισήμανε τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και της πιστοποίησης των προϊόντων.
Παράλληλα είπε ότι ακόμα δεν έχουμε επαρκή εικόνα του μεγέθους των επιπτώσεων της συμβατικής γεωργίας στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, Γιώργος Καρέτσος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα της χρήσης ιθαγενούς χλωρίδας και τον κίνδυνο διάβρωσης της εγχώριας βιοποικιλότητας από την ευρεία χρήση εισαγόμενων φυτών και συχνά παθογόνων οργανισμών με άγνωστες συνέπειες τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην εθνοβοτανική που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και τα οφέλη από την φαρμακευτική και την αρωματική χλωρίδα.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΕΣΑΣΕ, Νικόλαος Λάππας, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. «Το υπουργείο ζητάει γεωλογική μελέτη, αλλά αντί να κάνει το ίδιο τις μελέτες, έχει δημιουργηθεί μια "φάμπρικα" που επιβαρύνει με τουλάχιστον 500 ευρώ τον κάθε επαγγελματία», είπε και πρόσθεσε ότι «όσο για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη βιοποικιλότητα που αφορούν τη δάσωση, συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί να παίρνουν τα χρήματα και να εκτελούν άλλες δραστηριότητες στα κτήματά τους».

Η Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, βιοκαλλιεργητής από το Μαρκόπουλο μίλησε για την «δυσβάσταχτη γραφειοκρατεία για έγκριση άδειας βιολογικών προϊόντων», όπως είπε. «Ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα είναι όμως, ότι τους παραδοσιακούς σπόρους, που κρατούνται και αναπαράγονται βιολογικά από τους καλλιεργητές, το υπουργείο δεν τους δέχεται και δεν τους αναγνωρίζει», τόνισε.

Στην ενότητα «Διαχείριση των Δασών», ο γενικός Διευθυντής της ειδικής γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ανέλυσε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του δάσους, τη διαχείριση του ξυλώδους κεφαλαίου, των βοσκοτόπων, των θηραμάτων και της ρυτινοσυλλογής. Αναφέρθηκε στη χαμηλή παραγωγικότητα, όταν τα δασοκομικά προϊόντα συμβάλουν μόνο στο 1,32 του ΑΕΠ.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς, Νίκος Γεωργιάδης, τόνισε πως η προστασία της βιοποικιλότητας συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την κοινωνική ευμάρεια. «Το κεφάλαιο της δασοπονίας έχει μείνει αναξιοποίητο στην Ελλάδα, τη στιγμή που το δάσος μπορεί να παράγει υλικά και άυλα αγαθά με αγοραία αξία», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και η αποδυνάμωση του εργατικού δυναμικού, λόγω περικοπών αποτελούν τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες προς την διατήρηση και την αξιοποίηση των δασών».

Ο Μιχάλης Στεφανάκης, υπεύθυνος Περιβάλλοντος του Ομίλου S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Γκιώνας αναφέρθηκε στις μελέτες της εταιρείας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τη μείωση των συνεπειών από τις εξορύξεις, ενώ ο διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Μαρτίνος Γκαίτλιχ, δήλωσε πως ανησυχεί για το μέλλον του περιβάλλοντος, εξαιτίας της εξορυκτικής πρακτικής.


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ