HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

" Οχι " από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου απέρριψε την προσφυγή Σουντούρη και τριών ακόμα Ελλήνων που ζητούσαν αποζημιώσεις για ...

Το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου απέρριψε την προσφυγή Σουντούρη και τριών ακόμα Ελλήνων που ζητούσαν αποζημιώσεις για το σφαγιασμό των γονέων τους από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS, το 1944 στο Δίστομο.

Ως απαράδεκτη απορρίφθηκε η προσφυγή Σφουντούρη και τριών ακόμα Ελλήνων που ζητούσαν αποζημιώσεις, για το σφαγιασμό των γονέων τους από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Waffen-SS, το 1944 στο Δίστομο, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αναφέρεται το χρονικό της υπόθεσης. Οι συγκεκριμένοι προσφεύγοντες και άλλοι 250 Έλληνες άσκησαν αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς.

Όπως σημειώνεται, η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, όμως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή οι ενάγοντες, αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη συνέχεια, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Κατά πλειοψηφία το δικαστήριο απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή, καθώς δεν εδράζεται σε διεθνείς συνθήκες. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.
πηγη newsbomb.gr


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

1 σχόλιο

  1. Παρακαλώ διορθώστε το επώνυμο απο Σουντούρη σε Σφουντούρη.
    Πρόκειται για τον Αργύρη Σφουντούρη του γνωστού ντοκυμανταίρ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ.



    ΤΑΚΗΣ Ι ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.