HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πάνδημη και έντονα συγκινησιακά φορτισμένη η εκδημία του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας

Μέσα σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, με οδύνη και πόνο ψυχής, προσήλθε πλήθος κόσμου, την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στην ιστορική Ιερά Μον...

Μέσα σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, με οδύνη και πόνο ψυχής, προσήλθε πλήθος κόσμου, την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων για να τιμήσει και να προπέμψει στην ουράνια κατοικία του, τον μακαριστό πνευματικό πατέρα και Καθηγούμενο της ιστορικής Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο (κατά κόσμον Αναστάσιο Κωνσταντακόπουλο), ο οποίος μετά την πολύμηνη προσωπική περιπέτεια της υγείας του, εξεδήμησε προς Κύριον, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ημέρα της εορτής των Αγίων Αποστόλων.
Της εξοδίου Ακολουθίας, που έγινε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του οικείου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.
Τον επικήδειο λόγο ἐξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ο οποίος με την ρητορική του δεινότητα σκιαγράφησε την προσωπικότητα και το πολυσήμαντο έργο του μακαριστού Καθηγουμένου, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόσωπό του συνδυάζονταν το μοναχικό ήθος, το ιερατικό αξίωμα και η ηγουμενική τιμή. Για κάθε ένα εξ αυτών ο Μητροπολίτης Πατρών ανέπτυξε σχετικά σημεία βασιζόμενος στην Πατερική Θεολογία και στην πρακτική ζωή της αγίας μας Εκκλησίας. Ο μακαριστός τίμησε στην πράξη την μοναχική του ιδιότητα, αφου προσέφερε και αφιέρωσε όλη την ζωή του στο Χριστό από την νεανική του ηλικία , λαμβάνοντας το αγγελικό σχήμα στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, την οποία από το 1993 εκλήθη να καθοδηγεί πνευματικά ως Καθηγούμενος. Έλαμψε ως φώς εν τω κόσμω. Κατόπιν ως Ιερέας ανεδείχθη πατέρας, διδάσκαλος και φορέας του μηνύματος του Ευαγγελίου και της Αναστάσεως, τελών τα μυστήρια της Εκκλησίας και μεταδίδων την χάρη του Θεού στους πιστούς. Ως Καθηγούμενος, έγινε ο Πνευματικός Πατέρας και ο Πνευματικός Ιατρός της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής, αλά και των ψυχών των δεκάδων πνευματικών του παιδιών από την ευρύτερη περιοχή , που προσήλθαν σ αυτόν για να αναπαυθούν πνευματικά.
Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών στο γεγονός, ότι ο μακαριστός υπηρέτησε ως Ηγούμενος της συγκεκριμένης ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, στην οποία άφησε Ιερά Παρακαταθήκη θυσιαστικής αγάπης προς τον Θεό και την Πατρίδα. Από αυτήν την Ιερά Μονή, το 1821, ο ηρωικός Ιεράρχης και Εθνεγέρτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ίος ύψωσε το Λάβαρο τῆς Ἑπαναστάσεως . Αὐτό το Λάβαρο κράτησε ως Ιερά παρακαταθήκη στα χέρια του και ο μακαριστός Ηγούμενος, ο οποίος ἐβάστασε στους ώμους του αυτή τη βαρειά Θρησκευτική και Εθνική κληρονομιά, ἀναδειχθείς αντάξιος των ηρωικών Ηγουμένων, Μοναχών και άλλων Κληρικών που έζησαν στην Αγία Λαύρα, αλλά και στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.
Επίσης έκανε αναφορά στην προσφορά του Ηγουμένου, ως Μετοχιάρη στο Ιερό Μετόχιο Αγίου Αλεξίου της Ιεράς Μονής Αγ. Λαύρας στη πόλη των Πατρών, όπου άφησε φήμη εναρέτου ανδρός με σπουδαίο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο διά το οποίο η κοινωνία της Πάτρας ομιλεί μέχρι σήμερα. Ὀ Σεβασμιώτατος κατέληξε με τα Αναστάσιμα λόγια από τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος αναγιγνώσκεται στις εκκλησίες μας την Κυριακή του Πάσχα.
Επικήδειο λόγο ἐξεφώνησαν, ο Αντιδήμαρχος της γενετείρας του μακαριστού Ηγουμένου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθηνών κ. Γεώργιος Κοσμάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή κοινωνική και ποιμαντική δραστηριότητα του μακαριστού Καθηγουμένου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αμβρόσιος, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευσεβή Λαό, τονίζοντας ιδιαιτέρως την προσφορά του μακαριστού Ηγουμένου στην κτηριακή ανασυγκρότηση της Μονής και κυρίως στην πνευματική αναγέννησή της διά της αναδείξεως σπουδαίας και ικανής μοναστικής Αδελφότητας .
Εκ μέρους της Ιεράς Μονής τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους Αρχιερείς, τον παρευρισκόμενο κλήρο και λαό, για την αθρόα, ενεργό και ποικίλη συμπαράστασή τους κατά την διάρκεια της δοκιμασίας της υγείας του μακαριστού Καθηγουμένου .
Ειδικώς δε εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Μοναστικής Αδελφότητας προς τον ιατρό και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας κ. Νικόλαο Ραζή, διά τις νυχθημερόν πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του προς τον γέροντα.
Στην εξόδιο ακολουθία παρόντες ήταν οι γονείς τα αδέλφια, οι συγγενείς καθώς και πολλά πνευματικά του παιδιά, που συντετριμμένοι, θρηνούσαν γοερώς για την μεγάλη απώλεια του πνευματικού τους πατρός.
Επίσης παρευρέθηκαν και συμπροσευχήθηκαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ως και Ηγούμενοι και Αδελφότητες από άλλες Ιερές Μονές από τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και από την Κύπρο. Την εξόδιο ακολουθία εκάλυψε ο Τ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ».
Επίσης Μετά την ταφή, που έγινε στο Κοιμητήριο της Ιερά Μονής, παρετέθη γεύμα στην τράπεζα της Μονής.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του….να έχουμε την ευχή του.
εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας http://www.im-ka.gr/



ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.