HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έως 13 Οκτωβρίου 2011οι αιτήσεις για δάνεια πτηνοτρόφων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου

Έως   13 Οκτωβρίου 2011 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι στο Γενικό Λογιστήριο...

Έως 13 Οκτωβρίου 2011 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και οι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να τους χορηγηθούν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά το 80% του αιτούμενου ποσού. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλου, δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 1596/2011) μετά από έγκριση της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε στις 6 Ιουλίου και ορίζει τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση, καθώς και το ποσό του δανείου που δικαιούται η κάθε επιχείρηση, ανάλογα με τον τζίρο της. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση "Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους για το έτος 2011 εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης":

"1) Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις−εκμεταλλεύσεις και συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους για το έτος 2011, όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν. 2322/1995, εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η εγγύηση δεν μπορεί να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ώστε να χαρακτηρίζονται προβληματικές κατά την έννοια των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις προβληματικές επιχειρήσεις. Το ποσό των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Α) Το σύνολο των χορηγούμενων δανείων για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις−εκμεταλλεύσεις δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και το ποσό του δανείου προς κάθε επιχείρηση προσδιορίζεται ως ακολούθως:
− για κύκλο εργασιών χρήσης 2009 ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 4,5% επί αυτού,
− για κύκλο εργασιών χρήσης 2009 ύψους 10 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 5% επί αυτού,
− για κύκλο εργασιών χρήσης 2009 ύψους κάτω των 10 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 5,5% επί αυτού.
Ο κύκλος εργασιών χρήσης 2009 ανά επιχείρηση προκύπτει από το δημοσιευμένο ισολογισμό του διαχειριστικού έτους 2009. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ25)−Πανεπιστημίου 37 εντός τριμήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι αιτήσεις αξιολογούνται από το Συμβούλιο Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 37 του Ν.3458/2006, ΦΕΚ Α΄ 94/08.05.2006) για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (άρθρα 107 και 108 της ΣΛΕΕ). Προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, λόγω της παρεχόμενης εγγύησης, καταβάλλεται σε ετήσια βάση προμήθεια ασφαλείας ανάλογα με την πιστοληπτική διαβάθμιση της επιχείρησης και σύμφωνα με όλους τους όρους της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης Ε.Κ. στις κρατικές ενισχύσεις με τη μορφή εγγυήσεων (2008/C155/02). Η καταλληλότητα του επιπέδου των προμηθειών επανεξετάζεται ετησίως. Προς το σκοπό αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα αποστέλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία (25η Δ/νση Γ.Λ.Κ.) σε ετήσια βάση αιτιολογημένη εισήγηση αναφορικά με την ενδεδειγμένη προμήθεια ασφαλείας για κάθε επιχείρηση.
Επιπλέον, λαμβάνεται η προσωπική εγγύηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις".
Δικαιολογητικά
"Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας πρέπει, μαζί με τη σχετική αίτησή τους, να συνυποβάλλουν υποχρεωτικά τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης το ειδικό έντυπο−αίτηση του Γ.Λ.Κ., το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.minfin.gr).
2. Βεβαίωση έναρξης εργασιών και όλων των τυχόν μεταβολών από την οικεία Δ.Ο.Υ.
3. Πιστοποιητικό Επιμελητηρίου από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής και το οικείο τμήμα.
4. Δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας τριετίας.
5. Αιτιολογημένη εισήγηση του πιστωτικού ιδρύματος για τη βιωσιμότητα και την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης, βάσει του αιτήματος της για ένταξη στις διατάξεις της παρούσας. Η εισήγηση της Τράπεζας συνοδεύεται από το ειδικό έντυπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.minfin.gr).
6. Πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου από το οποίο να προκύπτει ότι η επιχείρηση δεν έχει κάνει έναρξη ή ολοκλήρωση των διαδικασιών υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3588/2007".
Συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι
"Β) Το σύνολο των χορηγούμενων δανείων για τους συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και θα προσδιορίζεται για κάθε πτηνοτρόφο από τον αριθμό των παχυνόμενων κοτόπουλων κρεοπαραγωγής προς 0,10 ευρώ ανά κοτόπουλο, καθώς και από τις όρνιθες αναπαραγωγής προς 1,5 ευρώ ανά όρνιθα αναπαραγωγής. Ο ακριβής αριθμός των ζώων καθορίζεται από Πιστοποιητικό−Βεβαίωση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη δικαιοδοσία ελέγχου της οποίας υπάγεται έκαστος πτηνοτρόφος. Προς διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω της παρεχόμενης εγγυήσεως, καταβάλλεται σε ετήσια βάση προμήθεια ασφαλείας σε ποσοστό 1% επί του ανεξόφλητου εγγυημένου ποσού του δανείου. Επιπλέον, λαμβάνονται επαρκείς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα εντός τριμήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".
Δικαιολογητικά για συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους
"Οι συνεργαζόμενοι πτηνοτρόφοι που επιθυμούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας πρέπει, μαζί με τη σχετική αίτησή τους, να συνυποβάλλουν υποχρεωτικά στα πιστωτικά ιδρύματα τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο−αίτηση του Γ.Λ.Κ., το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.minfin.gr»).
2. Πιστοποιητικό−Βεβαίωση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τον αριθμό των των παχυνόμενων κοτόπουλων κρεοπαραγωγής (broilers).
3. Πιστοποιητικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τον αριθμό των ορνίθων αναπαραγωγής.
4. Βεβαίωση της επιχείρησης ή του Συνεταιρισμού, με τον οποίο συνεργάζονται, για τον αριθμό των ορνίθων αναπαραγωγής.
5. Πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου από το οποίο να προκύπτει ότι η επιχείρηση δεν έχει κάνει έναρξη ή ολοκλήρωση των διαδικασιών υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3588/2007.
Τα πιστωτικά ιδρύματα σε κεντρικό επίπεδο, πριν την εκταμίευση του ποσού του δανείου, υποχρεούνται να αποστέλλουν στην 25η Δ/νση Γ.Λ.Κ. − Τμήμα Δ΄ συγκεντρωτικές καταστάσεις σε δεκαήμερη βάση για την τελική έγκριση αυτών από την Δ25 − Γ.Λ.Κ. − Τμήμα Δ΄. Σε κάθε συγκεντρωτική κατάσταση πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται:
1. Το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ εκάστου δανειολήπτη και η ακριβής ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως αυτού.
2. Ο ακριβής αριθμός των παχυνόμενων κοτόπουλων κρεοπαραγωγής και των ορνίθων αναπαραγωγής έκαστου συνεργαζόμενου πτηνοτρόφου, όπως αυτός προκύπτει βάσει πρόσφατης βεβαίωσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη δικαιοδοσία ελέγχου της οποίας υπάγεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα οφείλει να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων αυτών με την τηρούμενη Βάση Δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή με τα στοιχεία που τηρούνται στη Βάση Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τριετή τα δάνεια
"2) Τα ανωτέρω δάνεια χορηγούνται μέσω μιας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης, έχουν τριετή διάρκεια από την ημερομηνία χορήγησής τους μέχρι την 31.12.2014 και η εξόφλησή τους πραγματοποιείται σε ισόποσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, με πρώτη καταβλητέα την 30.6.2012 και τελευταία την 31.12.2014. Ως επιτόκιο ορίζεται το ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης.
3) Σε περίπτωση που οι πρωτοφειλέτες δεν εξοφλήσουν δύο συνεχόμενες χρεολυτικές δόσεις, ολόκληρο το ποσό του δανείου καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να επιδιώκουν, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2322/1995, την είσπραξη από τους πρωτοφειλέτες και τους εγγυητές των ληξιπρόθεσμων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δόσεων, προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια διασφάλισης των απαιτήσεών τους και κατ’ επέκταση αυτών του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγυητή. Τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο, μετά την παρέλευση τριμήνου από την ολοσχερή ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων, υποβάλουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην αριθ. 2/478/0025/4.1.2006 (ΦΕΚ Β΄ 16/13.1.2006) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
4) Οι δανείστριες τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους − Δ25− Τμήμα Δ΄:
1. Εντός μηνός από τη σύναψη κάθε νέου δανείου, κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα κάτωθι στοιχεία:
1. Κωδικός τράπεζας
2. Αριθμός λογαριασμού
3. Υποκατάστημα
4. Επωνυμία δανειολήπτη
5. Α.Φ.Μ δανειολήπτη
6. Δ.Ο.Υ. Κωδικός
7. Δ.Ο.Υ. Όνομα
8. Αρχική υπουργική απόφαση
9. Ημερομηνία αρχικής υπουργικής απόφασης
10. Τροποποιητική υπουργική απόφαση
11. Ημερομηνία τροποποιητικής υπουργικής απόφασης
12. Απόφαση εγγύησης
13. Ημερομηνία απόφασης
14. Αριθμός σύμβασης
15. Ημερομηνία σύμβασης
16. Εγκριθέν κεφάλαιο δανείου
17. Ημερομηνία εκταμίευσης
18. Ποσό εκταμίευσης
20. Διάρκεια δανείου
21. Είδος εμπράγματης εξασφάλισης
2. Κάθε τρίμηνο, σε ηλεκτρονική μορφή, κατάσταση στην οποία να αναφέρονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των εν λόγω δανείων.
3. Σε ετήσια βάση αιτιολογημένη εισήγηση αναφορικά με την ενδεδειγμένη προμήθεια ασφαλείας για τις επιχειρήσεις του Κεφαλαίου 1) Α.
Ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης, καθώς και η αντιμετώπιση στο πλαίσιο αυτής των προβλημάτων που θα ανακύπτουν κατά την υλοποίηση, ανατίθεται στη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών (Γ.Λ.Κ. − Δ.25 −Τμήμα Δ΄).
Για το μέτρο στήριξης που προβλέπεται στην παρούσα απόφαση τηρούνται λεπτομερή αρχεία για τουλάχιστον τρία έτη και υποβάλλονται σχετικές εκθέσεις στην Επιτροπή μέχρι την 31 Οκτωβρίου κάθε έτους και για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται το μέτρο.
Το ύψος της δαπάνης που θα προκληθεί, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, ανέρχεται στο ποσό των σαράντα εκατομμυρίων ευρώ (€40.000.000,00), πλέον τόκων.
agronews.gr

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.