HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με τις αλλαγές που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπάιδευση η Άννα Διαμαντοπούλου... ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια της Β...

Με τις αλλαγές που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπάιδευση η Άννα Διαμαντοπούλου...
ξεκίνησε η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τα ΑΕΙ, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Σημαντικές αλλαγές θεωρούνται, η απόφαση να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως τις 31 Αυγούστου 2012.
Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά συγγράμματα διευρύνεται ο ορισμός τους, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς κάποιο χρονικό όριο.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.

Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ, η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά στη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη).


Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή που θα οριστεί.


Μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος, θα οριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται ο ΛΑΟΣ, το καταψηφίζουν τα κόμματα της αριστεράς, ενώ η ΝΔ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την θέση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία, επιδιώκοντας αλλαγές της Υπουργού στο θέμα της εκλογής πρυτάνεων.

Πάντως η κ. Διαμαντοπούλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγών επί των επίμαχων ρυθμίσεων που αφορούν στην εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων. Η εξ αρχής στάση αυτή της Υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να ζητά εκλογή των πρυτανικών αρχών από το φυσικό τους χώρο και απέφυγε να τοποθετηθεί για το τι θα ψηφίσει το κόμμα του, ελπίζοντας έστω και την ύστατη στιγμή -όπως είπε- οι βελτιώσεις που προτείνει η ΝΔ να γίνουν αποδεκτές. Αν αυτό δε γίνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι ο νόμος θα μείνει ανεφάρμοστος.
«Για διάλυση των σπουδών που θα επέλθει με την ψήφιση του νομοσχεδίου» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, υποστηρίζοντας ότι παράλληλα οδηγεί «σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας και βάζει ταφόπλακα στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση».


Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε δριμύτατη κριτική στους Πανεπιστημιακούς υποστηρίζοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «καρέκλα» και όχι η διδασκαλία των παιδιών κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάντια.

Οι απόψεις αυτές ενόχλησαν τον –εκτός από βουλευτή και Πανεπιστημιακό- Σπύρο Βούγια – ο οποίος ούτως ή άλλως έχει εκφράσει τον προβληματισμό τους για κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου- και μίλησε για χυδαία συκοφαντική επίθεση στους Πανεπιστημιακούς από τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Βούγιας πάντως επέμεινε στην άποψη του ότι η επίμαχη διάταξη για την εκλογή πρυτάνεων θα πρέπει να υποστεί κάποιες βελτιώσεις.

O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, εστιάζοντας κυρίως στην παραβίαση της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, η οποία όμως απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και το ΛΑΟΣ.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα στο Λαύριο, κάλεσε την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων «να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει, και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».


Η ΠΟΣΔΕΠ με επιστολές προς τους βουλευτές τούς καλεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, ενώ καλεί τα μέλη της σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Στις αντιρρήσεις αυτές προστίθεται τώρα και η ανησυχία των προέδρων των ΤΕΙ, που θεωρούν απαραίτητη τη δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών. Επιπροσθέτως αντιδρούν στο ενδεχόμενο να καταλήγουν οι πενταετούς φοίτησης σχολές όπως οι πολυτεχνικές και γεωπονικές απευθείας σε μάστερ, καθώς εκτιμούν ότι υποβαθμίζει τα συναφή ΤΕΙ.
από: epikaira.gr

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.