HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Περιφέρεια - τα πρώτα προϊόντα που εντάσσονται στο "καλάθι των αγροτικών προϊόντων"

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σ’ όλη την χώρα που καταθέτει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Καλά...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σ’ όλη την χώρα που καταθέτει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων». Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, εγκρίθηκε η πρόταση που επί πεντέμισι μήνες, ύστερα από ανοικτή διαβούλευση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, επεξεργάστηκε η Περιφέρεια.

Στη συνεδρίαση την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κανελλόπουλος.

«Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «είναι ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων που έρχεται να δώσει, με καινοτόμο τρόπο, πνοή στον πρωτογενή τομέα και να αναδιοργανώσει την αγροτική οικονομία, συνδέοντας την με την μεταποίηση και τις εγχώριες και διεθνείς αγορές». Και πρόσθεσε ότι «το Καλάθι είναι παράλληλα μια πρόκληση και ευκαιρία για την βιώσιμη ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας».

«Απαντάμε στη μιζέρια με μια δημιουργική πρόταση. Μια τομή σε βάθος. Απαντάμε με δράσεις για την οργάνωση της παραγωγής και των παραγωγών, για την ποιότητα των προϊόντων μας, για την σχέση τους με την αγορά και τον καταναλωτή», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα που επελέγησαν για το «Καλάθι» υπενθύμισε ότι ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια αλλά, όπως είπε, «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή», ενώ ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης της πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά, επίσης, και στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσουν ισοπεδωτικές αντιλήψεις και λογικές. Και πρόσθεσε ότι «στη Δυτική Ελλάδας έχουμε αγροτικούς συνεταιρισμούς με καλές πρακτικές που πρέπει να υποστηριχθούν».

Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργείο λειτουργεί ως «Τεχνικός Σύμβουλος» της Περιφέρειας για το Καλάθι ενώ αναφορά έκανε και στο προωθούμενο πρόγραμμα παραχώρησης αγροτικών γαιών που ανήκουν στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η ευθύνη θα ανατεθεί στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, οι τοπικοί παραδοσιακοί οίνοι από σταφύλια ΠΟΠ και ΠΓΕ, η σταφίδα, η φέτα και η κεφαλογραβιέρα, το καρπούζι, η πατάτα, η φράουλα και το σπαράγγι, οι σαλάτες, η τσιπούρα, το λαβράκι και το αυγοτάραχο, είναι μερικά από τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι των Προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας», όπως ανέφεραν στις εισηγήσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο ειδικός αγορήτης για το θέμα, περιφερειακός σύμβουλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας Δημήτρης Βάλαρης.

Όπως εξήγησαν, τα κριτήρια με τα οποία έγινε, κατ’ αρχήν, η επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι τα παρακάτω: Πρόκειται για προϊόντα που σχετίζονται με το διατροφικό πρότυπο της Δυτικής Ελλάδας, έχουν επαρκή όγκο παραγωγής, είναι εμπορικά και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμα και μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα πρόκειται για προϊόντα που διατηρούν σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες, αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες τόσο της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Για την υποστήριξη των προϊόντων που εντάσσονται στο «Καλάθι» προβλέπονται μιας σειρά μέτρα προώθησης, τα οποία αναλυτικά περιεγράφησαν από τους κ.κ. Αγγελόπουλο και Βάλαρη.

Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ανάδειξη, προβολή και προώθησή των προϊόντων αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης. Το ουσιαστικό ζητούμενο είναι η αγροτοδιατροφική σύμπραξη που θα αποτελεί μια συμφωνία εθελοντικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, επαγγελματιών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων του «Καλαθιού» στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός «Συμφώνου Ποιότητας» που θα δεσμεύει ομάδες επαγγελματιών με κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Οι επαγγελματίες αυτοί θα συνεργαστούν εθελοντικά σε κοινή βάση.

Συγκεκριμένες υποστηρικτικές δράσεις για το όλο εγχείρημα είναι η πιστοποίηση των προϊόντων, το «Ηλεκτρονικό Καλάθι», το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, η Συμβολαιακή Γεωργία, το Παρατηρητήριο Τιμών αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων, το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, η υγιεινή και η ασφάλεια στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα και η εκπαίδευση των αγροτών.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για το «Καλάθι» είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 3908/11 και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την έγκριση του σχεδίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος Σεπτεμβρίου, τα επόμενα πρακτικά βήματα είναι η δημιουργία καλλιεργητικού πλάνου για τη Δυτική Ελλάδα, με την ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανά Περιφερειακή Ενότητα (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία), η ίδρυση Γραφείου Στήριξης με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η σύσταση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, η ίδρυση του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων και η σύσταση του φορέα Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προηγήθηκαν συγκεκριμένα βήματα. Όπως η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα, η περίοδος της ανοικτής διαβούλευσης, οι συναντήσεις σε κάθε μία Περιφερειακή Ενότητα (Αιτωλοακαρνανία 4/4, Ηλεία 7/4 και Αχαΐα 11/4), η εργασία σύνθεσης των απόψεων, η επιλογή των τοπικών προϊόντων και η ετοιμασία ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στην οποία συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Διονύσης Μαυρόγιαννης, Πέτρος Αχιλλεόπουλος, Νίκος Μιχαλόπουλος και Παναγιώτης Στούπας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Πρόεδρος της Επιτροπής, όπως είναι γνωστό, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κεπενός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.






ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.