HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δρακοντίδες και Αρίσταρχος φλερτάρουν 8 Οκτωβρίου!

Τον έχουμε δει να ...φλερτάρει με το φεγγάρι τώρα θα τον δούμε να ...φλερτάρει με τις...Δρακοντίδες. Ο Αρίσταρχος μπορεί να βρίσκεται μόνο...



Τον έχουμε δει να ...φλερτάρει με το φεγγάρι τώρα θα τον δούμε να ...φλερτάρει με τις...Δρακοντίδες. Ο Αρίσταρχος μπορεί να βρίσκεται μόνος του εκεί καρφωμένος στην ψηλότερη κορυφή του Χελμού στα 2,340 μέτρων αλλά πάντα "φροντίζει" να μην μένει από παρέα. Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου το βράδυ θα έχει επισκέψεις και μάλιστα πολλές και όμορφες, τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, μια θεαματική «βροχή» από πεφταστέρια.


Οι προβλέψεις των αστρονόμων δείχνουν ότι η βροχή από πεφταστέρια θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε δύο ξεχωριστά «μέγιστα»: κατά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) διάττοντες ανά ώρα, στο βαθμό που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Κάθε «μέγιστο» θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και η έξαρση αναμένεται να έχει λήξει το αργότερο έως την 1 π.μ. το πρωί της Κυριακής.

Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα.

Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι γνωστά από το παρελθόν ότι κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ/ώρα, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών), ενώ είναι πιθανό να είναι αχνά, λόγω και του παρεμβαλλομένου σεληνόφωτος που θα είναι αυξημένο.

Συνήθως η συγκεκριμένη ετήσια «βροχή» στέλνει στην κατεύθυνση της Γης από λιγοστά έως καθόλου πεφταστέρια, αλλά μερικές φορές «ξυπνάει ο Δράκοντας» και μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διάττοντες μέσα σε μια και μόνο ώρα. Αυτό συνέβη το 1933 και το 1946, όταν υπήρξαν έως 10.000 διάττοντες την ώρα, ενώ εκατοντάδες ανά ώρα υπήρξαν κατά τα έτη 1952, 1985 και 1998.

Ιδανικό μέρος για την πανοραμική εικόνα του ουρανού είναι η περιοχή των Καλαβρύτων λόγω της χαμηλής φωτορύπανσης (η χαμηλότερη σχεδόν σε όλη την Ευρώπη), λόγος που επέλεξαν οι επιστήμονες να τοποθετήσουν τον "Αρίσταρχο" . Όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί τα Καλαβρυτοχώρια έχουν θαυμάσει (εκτός των άλλων) και τον έναστρο ουρανό που πραγματικά εντυπωσιάζει με την καθαρότητα του.
Περιμένουμε λοιπόν να δούμε το...φλερτ των Δρακοντίδων με τον Αρίσταρχο και να θαυμάσουμε ένα μοναδικό φαινόμενο

Διαβάστε ακόμα: Πανσέληνος και....Αρίσταρχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.