HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τελειώνει του εθελοντές δασοπυροσβέστες ο Χρήστος Παπουτσής.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύν...


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη Βουλή, το Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: “Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις”.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

".....είναι σαφές στο Σχέδιο Νόμου ότι οι Εθελοντές ασκούν καθαρά επικουρική λειτουργία και αυτό μόνο όταν τους ζητηθεί. Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα ότι αυτή η διάθεση για προσφορά που έχουν οι πολίτες, αλλά και η διάθεση του κράτους να την αποδεχθεί δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται από κανέναν. Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον Εθελοντισμό έχει σκοπό ευρύτερο της απλής λειτουργίας των Σωμάτων. Έχει σκοπό να εντάξει τη νεολαία μας, να την εξοικειώσει με την έννοια των Σωμάτων Ασφαλείας, με την αποστολή τους, με το ρόλο τους προς το κοινωνικό σύνολο και κυρίως να αποτρέψει τη νεολαία από τη συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες και κυρίως από δυσάρεστες καταστάσεις.

Το σχεδιο νόμου ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους εθελοντές στην πορεία...άλλαξε. Το σημαντικότερο σημείο είναι οι αλλαγές στην λειτουργία των εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων με το οποίο καμία ενέργεια δεν θα μπορεί να κάνει εθελοντής χωρίς την παρουσία του πυροσβεστικού σώματος.
Και ρωτάμε κύριε Παπουτσή αλλά και συμπατριώτη μας κ. Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλε, όταν θα καίγονται τα χωριά μας θα καθόμαστε και θα περιμένουμε; 

Να θυμίσουμε στον κ. Παπουτσή και στον κ. Τριανταφυλλόπουλο ότι:

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες...

Έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχουν σε ασκήσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας που διοργανώνει το Πυροσβεστικό Σώμα και είναι υποχρεωτικά κάτοχοι Ειδικής Υπηρεσιακής Ταυτότητας που χορηγείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο τηρείται ειδικό μητρώο εθελοντών πυροσβεστών.
Συμμετέχουν μέσα από τις υπηρεσίες που ορίζονται, στον Πυροσβεστικό Σταθμό η στην Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία όπου υπηρετούν, σε όλα τα συμβάντα, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Π.Σ.
Αποτελούν τμήμα της οργανικής - μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, τον σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.
Φέρουν την ίδια στολή μαχίμου υπηρεσίας με το μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με σχετικά Π.Δ. και αποφάσεις Αρχηγείου Π.Σ. και διακρίνονται από το ειδικό σήμα ιδιότητας «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ» που φέρουν στην στολή τους, το οποίο καθορίστηκε με σχετικό Π.Δ. (Κανονισμός Στολών Π.Σ.) και φέρεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς.
Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ιδρύονται ύστερα από αίτησή των Ο.Τ.Α προς το Αρχηγείο Π.Σ. και με απόφαση Αρχηγού Π.Σ. η Υπουργού (ανάλογα με την κατηγορία της υπηρεσίας) που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στελεχώνονται από Εθελοντές Πυροσβέστες και υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα καθως και λειτουργικά στον οικείο Δήμο και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή τους υπηρεσίες έκτακτων αναγκών και άμεσης βοήθειας 24ωρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

1 σχόλιο

  1. Καλημέρα. Η λέξη "δασοπυροσβέστες" στον τίτλο του άρθρου σας είναι άστοχη . Το νομοσχέσδιο αφορά τα άτομα που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό σώμα , αποτελούν άμισθο προσωπικό του,διοικούνται από αυτό, υπηρετούν είτε σε επαγγελματικούς σταθμούς είτε σε κλμάκια, ο τίτλος τους είναι "Πυροσβέστες", και άρα μπορούν να επεμβαίνουν στην ποκιλία συμβάντων που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνεννόηση και ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων αυτού. Το επισημαίνω αυτό διότι , τον όρο δασοπυροσβέστης χρησιμοποιούν ομάδες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, για τις οποίες η Πολιτεία δεν έχει νομοθετήσει επαρκώς (έως καθόλου) σε ότι αφορά καθήκοντα, ευθύνες, ασφάλεια, ... Το παρόν νομοσχέδιο ,δυστυχώς (διότι έτσι μένει ξεκρέμαστη η εθελοντική διάθεση χιλιάδων ευαίσθητων πολιτών), δεν αφορά αυτούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.