HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Χάνουμε" τη Φέτα;

Μια εξαιρετικά κρίσιμη παραγωγική αλυσίδα, βάση της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμη να τιναχθεί στον αέρα. Οι κτηνοτρόφοι, ελλείψει ρευστ...

Μια εξαιρετικά κρίσιμη παραγωγική αλυσίδα, βάση της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμη να τιναχθεί στον αέρα. Οι κτηνοτρόφοι, ελλείψει ρευστότητας, δεν έχουν τη δυνατότητα να ταίσουν τα ζώα τους. Η παραγωγή γάλακτος μειώνεται. Το εθνικό προιόν της φέτας, φαίνεται να περνά σιγά σιγά …σε ξένα χέρια.



Την διαταραχή του παραγωγικού κύκλου, επιβεβαιώνει, ο ταμίας του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και κτηνίατρος Γιάννης Φαρμάκης. Η κατάσταση είναι οριακή για την ελληνική κτηνοτροφία.

Το αντίκτυπο είναι άμεσο. Ήδη η παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη σημειώνει μεγάλη μείωση. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος φτάνει το 10% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011, συγκριτικά με πέρσι.

Βασική αιτία, θεωρείται η αδυναμία των ελλήνων κτηνοτρόφων να ανταποκριθούν στο κόστος της προμήθειας ζωοτροφών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα να υποσιτίζονται και συνεπώς να παράγουν λιγότερο γάλα.

«Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι «κουβαρντάδες» στα έξοδα. Και αυτό, διότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ακριβές τιμές των δημητριακών και γενικά στο αυξημένο τιμολόγιο που αφορά την ενέργεια (καύσιμα-πετρέλαιο), τα εφόδια (σπόροι), τα λιπάσματα και λοιπά γεωργικά – κτηνιατρικά φάρμακα», σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ταμία του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο ακριβό κοστολόγιο στα εφόδια.
«Είμαστε η πιο ακριβή χώρα διότι τα εισάγουμε και δεν παράγουμε τίποτα. Οι βιομηχανίες που παρήγαγαν πρώτες ύλες έκλεισαν! Εισάγουμε επίσης και τα σπόρια και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν γεωργικά ή κτηνιατρικά φάρμακα. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τον Ευρωπαίο αγρότη;», θέτει τον προβληματισμό κ. Φαρμάκης.

Τα καρτέλ στην αγορά γάλακτος που έχουν κλείσει όλες τις αγελαδοτροφικές μονάδες, ευθύνονται κυρίως για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος, σύμφωνα με το μέλος του επιμελητηρίου.

«Επίσης το πρόβατο αντέχει διότι υπάρχει η φέτα, ευτυχώς. Η απουσία όμως, μιας καθολικής γεωργικής πολιτικής που να υποστηρίζει τη φέτα κάνει δυσβάσταχτη την παραγωγή του προιόντος αλλά και την εξαγωγή του», εξηγεί ο κ. Φαρμάκης.

Παρόλο που η Ελληνική φέτα έχει κατοχυρωθεί στη χώρα ως προιόν με ονομασία προέλευσης, η παραγωγή της κινδυνεύει.

«Η φέτα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ήταν το σωσίβιο που μας πέταξε η Ευρώπη για να σωθούμε. Και μέσα από τη φέτα να λειτουργήσει όλη η παραγωγή. Απαιτούνται 450 χιλιάδες τόνοι φέτας ετησίως και η Ελλάδα παράγει μόνο 150. Άρα είμαστε ελλιπείς σε ένα προϊόν. Τα τελευταία 7 χρόνια δεν βελτιώνουμε την παραγωγή μας και έρχονται Βούλγαροι και Γάλλοι που ζητούν να παράγουν φέτα ώστε να μην είναι ΠΟΠ», συμπληρώνει ο κ. Φαρμάκης.

Το μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, εκτιμά ότι το υπουργείο αδρανεί και καταγγέλλει τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών.

«Η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι μεγάλο τροχοπέδη. Κοιτάζουν πως θα πιάσουν την καρέκλα για να γίνουν μετά υπουργοί. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην Βουλή. Αυτά είναι τα εμπόδια που η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει».

Στην ερώτηση αν ο κτηνοτροφικός κλάδος παρουσιάζει στην Αχαία σημάδια εγκατάλειψης ο κ. Φαρμάκης εκτιμά ότι απλά φεύγει από τους παλιούς στους νεότερους οι οποίοι όμως αποθαρρύνονται. «Δεν υπάρχει μέριμνα. Δεν υπάρχει εθνική γεωργική πολιτική. Μπορούμε να εξάγουμε αιγοπρόβατο και δεν το κάνουμε. Αντιθέτως κατά 98% μοσχαρίσιο κρέας. Αυτές τις δύο πληγές πρέπει να κλείσει το υπουργείο. Και να μην κοιτάζει ποιος θα φτιάξει σαλιγκάρια και στρουθοκάμηλους. Το κράτος πρέπει να δώσει βάση στο πρόβατο και την αίγα που συμμετέχει στη φέτα. Που αντί να την τιμάμε και την υποστηρίζουμε, είμαστε έτοιμοι να τη «χαρίσουμε» σε άλλους…», καταλήγει ο κ. Φαρμάκης.
της Βασιλικής Αθανασοπούλου από pelop.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ