HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τιμήθηκε η Παναγιά στην Ζαχλωρού και οι ήρωες της 8ης Δεκεμβρίου 1943

Γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και γιορτάζει η Ζαχλωρού, το όμορφο χωριό ανάμεσα σε Διακοπτό και Καλάβρυτα. Παρόντες στη Θεία Λε...


Γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και γιορτάζει η Ζαχλωρού, το όμορφο χωριό ανάμεσα σε Διακοπτό και Καλάβρυτα. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, μεταξύ άλλων, ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπο των αρχών και πλήθος χωριανών και επισκεπτών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες απ'τους Γερμανούς στις 8 Δεκεμβρίου 1943 και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του χωριού. Στη σύντομη ομιλία του, ο γηραιότερος του χωριού κ. Γιώργος Μητρόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε:
"8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1943: Οι γερμανοί κατακτητές δολοφονούν πισώπλατα όλους τους άνδρες του χωριού μας εκτός από τους σιδηροδρομικούς τους οποίους ήθελαν για να λειτουργεί το τραίνο και να μεταφέρουν ότι μας έκλεψαν. Βάζουν φωτιά και καίνε όλα τα σπίτια. Κλέβουν και λεηλατούν τις περιουσίες μας. Βάρβαροι και απολίτιστοι. Θέλουν να μας αφανίσουν.

Δεν το κατάφεραν όμως. Αντισταθήκαμε, αναστηθήκαμε, ζούμε!

Την ίδια ημέρα αφήνουν την ταυτότητα τους (τον πολιτισμό τους) με όμοιες ενέργειες στα χωριά Ρωγοί - Κερπινή – Ανω Ζαχλωρού και στην Ιερά μονή Μεγάλου Σπηλαίου, όπου δολοφόνησαν και στη συνέχεια πέταξαν τους καλόγερους και τους επισκέπτες από το βράχο στην Κισσωτή.
68 χρόνια πέρασαν από την φρικαλέα εκείνη μέρα όπου ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στο χωριό μας και το κατέστρεψε.
68 χρόνια μετά συγκεντρωθήκαμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας, που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Δεκεμβρίου 1943.
Ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την λύπη μας και την οργή μας για αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος αθώων και άμαχων που σε συνδυασμό με τις άλλες μαζικές εκτελέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του ’43 αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικαλέα εγκλήματα του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
68 χρόνια μετά και δυστυχώς ένας καινούριος πόλεμος ξεκίνησε ένας πόλεμος χωρίς όπλα , ένας οικονομικός πόλεμος σε βάρος της πατρίδας μας , σε βάρος όλων μας . Καθημερινά βιώνουμε την προσπάθεια υποταγής μας στα οικονομικά τραστ και στον παγκόσμιο έλεγχο με πρωταγωνιστές πάλι τους Γερμανούς
Ζούμε ημέρες μια νέας κατοχής.
Μας επιβάλουν τον τρόπο που θα ζήσουμε.
Μας στερούν βασικές ελευθερίες.
Κεκτημένα δικαιώματα με αγώνες – θυσίες – ιδρώτα και αίμα χάνονται σε μια ώρα .
Και εμείς;
Θεατές;
Η θυσία των προγόνων μας ας γίνει το σύμβολο για ένα νέο ξεσηκωμό, ένα νέο '21, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, τις Γερμανικές αποζημιώσεις, την ηθική μας αποκατάσταση, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας .
Από το Ιερό αυτόν τόπο, τον ποτισμένο με το αίμα των συμπατριωτών μας, κάνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, αυτή η σφαγή και τραγωδία να γίνει ένα ζωντανό και φωτεινό παράδειγμα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα.
Όλοι μας ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα αύριο ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης .
Δίνουμε τον δικό μας αγώνα για να φθάσει η ημέρα που θα κυματίζει πάνω από όλους τους λαούς μια σημαία, η σημαία της Ειρήνης.
Ας γίνει το σημερινό Μνημόσυνο , το ορόσημο για την απαρχή νέων αγώνων, αγώνων για την σωτηρία της πατρίδας μας, αγώνων για την θρησκεία μας, για την Ελλάδα, την κοιτίδα του Πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης."
από: http://www.filodimos.gr

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.