Την εκτίμηση του ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας, διατυπώνει ο Βουλε...
Την εκτίμηση του ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας, διατυπώνει ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή .
Ο Αχαιός πολιτικός αναφέρει ότι ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, με ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Μπεκίρης τονίζει ότι για να μπορέσει να συμβάλει ο θρησκευτικός τουρισμός στην ανάπτυξη της Αχαΐας απαιτείται μια στοιχειώδη οργάνωση του τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της προσπάθειας αύξησης των θρησκευτικών τουριστικών ροών αποτελεί η επισήμανση και καταγραφή των διαθέσιμων μνημείων μοναστηριών και εν συνεχεία ανάδειξη και η προβολή τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Είναι γεγονός ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με 300 εκατομμύρια θρησκευτικούς επισκέπτες να κατακλύζουν θρησκευτικούς προορισμούς ανά τον κόσμο προσφέροντας σημαντικούς πόρους στις τοπικές οικονομίες. Αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η ωφέλεια ανέρχεται στα 15 δις ευρώ.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εξειδικευμένης προσέγγισης ούτε ο σχεδιασμός του εθνικού τουριστικού προϊόντος έχει λάβει σοβαρά υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του θρησκευτικού τουρισμού και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Η επιτυχία στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και συντονισμός μεταξύ των φορέων, προβολή και προώθηση των τοπικών θησαυρών στο εξωτερικό, συμμετοχή σε εκθέσεις και διεθνή συνέδρια και γενικότερα κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
Η Πάτρα θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαίτερα λόγω του μοναδικού προνομίου της σχέσης της με τον Άγιο Ανδρέα και του γεγονότος ότι εδώ βρίσκεται η κάρα του Αγίου και άλλα σημαντικά λείψανα. Ειδικά στην Πάτρα, την πόλη του Πρωτόκλητου Ανδρέα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στο θέμα αυτό. Ατυχώς, παρά το μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, προνόμιο της πόλης, να είναι ο τόπος όπου δίδαξε και μαρτύρησε ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και να κατέχει ιερά λείψανα του Αποστόλου, η περιοχή ελάχιστα το έχει αξιοποιήσει, σε σύγκριση με άλλους ανάλογους θρησκευτικούς προορισμούς. Όσο η μοναδική αυτή φυσιογνωμία της περιοχής δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή στο εξωτερικό με ανάλογη διαφήμιση και προβολή, είναι φυσιολογικό το ρεύμα του προσκυνηματικού τουρισμού από τα άλλα κράτη να βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ολόκληρη η ευρεία περιοχή διαθέτει μεγάλο πλούτο θρησκευτικών θησαυρών (βυζαντινές εκκλησίες, μονές, σκήτες, σκηνώματα αγίων), όπως για παράδειγμα οι Μονές Μεγάλου Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας και άλλες ιστορικές μονές και ναοί, θα διαπιστώσουμε ότι πραγματικά η σημερινή κατάσταση δεν είναι διόλου ικανοποιητική.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει όλους όσους, δεν φρόντισαν να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε να αναδείξει τα αξιολογότατα αυτά εκκλησιαστικά μνημεία, με μοναδικές φυσικές ομορφιές και πλούσιο ιστορικό παρελθόν ώστε γίνουν πόλοι έλξης για εγχώριους και ξένους επισκέπτες;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.