HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δήμος Καλαβρύτων: υποβολή προτάσεων για το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδα...


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 – Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και μη χρηματοδότησής του από άλλη πηγή των Έργων:
  • «Ανάπλαση Φυσικού Πάρκου Ποταμού Ερυμάνθου στη θέση Τριπόταμα («Κατριβάς») της Τοπικής Κοινότητας Ψωφίδας, Δημοτικής Ενότητας Αροανίας, Δήμου Καλαβρύτων την
  • «Ολοκλήρωση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και κατασκευή ευθείας στίβου έξι διαδρομών στη διασταύρωση Δ.Δ. Λεχουρίου – Δ.Δ Λιβαρτζίου» την
  • «Ανάπλαση πλατείας Αγραμπέλων»  την
  • «Ανάπλαση Λαογραφικού Μουσείου και Δημοτικού Σχολείου Καμενιάνων» και την
  • «Ανάπλαση – Αναβάθμιση Τ.Κ. Δάφνης»
για την ιστορία...

Από τις αρχές Αυγούστου περίπου του τρέχοντος έτους, κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιστολή ενημέρωσης – πρόσκληση για την υποβολή αίτησης  χρηματοδότησης πράξεων από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013».
Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων έχει τεθεί από το Υπουργείο η 31-10-2011. Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα μικρή και σύντομη προθεσμία τριών (3) μηνών περίπου, θα πρέπει οι Δήμοι της χώρας να ετοιμάσουν τους φακέλλους των προτεινόμενων έργων ή δράσεων που θέλουν να υποβάλλουνγια ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα. Οι φάκελλοι των προτάσεων δεν είναι μόνο μία απλή αίτηση ή ένα απλό τεχνικό δελτίο, αλλά πρέπει όλοι να συνοδεύονται από σωρεία δικαιολογητικών και εγγράφων και κυρίως να συνοδεύονται από πλήρεις και ολοκληρωμένες μελέτες των έργων που προτείνονται.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς για τις ενέργειες του Δήμου δήλωσε:

"Είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το σύντομο χρόνο, ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι, που δεν διαθέτουν συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων είναι αδύνατο να ολοκληρώσουν τις πλήρεις μελέτες και να ωριμάσουν επαρκώς και όπως ζητά η πρόσκληση τις προτάσεις των έργων που επιθυμούν να προτείνουν για ένταξη. Για αυτό σε ενημέρωση για το πρόγραμμα που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι και ιδίως οι Δήμαρχοι των μικρών Δήμων, ζητήσαμε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, την παράταση της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας υποβολής προτάσεων, αίτημα μας όμως, που δεν έγινε αποδεκτό, και
έτσι η προθεσμία παρέμεινε η 31-10-2011.

Ο Δήμος, προχώρησε σε όσες κινήσεις και ενέργειες μπορούσε σε αυτό το σύντομο χρόνο και ζήτησε από τις τοπικές κοινότητες, εάν υπάρχουν πλήρεις και ολοκληρωμένες μελέτες για έργα που τους ενδιαφέρουν και εάν δεν υπάρχουν (μελέτες), εάν είναι δυνατό μέσα στο σύντομο αυτό χρόνο να τις εκπονήσουν με το μέγιστο βαθμό πληρότητας και ωριμότητας. Από έλεγχο δε των υπαρχόντων μελετών που βρίσκονται στο αρχείο του Δήμου μας για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και όλες τις Τοπικές τους Κοινότητες, που πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ασημακόπουλος Κωνσταντίνος, δεν βρήκε πολλές μελέτες πλήρεις και ολοκληρωμένες, όπως απαιτεί το πρόγραμμα, εκτός αυτών που συζητήσαμε σε άλλα θέματα (Ανάπλαση Δάφνης, Ανάπλαση Πλατείας Κλειτορίας κλπ).
Έτσι, δημότες και κάτοικοί μας που είναι Αρχιτέκτονες ή Πολιτικοί Μηχανικοί ή που ασχολούνται με μελέτες και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ανέλαβαν ο καθένας για το χωριό του να εκπονήσουν τις μελέτες που απαιτούνται για τα έργα που ιεραρχούν στα αντίστοιχα χωριά και τους δίνουν προτεραιότητα για να υποβληθεί η πρόταση ένταξής τους στο παραπάνω πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης."

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστος Παπαδάτος ανέφερε ότι:

"δεν έχει γίνει η δέουσα προετοιμασία, όπως π.χ. το Συμβούλιο Τ.Κ. Μανεσίου δεν συνεδρίασε σχετικά με το θέμα όσον αφορά την Τοπική Κοινότητα. Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια και τώρα ενεργοποιήθηκε ξαφνικά και μέσα σε δυο μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλει ωριμότητες; Είναι ένα πρόγραμμα υπό αίρεση, να διαμαρτυρηθούμε ως δήμος. Διακρίνεται για την προχειρότητά του και για τη φτώχεια του, επιλέγονται έργα όχι αναγκαία και μένουν απ’ έξω τα αναγκαία.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βασίλειος Ασπρούλιας ανέφερε ότι: 

"δεν είναι αισιόδοξος για την υλοποίηση των έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Η σύντομη προθεσμία που τίθεται σημαίνει στάχτη στα μάτια. Δεν υπάρχει η πρόθεση αφού δεν υπάρχει έστω μια παράταση. Προτείνεται να γίνει ένα ειδικό θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφορά τις μελέτες και τα έργα για υποβολή προτάσεων από το Δήμο για ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης για τα υπόλοιπα δυο χρόνια της θητείας μας. Εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για τις μελέτες των έργων αυτών. Οι Τοπικές Κοινότητες που δεν έχουν δωρητές σύνταξης των απαιτούμενων μελετών, δεν πρέπει γι’ αυτές να γίνουν έργα, να υποβληθούν προτάσεις; Να συνταχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι μελέτες;"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.