HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καταστράφηκε ολοσχερώς οικία από... αναμμένο τζάκι!

Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά οικία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά προκλήθηκε από αναμμένο τζάκι! Το τελευ...

Καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά οικία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά προκλήθηκε από αναμμένο τζάκι!
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε μια έντονη κινητικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων στην κατάσβεση πυρκαγιών σε οικίες που προκλήθηκαν από αναμμένα τζάκια. Επειδή οι αποστάσεις που καλείται να διανύσει η Π.Υ.Καλαβρύτων μέχρι και το πιο απομακρυσμένο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου μας είναι μεγάλες, θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να λάβουμε τα μέτρα μας.
Παλαιότερα οι άνθρωποι ήξεραν ότι κάθε χρόνο στο τελείωμα του χειμώνα, έπρεπε να καθαρίσουν την καπνοδόχο από την πίσσα που είχε μαζευτεί, ώστε το τζάκι τους να είναι έτοιμο να τους ζεστάνει τον επόμενο χειμώνα.
Τότε τα σπίτια στα χωριά μας ήταν χαμηλά και η πρόσβαση στο πάνω μέρος της καμινάδας ήταν εύκολη.
Οι καπνοδόχοι ήταν χτισμένες από πέτρα, με χοντρά και ανθεκτικά τοιχώματα και ξεκινούσαν κατευθείαν απ’ την εστία. Για να απομακρύνουν την πίσσα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές (κλαδιά, βούρτσες κ.λ.π.). Επίσης γνώριζαν καλά ότι η πίσσα, που έμενε κολλημένη στα τοιχώματα ακόμα και μετά τον καθαρισμό, ήταν αιτία για ανεπιθύμητη φωτιά στην καπνοδόχο και έπρεπε να απομακρυνθεί. Ήταν μια διαδικασία που έκαναν σχολαστικά κάθε χρόνο μόλις τελείωνε η περίοδος λειτουργίας του τζακιού (τέλος της άνοιξης).
Σήμερα οι άνθρωποι αγνοούν μία από τις σημαντικότερες εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιείται στο τζάκι, για να μας προφυλάξει από μια δυσάρεστη ανάφλεξη των υπολειμμάτων της καύσης στο εσωτερικό της καπνοδόχου.
Για να μην αναγκαστούμε να πούμε την παροιμία "Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη"!

Μέτρα Πρόληψης
  • Να καθαρίζετε την καπνοδόχο ανελλιπώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να μη φράζει από την πίσσα.
  • Παράλειψη καθαρισμού, προκαλεί ανάφλεξη της πίσσας μέσα στον καπνοδόχο.
  • Αυτή η ανάφλεξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές στην εστία, στον αγωγό και στην «όλη κατασκευή» του τζακιού. Υπάρχει, σοβαρός κίνδυνος για όλο το σπίτι, ειδικά στα σπίτια με ξύλινη στέγη όταν ο καπνοδόχος διέρχεται μέσα απ’ αυτή, χωρίς να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση και μόνωση.
  • Ο «χημικός καθαρισμός» (υλικά που καίγονται μέσα στην εστία) δεν απομακρύνει την πίσσα της καπνοδόχου και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον «μηχανικό καθαρισμό» με βούρτσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος καθαρισμός της καπνοδόχου.
  • Ελέγχετε την καπνοδόχο για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες φράσσουν την καπνοδόχο.
  • Η εστία του τζακιού είναι μια συσκευή η οποία χρήζει προσοχής και σωστής χρήσης. Δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνεται τα όρια και την αντοχή της, καίγοντας την συνεχώς πολλές ώρες στο μέγιστο της, προσπαθώντας να θερμάνετε πολύ μεγαλύτερους χώρους απ’ ότι πραγματικά η εστία μπορεί να θερμάνει.
  • Μη καίτε μικρά αποκόμματα ξύλων ( πατωμάτων, νοβοπάν, σανίδες) και κλαράκια σαν κύρια καύσιμη ύλη. Αυτά τα υλικά είναι μόνο για προσάναμμα. Χρησιμοποιείτε κούτσουρα και μάλιστα ξερά και σκληρά.
  • Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό (βενζίνη, οινόπνευμα κλπ.) για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
  • Όταν αφαιρείτε την στάχτη από το τζάκι, προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζεται τη στάχτη σε πλαστικό ή μεταλλικό κάδο απορριμμάτων, διότι θα υπάρχουν αποθηκευμένα υλικά που σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζί με τις στάχτες, θα προκαλέσουν πυρκαγιά στο εσωτερικό του κάδου.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.