HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μεγαλείο της προχειρότητας

Του Τρύφωνα Μαντά Το πρόσφατο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και που αφορά στην έκτακτη φορολογία των ακινήτων αποτέλεσε σαφώς μία δυσάρεστη έκπληξη ...


Του Τρύφωνα Μαντά
Το πρόσφατο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και που αφορά στην έκτακτη φορολογία των ακινήτων αποτέλεσε σαφώς μία δυσάρεστη έκπληξη για όλους μας. Μάλιστα για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού και δη τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων-ακινήτων, η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη και πιο δυσάρεστη, καθώς διαπιστώθηκε πως τα τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων που αναγράφονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κοινή συνιστώσα αποτελεί το γεγονός πως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις τα κτίσματα είναι μικρότερης χωρητικότητας από την αναγραφόμενη.
Εν έτει 2003 ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων και νυν βουλευτής Αχαΐας ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου με το αντίστοιχο «συνεργείο» και με τη μορφή της ανάθεσης έργου και δη παροχής υπηρεσιών έναντι αδρούς αμοιβής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για ποσό με πενταψήφιο αριθμό, να προχωρήσει σε ακριβή και λεπτομερή μέτρηση, μέσω αυτοψίας, όλων των κτισμάτων του Δήμου Καλαβρύτων, για τη σωστή καταμέτρηση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων που αναλογούν σε κάθε ένα κτίσμα ξεχωριστά, στο Δήμο Καλαβρύτων. Αναλογιζόμενοι όλοι μας πως τα τετραγωνικά μέτρα των εκάστοτε κτισμάτων που αναγράφονται στους λογαριασμούς ΔΕΗ, άρα και των Καλαβρυτινών δημοτών, πολλαπλασιάζονται επί κάποιου ποσού (0,59 λεπτά) και έχουν σαν αποτέλεσμα του γινομένου, τα αντίστοιχα ποσά των δημοτικών τελών και των δημοτικών φόρων που θα εισέρεαν στο ταμείο του Δήμου, δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν δημότη το γεγονός ότι στο 90% περίπου των περιπτώσεων, το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων στα εκάστοτε κτίσματα όχι απλώς αυξήθηκε αλλά ενίοτε διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε, με την ανοχή της τότε δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αλλοιωθούν πλήρως τα ήδη αναγραφόμενα και δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα στις εκάστοτε οικοδομικές άδειες και στις υπεύθυνες δηλώσεις που είχαν βεβαιωθεί και σταλεί από το Δήμο Καλαβρύτων, στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ πριν το 2003. Το πλέον παράδοξο στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο και πλουσιοπάροχα αμειβόμενο συνεργείο ουσιαστικά πραγματοποίησε ελάχιστες και πρόχειρες αυτοψίες, όπως αναφέρουν σαφέστατα οι πληροφορίες αλλά και οι μαρτυρίες πολλών δημοτών και η αναγραφή των τετραγωνικών μέτρων των εκάστοτε ακινήτων γινόταν επί τω πλείστω εμπειρικά – αν όχι στην τύχη -και από απόσταση και πάντα η χωρητικότητα προς τα πάνω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι δημότες Καλαβρύτων από το 2003 και έκτοτε να λαμβάνουν πλέον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ φουσκωμένους, διότι τα δημοτικά τέλη και φόροι είχαν αυξηθεί λόγω της αλλαγής-αλλοίωσης που είχε γίνει στα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων, κατόπιν αυτής της πρόχειρης και άτοπης ουσιαστικά καταγραφής που είχε πραγματοποιηθεί.
Οχτώ χρόνια μετά, εν έτει 2011, το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ έκανε σχεδόν όλους μας να τρίβουν τα μάτια τους από την έκπληξη, καθώς το ποσό που προέκυπτε, για πολλούς και κυρίως τους ηλικιωμένους και τους μικροσυνταξιούχους δημότες να θεωρείται δυσθεώρητο και το οποίο ποσό σαφώς και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού η αυξημένη πλέον αναγραφόμενη χωρητικότητα αύξανε και το φόρο-ποσό. Ήδη οι Καλαβρυτινοί δημότες που έχουν καταφύγει το Νοέμβριο στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου είναι αρκετές δεκάδες και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι τις επόμενες μέρες, κάνοντας την αντίστοιχη αίτηση, ώστε να γίνει εκ νέου αυτοψία στα ακίνητά τους με σκοπό να αποδοθούν εκ νέου τα σωστά τετραγωνικά μέτρα, από την αρμόδια ειδική επιτροπή που θα συσταθεί. Μάλιστα αρκετοί εκ των δημοτών αναμένεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εναντίον κατά παντός υπευθύνου, κινούμενοι νομικά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, διεκδικώντας τα (παραπάνω) χρήματα που έχουν καταβάλει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σαν αποτέλεσμα των λανθασμένων μετρήσεων που είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή το 2003.
Είναι σαφές πως η τωρινή δημοτική Αρχή δε φέρει καμία ευθύνη για τα «λάθη» του παρελθόντος, ενώ το αρμόδιο τεχνικό γραφείο του Δήμου έχει ήδη τεθεί σε επιφυλακή, ώστε να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις, ενημερώνοντας τους δημότες για τον τρόπο διευθέτησης του «προβλήματος» και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σημειωτέον πως ο πρώην δήμαρχος Καλαβρύτων και νυν βουλευτής Αχαΐας αναμένεται σε λίγο καιρό να «χτυπήσει» εκ νέου την πόρτα (των αδίκως υπερφορολογούμενων σπιτιών) των δημοτών, δεδομένου πως ο καιρός των εκλογών πλησιάζει και ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το πρώην κυβερνών κόμμα.

  
Τρύφωνας Μαντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.