Δωρεάν ή φθηνότερους τρόπους επικοινωνίας αναζητούν οι Έλληνες, επιχειρώντας να περικόψουν τα έξοδά τους εν μέσω της εντεινόμενης ύφεσης. Σ...
Δωρεάν ή φθηνότερους τρόπους επικοινωνίας αναζητούν οι Έλληνες, επιχειρώντας να περικόψουν τα έξοδά τους εν μέσω της εντεινόμενης ύφεσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και πιο συχνά να επικοινωνούν μέσω υπηρεσιών διαδικτυακής τηλεφωνίας όπως το Skype ή κοινωνικών δικτύων όπως το facebook, ελαττώνοντας τη χρήση του σταθερού ή κινητού τηλεφώνου.
Η έρευνα διεξήχθη από το IBM Institute for Business Value σε δείγμα 13.000 πολιτών από 24 χώρες.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεν παραμένουν πιστοί σε μία συγκεκριμένη εταιρεία και αξιοποιούν περισσότερο το Ίντερνετ για την επικοινωνία τους.
«Ψαλιδίζουν» τις δαπάνες οι Έλληνες
Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας της κρίσης χρέους και δηλώνουν ότι θα περικόψουν τις δαπάνες τους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες χρήσης κινητού τηλεφώνου, το 52% τις δαπάνες σταθερής τηλεφωνίας και το 53% τις δαπάνες ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω φορητών συσκευών (κινητά ή ταμπλέτες).
Πολλοί καταναλωτές δηλώνουν ότι στο εξής θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως είναι η φωνητική επικοινωνία μέσω IP (προγράμματα όπως το Skype), αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα του Ίντερνετ (facebook, twitter κ.λπ.). Όσοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν ήδη αυτές τις υπηρεσίες εμφανίζονται αποφασισμένοι να αυξήσουν τη χρήση τους.
Βασικό μέσο επικοινωνίας τα social media
Η κοινωνική δικτύωση έχει εξελιχθεί σε βασικό μέσο επικοινωνίας για τους περισσότερους έλληνες καταναλωτές.
Το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα social media σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, το 84% των καταναλωτών κάτω των 25 ετών μπαίνει καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα και επικοινωνεί με τους ψηφιακούς του «φίλους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες - κυρίως μικρότερων ηλικιών - επιλέγουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω μηνυμάτων στο facebook και όχι μέσω SMS από το κινητό τους τηλέφωνο.
Παράλληλα, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στην παρακολούθηση και στο «κατέβασμα» βίντεο από το Διαδίκτυο – πολλοί ερμηνεύουν το φαινόμενο ως στροφή των καταναλωτών στη δωρεάν ψυχαγωγία. Το 46% των ερωτηθέντων βλέπει καθημερινά βίντεο σε ιστότοπους όπως το YouTube.
«Η ζήτηση για εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις σε bandwidth θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σταύρος Λιάκος, επικεφαλής του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών του Τομέα Παροχής Υπηρεσιών της ΙΒΜ Ελλάς.
Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από τους παρόχους
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την ποιότητα των υπηρεσιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα.
Το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συχνά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις από κινητό τηλέφωνο και το 12% ότι παρουσιάζονται διακοπές στη διάρκεια μιας συνομιλίας μέσω κινητού τηλεφώνου.
Το 50% συχνά δεν μπορεί να συνδεθεί στο Ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου και, αφού συνδεθεί, ο ένας στους πέντε συχνά αποσυνδέεται απροειδοποίητα.
Το 19% δήλωσε ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να κατανοήσει τις χρεώσεις που εμφανίζονται στο λογαριασμό που λαμβάνει, ενώ το 17% πιστεύει ότι τις περισσότερες φορές οι χρεώσεις είναι ανακριβείς.
Ωστόσο, το 35% των καταναλωτών δεν καλεί τον πάροχό του για να υποβάλει παράπονα. Αυτό συμβαίνει διότι το 27% δεν πιστεύει ότι τα παράπονα θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ το 26% θεωρεί ότι θα υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εάν προσπαθήσει να επικοινωνήσει με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου.
Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές (ποσοστό 89%) επιλέγουν να ενημερώσουν τους οικείους τους (φίλους ή συγγενείς) σχετικά με τα παράπονα που έχουν από τον πάροχό τους.
από: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.