HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρωματικά Φυτά - ένας τομέας με εξαιρετικό ενδιαφέρον

Τα αρωματικά φυτά και η αξιοποίησή τους είναι ένας τομέας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τό...

Τα αρωματικά φυτά και η αξιοποίησή τους είναι ένας τομέας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές. Μάλιστα, ως καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η Ελλάδα, αν και είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης σε χλωριδικό πλούτο, δεν έχει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της "περιουσίας". "Υπάρχουν αρκετά κενά στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης των αρωματικών φυτών, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία", όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Ελένη Μαλούπα.

"Στην επικράτεια απαντούμε τουλάχιστον 6.308 αυτόχθονα είδη και υποείδη φυτών, που αντιστοιχούν στο 45-50% της συνολικής χλωρίδας της Ευρώπης και σχεδόν στο 80% της Βαλκανικής χλωρίδας", σημειώνει.

Περίπου 750 από τα 5.700 είδη (13,2% της ελληνικής χλωρίδας), είναι ενδημικά του ελλαδικού χώρου, δηλαδή δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο εξωτερικό. "Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια στροφή του κόσμου και μια πιο ενδελεχής αναζήτηση", προσθέτει η κ. Μαλούπα.

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφολογικών χαρακτηριστικών ξεχωρίζουν και μπορούν να αξιοποιηθούν στη φαρμακολογία, την κοσμετολογία, ως ροφήματα ή πολύ απλά και στο φαγητό.

Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως, η ρίγανη, ο σιδερίτης ή τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο, το θυμάρι και πολλά άλλα, δεν είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, όπως εξηγεί η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, Ελένη Μαλούπα. Απαιτούνται εδάφη με καλή στράγγιση, όχι απαραίτητα πολύ "πλούσια", να έχουν νερό και αναλόγως την καλλιέργεια, μπορεί να χρειαστεί κάποιο υψόμετρο. Ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία να έγκειται στην αντιμετώπιση των ζιζανίων. "Το πιο ουσιαστικό είναι η γνώση. Να γνωρίζεις τι κάνεις και πότε. Για αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί σε φορείς που θα του δώσουν την εξειδικευμένη γνώση, είτε με μορφή σεμιναρίων είτε με άλλον τρόπο", τονίζει η κ. Μαλούπα.

Η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών μπορεί να έχει απόδοση αρχικά, της τάξεως των 500 με 800 ευρώ το στρέμμα και αυτό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Η διάρκεια της καλλιέργειας μπορεί να διαρκέσει μέχρι περίπου 7 χρόνια.

Το πανεπιστήμιο ή φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (όπου ανήκει πλέον και το ΕΘΙΑΓΕ) μπορούν να βοηθήσουν τον γεωργό που θα θελήσει να στρέψει το ενδιαφέρον του σε αυτές τις καλλιέργειες. Στους ίδιους φορείς, επίσης, θα πρέπει να απευθύνονται και για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Στην Ελλάδα πάντως, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζονται ορισμένες μονάδες για την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών, όπως η παραγωγή αιθέριων ελαίων κτλ.

"Ως επιστήμονας, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας να ενισχυθεί η καλλιέργεια των εν λόγω φυτών, παρά τις περί του αντιθέτου φωνές που ακούγονται κατά καιρούς", επισημαίνει η κ. Μαλούπα και συμπληρώνει: "Είναι επίσης, ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τα φυτά μας σε περιοχές όπως π.χ. ο Γράμμος, από "ληστρικές" επιδρομές που καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο".
από: real.gr


Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.