HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες» με ελεύθερη είσοδο στο θέατρο Κνωσός

O Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Θέατρο Κνωσός και την 6η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων καθώς και με τη στήρ...


O Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Θέατρο Κνωσός και την 6η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων καθώς και με τη στήριξη της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, παρουσιάζουν την παράσταση "Αντιγόνες" με ελεύθερη είσοδο στο χώρο του Θεάτρου Κνωσός κάθε Δευτέρα στις 20.00, από 28/11 έως και 2/1/2012. .

Οι "Αντιγόνες" είναι μια σκηνική σύνθεση, στην οποία συναντιέται ο γνωστός από το έργο του Σοφοκλή μύθος με παλαιότερες και νεότερες εκδοχές του. («Επτά επί Θήβας» Αισχύλου, «Αντιγόνη» Σοφοκλή, «Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες» Ντελμπό, «Αντιγόνη Σοφοκλή» Μπρεχτ)
Η ηρωίδα κάνει την αναπόδραστη διαδρομή κάθε θύματος της φιλοπόλεμης κοινωνίας και της κατάχρησης εξουσίας. Αυτή η πορεία, όπου πρωταγωνιστεί η επανάληψη της μοίρας του ατόμου απέναντι στη μάζα, της ζωής απέναντι στο θάνατο, μοιάζει απαράλλαχτη από το 441π.Χ. ως το 2011μ.Χ.
Ο τραγικός χορός είναι το σύνολο που μας δίνει την ατμόσφαιρα , τον γενικό τόνο του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι ήρωες θα δράσουν συγκεκριμένα. Οι αποφασιστικές για το δράμα πράξεις γίνονται εκτός σκηνής, είναι αόρατες για το θεατή ...και για τον πολίτη. Στην προσέγγιση αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο της αληθινής συμμετοχής του πολίτη . Ο μέχρι πριν θεατής-χορός εισβάλλει στη σκηνή. Αν ήταν στο κέντρο των γεγονότων, αν συμμετείχε στ' αλήθεια, αν έπαιζε το ρόλο κάποιου- Κρέοντα ή Αντιγόνης- πώς θα προχωρούσε αυτός και τι θα έκανε; Η παράσταση θέτει ένα ανοιχτό ερώτημα γύρω από την ουσία της συνεχούς παρουσίας του χορού και της ευθύνης που του αποδίδει για τις δικές του αποφάσεις ο κυβερνήτης ("Και συ γε καμοί" δηλαδή "Μαζί το αποφασίσαμε..."), επιδιώκοντας έτσι την εμπλοκή και τη συναίνεσή του . Η σκηνοθετική πρόταση θέλει το σώμα του "χορού" να μην ξεχωρίζει από τους "ρόλους", και έχει στόχο την ανάδειξη της απόλυτης συγγένειας που έχουν μεταξύ τους και την υπογράμμιση της παρουσίας του χορού ως μήτρας της τραγωδίας.
Έτσι ο "θεατής-χορός" γίνεται άμεσος μέτοχος, κάνει το διαδραματιζόμενο δική του υπόθεση και μέσα από αυτό κατανοεί και τον εαυτό του. Η ηρωϊκή παρουσία γεννιέται έτσι μέσα σε συνθήκες που όλοι αναγνωρίζουν.

Σκηνική σύνθεση με κείμενα από τα έργα:
Σαρλότ Ντελμπό, "Καλάβρυτα-Χίλιες Αντιγόνες",Μετ.Μ.Φραγκή
Μπ.Μπρεχτ, "Η Αντιγόνη του Σοφοκλή",Μετ.Α.Σολομού
Αισχύλου, "Επτά επί Θήβας", Μετ.Κ.Γρυπάρη
Σοφοκλέους, "Αντιγόνη" , Μετ.Κ.Μύρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας /Μαρία Φραγκή
Μουσική:Γιάννης Μεταλλινός
Κοστούμια:Πένυ Αμπλά
Σκηνικά:Χριστίνα Οικονόμου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά :
Μαρίτα Βλασσοπούλου, Βασίλης Ζαϊφίδης, Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, Δανάη Καλαχώρα ,Πάνος Κορδαλής, Βούλα Κώστα, Γιάννης Μπίμης, Ελισάβετ Μπούρα, Δανάη Παπουτσή, Τάσος Ράπτης, Ντομένικα Ρέγκου, Λάμπρος Τσάγκας

Κάθε Δευτέρα στις 20:00 έως και 2/1/2012
Συνίσταται η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 8677070, 210 8624463

Θέατρο Κνωσός: Πατησίων 195 και Κνωσού 11

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.