HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλάβρυτα και Πριγκιποννήσια (Μέρος 2) - Με σπάνια έγγραφα

του Θανάση Τζώρτζη*  Δύο εξαιρετικά όσο και σπάνια, έγγραφα του 1832 από τα Γ.Α.Κ. και αναφέρονται στις προσπάθειες της μονής Αγίας Λ...


του Θανάση Τζώρτζη* 

Δύο εξαιρετικά όσο και σπάνια, έγγραφα του 1832 από τα Γ.Α.Κ. και αναφέρονται στις προσπάθειες της μονής Αγίας Λαύρας να ανακτήσει το μετόχι που είχε στην Κωνσταντινούπολη και σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας Καλάβρυτα και Πριγκιποννήσια, μας έστειλε ο φίλος και συμπατριώτης μας από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι), Θανάσης Τζώρτζης

Το έγγραφο στην πρώτη σελίδα φέρει τη σφραγίδα της Αγίας Λαύρας και έχει ως εξής: «Προς την επί των Εκκλησιαστι/κών και της Δημοσίου εκ/παιδεύσεως Σ. Γραμματείαν/ [146]/ Η Ιερά Μονή της αγίας Λαύρας έχουσα ιδιόκτητον Μετόχιον εις την εν Κωνσταντινουπόλει νήσον Πρίγγιπον, Κωδωναί ονομαζόμενον, δια τας ελεεινάς συμβάσας περιστάσεις της ελληνικής επαναστάσεως, κατά κακήν τύχην εστερήθη τούτο, και η στέρησίς του όχι μόνον διαρκεί άχρι ήδη, αλλά πολλά δυστυχήματα επέφερεν εις αυτήν δια τούτο./ Το τμήμα τούτο Σεβ. Γραμματεύ! αν και απεξενώθη προσωρινώς από την κυριότητα της ιεράς μονής μας, και όμως χάρις εις την φιλοδίκαιον πρόνοιαν του πατριαρχικού θρόνου, δεν εδημεύθη από την αδικίαν, αλλ' έμεινεν ως παρακαταθήκη υπό την διαχείρησιν του διαληφθέντος Σβ. θρόνου./ Τα δεινά τα οποία υπέφερεν η Μονή μας δια την ανωμαλίαν των περιστάσεων, και η πενία, κατά την οποίαν ευρίσκεται ήδη, υπάρχουν γνωστά εις την Σβ. ταύτην Γραμματείαν, υπάρχουσι γνωστά και εις άπαντας τους όσοι έλαβον περιέργειαν να τα μάθουν. Δια να παραμυθήση[;] όμως τας αναποφεύκτους ανάγκας της, και να ανακτήση ήδη τα δίκαιά της, δεν μένει άλλο, ειμή η προστασία της Σβ. Κυβερνήσεως, ήτις αυτή και μόνη δύναται να σώση δίκαια τα οποία δια την στέρησίν των αποκαθιστώσι τους στρ[.]ς αυτά εις την εσχάτην ελεεινότητα./ Εκ τούτων απάντων λοιπόν ωθούμενοι Σβ. Γραμματέα! Κοινή γνώμη και ψήφω ενεκρίθη παρά της ταπεινής ημών κοινότητος, ως πληρεξούσιος αυτής ο συνάδελφος ημών, και προηγούμενος κύριος Καλλίνικος, όπως μεταβή εις Κωνσταντινούπολιν μετά των συν αυτώ πατέρων, παραλάβη εις την κυριότητά του το τε Μετόχιον, και τα εν αυτώ ευρεθέντα κατά την αρχήν της ανωμαλίας ιερά σκεύη, των οποίων η απόλαυσις μας ενθαρρύνει υπέρ το μέτρον. καθώς δεν υπάρχει, ει μη δικαιοτάτη. Προς τον ρηθέντα πληρεξούσιόν μας εδώθη τακτικόν έγγραφον της θελήσεώς μας, καθώς και ταπεινή αναφορά προς την Α. Π. αλλά δεν αρκούσι ταύτα, αν δεν λάβη και την ανήκουσαν ανωτέραν προστασίαν./ Διά τούτο λοιπόν παρακαλούμεν θερμώς την Σβ. ταύτην Γραμματείαν, ίνα ευαρεστηθείσα χορηγήση προς τον ρηθέντα συνάδελφον ημών την απαιτουμένην συνδρομήν δια του οποίου εγκρίνει τρόπου, και είμεθα πεπεισμένοι, ότι δια του εφοδίου τούτου θέλει εκπληρώσει ακωλύτως την οποίαν τω ενεπιστεύθη η Ιερά Μονή μας πληρεξουσιότητα./ Ευέλπιδες όντες, ότι δεν θέλετε αποτύχει της δικαίας και ταπεινοτάτης ταύτης ημών παρακλήσεως υποσημειούμεθα με σέβας πληρέστατον./ τη α΄ Μαρτίου 1832/ ευπειθέστατοι και ελάχιστοι/ ο καθηγούμενος της ιεράς και σταυροπηγιακής μονής Λαύρας Μακάριος/ προηγούμενος Αρσένιος/ προηγούμενος Ακάκιος[;]/ Ιωαννίκιος ιερομόναχος/ ο σκευοφύλαξ Αγάπιος και/ οι λοιποί εν Χριστώ αδελφοί» (Πηγή: Γ.Α.Κ. 048 - ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡ. ΚΥΒΕΡΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ / ΜΙΝΙΣΤ./ ΓΡΑΜΜ./ ΥΠΟΥΡΓ. ΘΡΗΣΚ. ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ [1832]).
Στην πίσω σελίδα του εγγράφου έχουν σημειωθεί τα εξής: «Αρθ. 3580/ ο καθηγ. της Λαύρας κλ./ 2932».
Ακολουθεί το εξής έγγραφο φέρον και αυτό την ίδια σφραγίδα της Αγίας Λαύρας: «[147]/ Προς την επί των Εκκλησιαστικών Γραμματείαν/ Μέλλων ο υποσημειούμενος ν' απέλθω εις Κωνσταντινούπολιν ομού με άλλους τέσσαρας Ιερομονάχους του Μοναστηρίου μας, διά τινας κατεπειγούσας ανάγκας αυτού, αναφέρομαι προς την Γραμματείαν ταύτην κατά χρέος παρακαλών να διατάξη όπου ανήκει να μας δοθή ανά εκάστω εν Διαβατήριον αποδεικνύον τον Ελληνικόν χαρακτήραν μας προς αποφυγήν παντός ενδεχομένου πειρασμού εις την εκείσε προσωρινήν διατριβήν μας, και μένομεν με το ανήκον σέβας./ την 11 Μαρτίου 1832/ Εν Ναυπλίω./ ο προηγούμενος της ιεράς μονής Λαύρας.-/ Καλλίνικος και οι συν εμοί» (Πηγή: Γ.Α.Κ. 048 - ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡ. ΚΥΒΕΡΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ / ΜΙΝΙΣΤ./ ΓΡΑΜΜ./ ΥΠΟΥΡΓ. ΘΡΗΣΚ. ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ [1832]).

Θανάσης Τζώρτζης 

Ο Θανάσης Τζώρτζης και γεννήθηκε στο Γκέρμπεσι (Προφήτη Ηλία) το 1951. Έχει τελειώσει την ΑΣΟΕΕ και σπουδές στην Πληροφορική και τον Προγραμματισμό καθώς και επιμόρφωση σε πακέτα Στατιστικών Εφαρμογών.

Έχει γράψει δύο βιβλία.
Το ένα έχει τίτλο: “Γκέρμπεσι, διαδρομή στους αιώνες”, έχει εκδοθεί το 2003 από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ και το περιεχόμενό του αποτελούν συστατικής, ιστορικής και λαογραφικής μορφής στοιχεία για το Γκέρμπεσι, μέρος των οποίων παραθέτει στο blog gerbesi.wordpress.com
Το δεύτερο έχει τίτλο: “EXCEL Χρήσιμες εφαρμογές”, έχει εκδοθεί το 2005 από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, περιέχει περισσότερες πάνω από 12ο εφαρμογές του Εxcel και απευθύνεται σε χρήστες που κατέχουν τις βασικές γνώσεις του προγράμματος αυτού.
Ο Θανάσης Τζώρτζης βρίσκεται στο στάδιο έρευνας και συλλογής στοιχείων για όλη την επαρχία Καλαβρύτων.











-->

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ