HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Έκλεισε» η συμφωνία για το νέο δάνειο – Μόνιμη η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα

Για ακόμη μια φορά, η νύχτα ήταν μακρά. Και δύσκολη για την ελληνική πλευρά. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία (κυρίως οι δυο τελευταίες) προ...

Για ακόμη μια φορά, η νύχτα ήταν μακρά. Και δύσκολη για την ελληνική πλευρά. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία (κυρίως οι δυο τελευταίες) προέβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο για να πουν το μεγάλο «ναι» στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών. Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Τις πήραν και πάλι.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν να ψάχνουν 6 δισ. ευρώ για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα, εμφανίστηκε εμπλοκή. Αλλά ξεπεράστηκε και αυτή. Ο ιδιωτικός τομέας «πείστηκε» να «κουρέψει» τα ομόλογα του κατά 53,5% και όχι κατά 50%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία.

Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, δηλαδή κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και φτάσαμε στην πολυαναμενόμενη απόφαση.

Για να πάρουμε τα 130 δισ. του δεύτερου πακέτου δεχτήκαμε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται τα χρέη μας και αν περισσέψει τίποτα για οτιδήποτε άλλο, έχει καλώς...

Το νέο σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

"Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία" περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία "άνευ προηγουμένου" απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, "ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως έμαθε ότι ο μαραθώνιος είναι ελληνικό δημιούργημα τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό βήμα και για την ευρωζώνη.

"Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.Το πρόγραμμα βασίζεται σε πάρα πολύ αυστηρούς όρους. Μέσω ενισχυμένης παρουσίας της task force που θα υποστηρίζεται από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών θα ελέγχεται η τήρηση των όρων, ενώ και ο ειδικός λογαριασμός θα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε φθηνό χρήμα από δάνεια.
Έτσι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τους όρους για τις επενδύσεις", είπε.

Η Κριστιν Λαγκαρντ ανέφερε πως ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση, με το χρέος το 2020 να έχει πέσει από το 129% του ΑΕΠ που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης στο 120,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία. Όσον αφορά στο ύψος του ποσού με το οποίο θα μετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η ΕΚΤ σύμφωνα με τον Όλι Ρεν αναμένεται να συνεισφέρει μέσω των holdings των κεντρικών τραπεζών κατά 1,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο και πιο σημαντικό κομμάτι του επίσημου τομέα θα προκύψει από την αναδρομική μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων ύψους 1,5%.
Συνολικά οι μειώσεις αυτές θα επιφέρουν μείωση 4,6% του χρέους ως προς το ΑΕΠ ως το 2020.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για μας η πολιτική συμφωνία είπε η Κριστιν Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν στην τήρηση των όρων, γεγονός που διασφαλίζει την τήρηση της συμφωνίας σε βάθος χρόνου.

Για μία πολύ καλή συμφωνία μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που χαιρέτισε «τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας» και «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Μάριο Μόντι, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.
από: newsit.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ