Οι δικαστές καθυστερούν αποφάσεις γιατι (τις περισσότερες φορές) πρέπει να μελετήσουν τις δικογραφίες για πάρα πολύ καιρό. Η "δικογρα...
Οι δικαστές καθυστερούν αποφάσεις γιατι (τις περισσότερες φορές) πρέπει να μελετήσουν τις δικογραφίες για πάρα πολύ καιρό. Η "δικογραφία" του μνημονίου με πάρα πολλές λεπτομέρειες και που μια "δικαστική πλάνη" θα επηρεάσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού, γιατί να είναι μια απόφαση δυο μόνον ημερών.......;
Αλήθεια, θυμάται κανείς γιατί αλλάξαμε κυβέρνηση; Να το ξαναθυμίσουμε. Ο Παπανδρέου παρέδωσε την κυβέρνηση σε μια συγκυβέρνηση στις αρχές του Νοέμβρη, κάτω από τριγμούς κατάρρευσης και άμεσων εκλογών που επ' ουδενί δεν ήθελαν οι Ευρωπαίοι "εταίροι" και πιστωτές. Γιατί; Γιατί απλά ήθελαν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλες τις συμβάσεις, να υπογράψει όλα τα μνημόνια, να παραδώσει τα κλειδιά στους εντολοδόχους της και μετά να φύγει, παραδίδοντας το μέλλον της χώρας σε ουσιαστική κατοχή με επιτρόπους, δεσμεύσεις και υποτέλεια.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε τότε, πολιτική κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών, ώστε να την ελέγχει ο ίδιος μέσα από την πλειοψηφία στη Βουλή ζητώντας απλά από την αντιπολίτευση να γίνει συνένοχη.
Το σχέδιο λειτούργησε άψογα, τοποθετήθηκε ο τραπεζικός υπάλληλος πρωθυπουργός έχοντας τις εντολές ανά χείρας με σύμμαχο την "αντιπολίτευση" με έναν αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά έρμαιο της έλλειψης πολιτικής σκέψης. Τι έκαναν στο Σαμαρά. Το άφησαν να... παίζει με τον 13ο και 14ο μισθό εκβιάζοντας τον ουσιαστικά για τον χρόνο των εκλογών, μια βόμβα λοιπόν που θα του την απασφαλίσουν σε τυχόν αθέτηση όρων αν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές...... Για τον τρίτο εταίρο, τον Γ.Καρατζαφέρη ουδέν σχόλιο.......
...........................
Εντάξει ρε παιδιά να σώσετε την Ελλάδα για 30η φορά στα δυο χρόνια, αλλά αλήθεια η "πετυχημένη" συμφωνία του Οκτωβρίου του 11, που πήγε;
Το σχέδιο τελικά είχε στόχο, αυτό που φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είνα άλλο από το ξεπούλημα όλης της χώρας. Δείτε από το επίσημο κείμενο του νέου μνημονίου τι πρέπει να παραχωρηθεί και μάλιστα άμεσα:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
- Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)
- Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.)
- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού
- (ΔΕΗ)
- Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων
- (ΕΛ.Β.Ο.)
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών
- Ελλάδος (ΟΔΙΕ)
- Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων
- Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)
- Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.)
- Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης
- Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ)
- Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης
- Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ )
- ΛΑΡΚΟ
- Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας
- Εγνατία Οδός
- Μικρά λιμάνια και μαρίνες
- Λιμένας Θεσσαλονίκης
- Λιμένας Πειραιώς
- Μεγάλα περιφερειακά λιμάνια
- Περιφερειακά Αεροδρόμια
- Αποθήκες Αερίου Νοτίου Καβάλας
- Δικαιώματα εξόρυξης χρυσού
- Αγωγός πετρελαίου ITGI
Αλήθεια ποιος από την σημερινή σύνθεση της βουλής, νομιμοποιείται για μια τέτοια υπογραφή;
ΚΑΝΕΝΑΣ. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν απόφαση ΜΟΝΟΝ του ίδιου του λαού. Αλλά και αυτός παγιδευμένος είναι, άτολμος και με ιστορικές ευθύνες. Μας γέμισαν ενοχές, παλιές αμαρτίες, σύνδρομα και ατολμία. Έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι η δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας ήταν απόρροια διαφθοράς, άσκοπης σπατάλης εύκολου πλουτισμού. Σίγουρα υπάρχει και αυτό αλλά δεν είναι το μόνο και απόδειξη οτι χώρες δομημένες καλύτερα και πιο πειθαρχημένες όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Δείτε μερικά σημεία του νέου Μνημονίου (από την επίσημη μετάφραση)
• Διορισμός συμβούλων. Περιμένουμε ότι θα διορίσουμε έως το τέλος Μαρτίου 2012 όλους τους υπόλοιπους συμβούλους για δέκα τρία έργα του 2012 / 13 τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν όλους τους συμβούλους τους.
Μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΔ). Έως το τέλος Μαρτίου 2012, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο ΜΠΔΣ θα μεταβιβαστούν, πλην των τραπεζικών μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων που επιφέρουν απώλεια τα οποία το ΤΑΙΠΔ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πριν την ιδιωτικοποίηση τους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ). Επίσης οι εναπομένουσες μετοχές των δύο μεγάλων λιμένων (ΟΛΠ και ΟΛΘ) θα μεταφερθούν. Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν με αίτηση του ΤΑΙΠΔ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Οι μετοχές που έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται σύντομα να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΔ θα λάβουν πλήρη δικαιώματα ψήφου ώστε το Ταμείο να μπορεί να κάνει όλες τις αναγκαίεςαλλαγές για την γρήγορη ιδιωτικοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου.
• Προετοιμασίες των επιχειρήσεων του δημοσίου. Θα εργαστούμε με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβουμε εκκαθάριση για κρατική βοήθεια για την λοταρία, ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΕΑΣ, ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ και να αναπτύξουμε το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο με την βοήθεια του Task Force της Ε.Ε.
Τα Υπουργεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου θα επισπεύσουν τις διοικητικές αποφάσεις και / ή την ειδική νομοθεσία προς διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
• Προετοιμασία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Η κυβέρνηση θα διορθώσει τις νομικές και τεχνικές ανεπάρκειες, θα επισπεύσει τον χωροταξικό σχεδιασμό και θα εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από το Task Force για να αναπτύξει ένα συνολικό κτηματολόγιο και στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΔ έχει ήδη καταχωρίσει 3.000 σχέδια μέχρι το τέλος Ιουνίου.
• Συντονισμός πολιτικής. Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέες πολιτικές σχετικά με τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων (πχ. πολεοδομία, σπα, γκολφ, REITS) ή να συστήσει νέες ρυθμιστικές αρχές (π.χ. για νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους). Αναμένεται ότι η Task Force για την Ελλάδα θα βοηθήσει την κυβέρνηση με τεχνική υποστήριξη.
• Προσφορά περιουσιακών στοιχείων για πώληση. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κάποιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ορόσημο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είναι η ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους να κάνουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:
...................................................................................................................................................
Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.
Οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασία εμποδίζουν την προσαρμογή των μισθών στις οικονομικές συνθήκες και οδηγούν την απασχόληση στη μαύρη εργασία. Για την προστασία της απασχόλησης και το εξάλειψη του κενού ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με μεγαλύτερη ταχύτητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να στοχεύσει σε μια μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά περίπου 15 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Εάν ο συνεχιζόμενος κοινωνικός διάλογος είναι ανεπιτυχής στον καθορισμό συγκεκριμένων λύσεων έως το τέλος Φεβρουαρίου για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, με γνώμονα το επείγων δημόσιο συμφέρον, για να επιτρέψει την προσαρμογή του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους όπως απαιτείται. Το πακέτο των μέτρων για την αγορά εργασίας το οποίο θα εφαρμοσθεί συμπεριλαμβάνει:
Διαρθρωτικά μέτρα για το επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων. τα βασικά μέτρα που θα νομοθετήσουμε (ως προαπαιτούμενες ενέργειες) περιλαμβάνουν:
- Διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων και αναθεώρηση της ‘μετενέργειας’ των συλλογικών συμβάσεων. Οι αλλαγές θα ορίζουν ότι: (i) όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μια μέγιστη διάρκεια 3 ετών, (ii) οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν ήδη για 24 μήνες ή περισσότερο θα λήξουν όχι αργότερα από 1 έτος από την ψήφιση του νόμου, (iii) η περίοδος χάριτος μετά την λήξη της σύμβασης μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες, και (iv) σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης μετά από προσπάθειες τριών μηνών, η αμοιβή θα επανέλθει στον βασικό μισθό συν τα παρακάτω γενικά επιδόματα (αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας). Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ή ατομική σύμβαση.
Αφαίρεση της ‘μονιμότητας’ σε όλες τις παραδοσιακές συμβάσεις σ ε όλες τις εταιρείες.
Η νέα νομική διάταξη θα μεταμορφώσει αυτομάτως τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οι οποίες ορίζονται ως έχουσες λήξη κατά το όριο ηλικίας ή την σύνταξη) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τις οποίες ισχύουν οι κανονικές διαδικασίες απόλυσης.
Πάγωμα της ‘ωρίμανσης’ που προβλέπεται από τον νόμο και/ή τις συλλογικές συμβάσεις (που αναφέρεται σε όλες τις αυτόματες αυξήσεις μισθών με βάση το χρόνο) μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.
Εξάλειψη της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία, επιτρέποντας αιτήσεις για διαιτησία μόνο εάν συναινούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Την ίδια στιγμή, θα διευκρινίσουμε (με νόμο ή με εγκύκλιο) ότι: (i) δεν επιτρέπεται οι διαιτητές να εισάγουν κάποια διάταξη για μπόνους, επιδόματα ή άλλες αποζημιώσεις, και ως εκ τούτου μπορούν να αποφαίνονται μόνο για τον μισθό και (ii) θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα μαζί με τα νομικά.
Προσαρμογή του κατώτατου μισθού.
Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι καθώς προσαρμόζεται η οικονομία και οι συμβάσεις συλλογικής διαπραγμάτευσης ανταποκρίνονται στις αλλαγές, οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι δεν θα βρεθούν δεσμευμένοι σε ένα κατώτατο όριο (και ένα όριο το οποίο είναι πολύ υψηλό σε διεθνή σύγκριση):
Θα νομοθετήσουμε: (i) μια άμεση επανευθυγράμμιση του επιπέδου του κατώτατου μισθού που καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση κατά 22 τοις εκατό σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και των ημερήσιων / μηνιαίων μισθών, (ii) το πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος, και (iii) μια επιπλέον μείωση 10 τοις εκατό του κατώτατου μισθού για τουςνέους, η οποία θα ισχύει γενικά και χωρίς περιοριστικούς όρους (για τα άτομα κάτω των 25) (προαπαιτούμενη δράση). Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη). Αναμένουμε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, την απασχόληση ατόμων στα περιθώρια της αγοράς εργασίας και θα ενθαρρύνει την αλλαγή από τον ανεπίσημο στονεπίσημο τομέα εργασίας.
Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, θα συντάξουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την λεπτομερή αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος Ιουλίου 2012. Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει την βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους.
Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστος εργασίας.
Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών χωρών:
Θα θεσπίσουμε νομοθεσία για την μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η μείωση αυτή δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση. Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα. Τα μέτρα για τη χρηματοδότηση των μειώσεων θα νομοθετηθούν σε δύο στάδια. Πρώτον, ως προαπαιτούμενη δράση, θα υιοθετήσουμε νομοθεσία για να κλείσουμε μικράταμεία ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες με μικρή προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) με μία μεταβατική περίοδο που δεν θα ξεπερνάει τους 6 μήνες. Δεύτερον, έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμόσουμε συντάξεις (προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους) και θα διευρύνουμε τη βάση για τη συνεισφορά εισφορών (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο).
Ως πρόσθετο μέτρο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μια αναλογιστική μελέτη σχετικά με τον πρώτο πυλώνα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες με υπερβολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης (σε σχέση με συγκρίσιμες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ) και θα οριστικοποιήσουμε ένα κατάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις για την εξάλειψη αυτής της διαφοράς με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Επόμενες ενέργειες. Θα επισκοπούμε σε συνεχή βάση τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων στην αγορά εργασίας και στο ανά μονάδα κόστος εργασίας και, εάν χρειαστεί, θα λάβουμε πρόσθετα διορθωτικά μέτρα για να διευκολυνθεί η συλλογική διαπραγμάτευση ώστε να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών και υψηλότερη απασχόληση. Εάν μέχρι το τέλος του 2012 τα αποτελέσματα στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, θα εξετάσουμε τη περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων.
...................................................................................................................................................
Οι κοινωνικές επαναστάσεις πλησιάζουν, οι ανατροπές δεν θα αργήσουν και δυστυχώς δεν θα είναι αναίμακτες....... Ζούμε σε ιστορικό σταυροδρόμι και ο καθένας μας έχει την ευθύνη του. Ας κάνουμε τον αγώνα μας ΕΝΕΡΓΑ.
Οι πολιτικές τους αργά η γρήγορα θα ανατραπούν και η συμμετοχή μας επιβάλλεται. Δεν θα δικαιωθεί κανένας αφηγώντας στα εγγόνια του οτι "και εγώ ήμουν στην αντίσταση" "κι εγώ ήμουν στο πολυτεχνείο" "κι εγώ... κατέβαζα σημαίες"...αλλά από τον καναπέ...........
Υ.Γ. Οι δικαστές καθυστερούν αποφάσεις γιατι (τις περισσότερες φορές) πρέπει να μελετήσουν τις δικογραφίες για πάρα πολύ καιρό. Η "δικογραφία" του μνημονίου με πάρα πολλές λεπτομέρειες και που μια "δικαστική πλάνη" θα επηρεάσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού, γιατί να είναι μια απόφαση δυο μόνον ημερών.......;
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Π. Κυριαζής
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Π. Κυριαζής