Για ακόμη μια φορά οι χορευτές του ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών συμμετείχαν ως πρεσβευτές της Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της ελ...
Για ακόμη μια φορά οι χορευτές του ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών συμμετείχαν ως πρεσβευτές της Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής παράδοσης στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, όπου έλαβαν μέρος σε πολιτιστική εκδήλωση του τοπικού Δήμου το Σάββατο 10 Μαρτίου. Το ταξίδι αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους καθώς συνδυάστηκε με επίσκεψη σε αξιοθέατα της περιοχής. Την αποστολή συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων π. Δήμαρχος Παΐων Κώστας Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Αθανάσιος Φραντζής, οι αντιπρόεδροι Κατερίνα Ασημακοπούλου, Γιώργος Αγγελόπουλος και η ταμίας Δήμητρα Λιναρδάτου. Συνολικά συμμετείχαν 52 χορευτές και συνοδοί ενώ το πρόγραμμα είχε ως εξής:
Mια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη γραφική πόλη
Αναχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου από την Πάτρα, με σύγχρονο λεωφορείο και περνώντας από το Σαντάνσκι και τα στενά της Κρέσνας, έφτασαν στον τελικό τους προορισμό νωρίς το απόγευμα καταλήγοντας στο ξενοδοχείο SUN Riserark Hotel 4*, που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης της Βουλγαρίας.
Ακολούθησε μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη γραφική πόλη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 925μ. και ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τη μεγάλη κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο αλλά και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον κεντρικό δρόμο Πιρίν.
Ξενάγηση στο χιονοδρομικό κέντρο
Το πρωί του Σαββάτου η αποστολή ξεναγήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο. Η βόλτα με το τελεφερίκ, το οποίο είναι μήκους 6 χιλιομέτρων και ξεκινά μέσα από το Μπάνσκο και μεταφέρει τους επισκέπτες στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα στα Βαλκάνια. Διαθέτει 16 πίστες με συνολικό μήκος 65 χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, κατάλληλο για σκιέρ όλων των επιπέδων ικανότητας, από αρχάριους μέχρι και ιδιαίτερα έμπειρους, το οποίο εκτός από την κανονική χιονόπτωση και για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχουν 100 κανόνια παραγωγής τεχνητού χιονιού ώστε οι πίστες να είναι πάντα διαθέσιμες κατά τους μήνες κυρίως Δεκεμβρίου έως τέλη Απριλίου.
Επίσκεψη στην Μονή Ρίλα
Επίσης, η αποστολή επισκέφθηκε τη Μονή Ρίλα. Σύμφωνα με την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, από τον οποίο και πήρε το όνομά της, κατά την περίοδο του Τσάρου Πέτρου Α' (927-968). Ο ερημίτης ζούσε, στην πραγματικότητα, σε μια σπηλιά κοντά στο μοναστήρι, το οποίο χτίστηκε από τους μαθητές του. Τα λείψανά του φυλάσσονται στη μονή. Η μονή πάντοτε υποστηριζόταν και ήταν σεβαστή από τους Βούλγαρους άρχοντες, αποτελώντας το πολιτισμικό και πνευματικό κέντρο της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης, που έφτασε στο απόγειό του από το 12ο ως το 14ο αιώνα. Στην τωρινή της θέση η μονή αναστηλώθηκε κατά το 14ο αιώνα από τον ντόπιο φεουδάρχη Χρέλιο Ντραγκόλοφ, ωστόσο μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα δέχτηκε πολυάριθμες επιδρομές και καταστροφές από τους Οθωμανούς.
«Μάγεψαν» τα χορευτικά σχήματα
Το απόγευμα του Σαββάτου σε αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση, που πήραν μέρος με παραδοσιακές φορεσιές τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών. Οι χορευτές ξεσήκωσαν με τους χορούς τους παρευρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκαν.
Η επιστροφή…
Την Κυριακή παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, έγινε η πρώτη στάση στην γνωστή γραφική πόλη Σαντάνσκι. Η αποστολή ξεναγήθηκε στην πόλη, προχώρησε σε αγορές και μετά έφυγε αποχαιρετώντας την Βουλγαρία με τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά και με αίσθημα ικανοποίησης, που ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος εκπροσώπησε επάξια την Ελληνική παράδοση στο εξωτερικό!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.