Παρουσίαση του Βιβλίου "Tο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα" σε επιμέλεια του καθηγητή, Διευθυντή του...
Παρουσίαση του Βιβλίου "Tο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα" σε επιμέλεια του καθηγητή, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης Στέλιου Περράκη
Την Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου "Tο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα" έκδοση του οίκου Ι. ΣΙΔΕΡΗ.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 18.30 στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.
θα προλογίσουν η δικηγόρος, Χριστίνα Σταμούλη, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Θεόδωρος Καζάς, ο Πρέσβυς ε.τ. Γεώργιος Σέκερης και ο Πρέσβυς ε.τ, Δημήτρης Καραϊτίδης.
Θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος, Σταύρος Λυγερός
Η συνάρθρωση κειμένων στο παρόν βιβλίο με διαφορετική, τελικά, κατάληξη, άλλοτε σύγκλισης και άλλοτε απόκλισης, επιτρέπει στον αναγνώστη μια αληθινή σφαιρική ματιά γύρω από το σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο, από νομικής πλευράς, θέμα των επανορθώσεων καθώς και των ασυλιών του κράτους, εν όψει τέλεσης σοβαρών διεθνών εγκλημάτων στο πεδίο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμη παρουσιάζει μια τελευταία ματιά στην ελληνική διάσταση του προβλήματος. Το όλο εγχείρημα προσλαμβάνει μια ξεχωριστή διάσταση σε μια περίοδο που η ετεροδικία του κράτους έπαψε να είναι απόλυτη, σχετικοποιείται και βαίνει διαρκώς συρρικνούμενη. Σε μια περίοδο μετάβασης της διεθνούς δικαιοταξίας σε επίπεδο κανόνων, αντιλήψεων και αξιών υπέρτερης σημασίας και ισχύος έναντι όλων. Εκεί, όπου το ένοχο για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικού δικαίου κράτος δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την κυριαρχία του, την ασυλία του, χωρίς κάθαρση, ανεύθυνο, με ατιμωρησία και χωρίς αποκατάσταση των θυμάτων.
Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
Αντί Εισαγωγής
- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Πολεμικές επανορθώσεις στο σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο. Η διεθνής πρακτική και η ελληνική περίπτωση. Μια σύνθεση κι ένας αναστοχασμός"
Α΄ Ενότητα
- Μανώλης Γλέζος, "Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τα θύματα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα: μία εισαγωγική γενική προσέγγιση"
- Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, "Η διεκδίκηση γερμανικών πολεμικών επανοθρώσεων: το πολιτικό πλαίσιο. Η ματιά ενός διπλωμάτη.
- Κέλλυ Σταμούλη, "Από το Δίστομο... στη Φλωρεντία... ως την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεκδικώντας πολεμικές επανορθώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο"
Β΄ Ενότητα
- Αντώνης Μπρεδήμας, "Το κατοχικό δάνειο: μία εναλλακτική προοπτική δικαίωσης;"
- Αθανάσιος Ράντος, "Η (δια) δικαστική πορεία της υπόθεσης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα"
- Χαράλαμπος Τσιλιώτης, "Η αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού Δημοσίου για την ικανοποίηση δικαστικώς επιδικασθεισών απαιτήσεων εις βάρος του κατά το ελληνικό και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο"
- Ελένη Μίχα, "Η συμβολή των εθνικών δικαστηρίων στην εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου για τις πολεμικές επανοθρώσεις: η περίπτωση της γερμανικής νομολογίας"
- Βασιλική Σαράντη, "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το ζήτημα της κρατικής ασυλίας"
Γ΄ Ενότητα
Η ελληνική αγόρευση στο Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση Δικαστικές Ασυλίες Κράτους, Γερμανία/Ιταλία, Ελλάδα παρεμβαίνουσα
- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Γνωμοδοτικό σημείωμα. Η κρατική ετεροδικία απέναντι στις σοβαρές παραβιάσεις κανόνων ανθρωπιστικού δικαίου που χαρακτηρίζονται jus cogens: quid?"
Ο Στέλιος Περράκης είναι Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κάτοχος έδρας J. Monnet ad personam "Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ε.Ε.". Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003 - ). Μέλος της International Humanitarian Fact-finding (2002- ). Μέλος της Επιτροπής Έρευνας για το Λίβανο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2006). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1996 - Μάιος 2000). Επισκέπτης Καθηγητής και διαλεκτής σε Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού. Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας (ΣΕΘΑ, Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας κ.λπ.) και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει δώσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατοντάδες διαλέξεις και είναι συγγραφέας 260 μελετών (βιβλία, άρθρα, σχόλια κ.λπ.) που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Κοινοτικού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Διεθνούς προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Να θυμίσουμε οτι ο καθηγητής Στέλιος Περράκης εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παρέμβαση της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Περράκης δήλωσε οτι «Ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται», και πρόσθεσε: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σαφώς σε μία συντηρητική γραμμή με μία εξαιρετικά στενή ερμηνεία του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, με την έννοια ότι δεν διαπίστωσε καμία μετακίνηση πρακτικής στο θέμα της ετεροδικίας των κρατών, όταν μάλιστα τίθεται ζήτημα από την πλευρά ιδιωτών οι οποίοι με αγωγές τους επικαλούμενοι παραβιάσεις σοβαρές, ανθρωπιστικού δικαίου και δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε διάρκεια ένοπλων συρράξεων, κατοχής κ.λπ., ζητούν επανόρθωση. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η Ιταλία, με τις αποφάσεις που εξέδωσε και στις οποίες απεδέχθη τα αιτήματα των ιδιωτών, παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων εκτέλεσης των δικών μας Δικαστηρίων, του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς και του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση σφαγής του Διστόμου, καθώς επίσης και για την κατάσχεση της βίλας Vigoni».
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.