Προδημοσίευση Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης "Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων - Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο Πλανήτ...
Προδημοσίευση Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης "Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων - Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο Πλανήτης - Πιλοτική Φάση Λειτουργίας"
Στόχοι της Δράσης είναι:
- η αύξηση και βελτίωση των επενδύσεων στην γνώση και στην αριστεία
- η προώθηση της καινοτομίας, της διάδοσης νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικότητας
- η μείωση του ελλείμματος σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία ως προς τον μέσο όρο της ΕΕ-15
- η ενίσχυση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στην ΕΤΑ και της αποτελεσματικότερης διασύνδεσης του ερευνητικού συστήματος της χώρας με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας
- η ενίσχυση της αριστείας και της δημιουργίας αριστείας που παράγουν καινοτομία, υψηλή οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική προστιθέμενη αξία
- η προώθηση ολοκληρωμένων συστημάτων ανάπτυξης καινοτομίας σε περιοχές (γεωγραφικές και θεματικές) με ισχυρή επιχειρηματική βάση και παρουσία δραστήριων και εξωστρεφών ερευνητικών φορέων
- η μεγέθυνση και o εμπλουτισμός του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και η ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος και της γεωγραφικής και διατομεακής κινητικότητάς του.
Σε ποιους απευθύνεται
H προκήρυξη απευθύνεται αποκλειστικά στους συγκεκριμένους 9 προκριθέντες (φορείς αρωγούς -υποχρεωτικά οι ίδιοι- και συμμετέχοντες στα δίκτυα αυτά φορείς -τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών). Παρόλα αυτά, η προκήρυξη παραμένει ανοιχτή σε όσα από τα 9 δίκτυα επιθυμούν να διευρύνουν τα μέλη τους με την συμμετοχή ΑΕΙ/ΤΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων, Επιχειρήσεων. Η συμμετοχή νέων μελών στο προκριθέν δίκτυο, η ενίσχυση δραστηριοτήτων τους, ο ρόλος τους στη συστάδα κλπ. θα αποτελέσουν στοιxείο του επιχειρηματικού σχεδίου και της συνολικής πρότασης που θα υποβληθεί για αξιολόγηση στην ΓΓΕΤ.
Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτήσει την Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας των συστάδων εκείνων που θα εμφανίσουν τις μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας.
Ειδικότερα, στην Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας, η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτήσει αφενός τον φορέα αρωγό για τον συντονισμό και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη κοινών υποδομών, εφόσον χρειάζονται, και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που αποδεδειγμένα γίνονται προς όφελος της συστάδας, και αφετέρου τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη καινοτομικών δραστηριοτήτων όπως η ανάπτυξη πρωτοτύπων, η κατάρτιση, η συμμετοχή σε κοινές εκθέσεις, η προβολή προϊόντων, καθώς και η ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους σε κοινές υποδομές.
Όροι και προϋποθέσεις
Οι υπάρχουσες καινοτομικές συστάδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν, πέραν των επιχειρήσεων, ερευνητικούς. Οι υπάρχουσες καινοτομικές συστάδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν, πέραν των επιχειρήσεων, ερευνητικούς φορείς όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, τεχνολογικούς φορείς, φορείς κατάρτισης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δίκτυα προμηθευτών και χρηστών.
Tα 9 δίκτυα που ανέδειξε το προηγούμενο στάδιο (φορείς αρωγοί και συμμετέχουσες επιχειρήσεις), καλούνται μέσω Προκήρυξης να υποβάλουν πλήρη 5ετή επιχειρηματικά σχέδια για την δημιουργία και ανάπτυξη της καινοτομικής συστάδας, την οργάνωσή της, το επιχειρηματικό της πρότυπο, την στρατηγική της, την βιωσιμότητά της κλπ. Επίσης καλούνται να υποβάλουν ειδικότερα χρηματοδοτικά σχέδια των συμμετεχόντων φορέων για την πρώτη διετία εφαρμογής του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Φάση Πιλοτικής Λειτουργίας).
Τι χρηματοδοτείται
Οι επιλέξιμες δραστηριότητες και δαπάνες για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση είναι οι εξής:
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες καινοτομίας και υπηρεσίες στήριξης της καινοτομίας: περιλαμβάνονται συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διοίκησης, μεταφοράς τεχνολογίας, διείσδυσης σε νέες αγορές και χρήσης νέων τεχνικών marketing, καθώς και συμβουλές για αγορά, προστασία και εμπόριο δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, χρήσης προτύπων και συμφωνίες για άδειες εκμετάλλευσης)
- Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας (η ένταση της ενίσχυσης καθορίζεται στο κατώτατο όριο του 25%, συνεπώς δεν υπερβαίνει την αντιστοιχούσα στην ερευνητική δραστηριότητα που οδήγησε στο προστατευόμενο μέσω της βιομηχανικής ιδιοκτησίας προϊόν, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 31, παράγραφος 3 & 4 του Κανονισμού 800)
- Συμμετοχή σε εκθέσεις
- Επαγγελματική εκπαίδευση (γενική και ειδική)
- Διαμόρφωση χώρων, προμήθεια εξοπλισμού, λογισμικό
- Μετεγκατάσταση / συστέγαση σε κοινή υποδομή (εφόσον απαιτείται) (να μη ξεπερνά το 40% της δημόσιας δαπάνης του σχεδίου ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση)
- Πειραματική ανάπτυξη (ανάπτυξη πρωτοτύπου) / επίδειξη
- Ενίσχυση νέων και υφισταμένων πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη πρωτοτύπων
Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας
Ηλεκτρονική διεύθυνση
Διεύθυνση Μεσογείων 14-18, 115 10 Αθήνα Τηλ 210 7458000
Φαξ 210 7702720